Αντιμέτωπος μ’ ένα ενιαίο μέτωπο που καλύπτει όλη την αντιπολίτευση είναι πολύ πιθανό να βρεθεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις εκλογές της 14ης Μαϊου. Μετά την επιστροφή στο «Τραπέζι των Έξι» και της Μεράλ Ακσενέρ, αφού προηγουμένως κατάφερε να διασφαλίσει την πιθανή αντιπροεδρία για τους πολύ δημοφιλείς δημάρχους Κωνσταντινούπολης και Άγκυρας, ήλθε η ώρα και του φιλοκουρδικού κόμματος HADEP να αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο έμμεσης στήριξης στον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.
Ο Κιλιτσντάρογλου ανακοινώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 6 Μαρτίου ως ο υποψήφιος που θα στηρίξουν τα έξι κόμματα της αντιπολίτευσης απέναντι στον Ερντογάν. Μπορεί ο 75χρονος ηγέτης του κεμαλικού κόμματος CHP να μην κάνει τόσο γκελ στον κόσμο, όσο π.χ. ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, ωστόσο αν καταφέρει και πάρει και τις ψήφους της κουρδικής μειονότητας, τότε οι πιθανότητες νίκης του αυξάνονται ραγδαία.
Σαντζάρ: «Θα συζητήσουμε με τον Κιλιτσντάρογλου»
O εκτελών χρέη προέδρου του φιλοκουρδικού κόμματος Μιτχάτ Σαντζάρ άφησε απολύτως ανοιχτό το ενδεχόμενο το κόμμα να μην κατεβάσει δικό του υποψήφιο στις εκλογές της 14ης Μαϊου. «Θέλουμε τη μετάβαση σε μια ισχυρή δημοκρατία», είπε ο Σαντζάρ. «Θα συζητήσουμε με τον Κιλιτσντάρογλου και τους συνεργάτες του και θα ζητήσουμε να συμφωνήσουμε σε θεμελιώδεις αρχές».
Οι διατυπώσεις του Σαντζάρ είναι πολύ προσεκτικές ακριβώς επειδή όλοι επιθυμούν την στήριξη των Κούρδων, αλλά κανείς δεν θέλει αυτό να γίνει ανοιχτά. Στις εκλογές του 2018 ο τότε υποψήφιος του κόμματος Σελαχετίν Ντεμιρτάς είχε συγκεντρώσει 8,40% των ψήφων, αν και έκανε προεκλογική εκστρατεία από τη φυλακή! Ήταν πλειοψηφία στις 12 από τις 13 επαρχίες της νοτιοανατολικής Τουρκίας που έχουν κουρδική πλειοψηφία. Ο Ντεμιρτάς βρίσκεται φυλακισμένος από το 2016, λόγω επίσημων δηλώσεών του κατά του κράτους, σύμφωνα με το ερντογανικό καθεστώς.
Αν το HADEP τελικά δεν κατεβάσει υποψήφιο, υπολογίζεται ότι με βάση και την οργή που υπάρχει στην περιοχή μετά τους καταστροφικούς σεισμούς θα υπάρξει σαφές ρεύμα υπέρ του Κιλιτσντάρογλου. Αυτό θα συμβεί ακόμα κι αν το φιλοκουρδικό κόμμα δεν ανακοινώσει επίσημη στήριξη προς τον ηγέτη του CHP.
Ακσενέρ: Διπλωματικό κόλπο ή φόβος;
Όσο για την Ακσενέρ, η άμεση επιστροφή της στο «Τραπέζι των Έξι» ερμηνεύτηκε ως πολιτική μπλόφα που πέτυχε το σκοπό της. Το επιτελείο της υποστηρίζει ότι πέτυχε να αποδυναμώσει τον Κιλιντσάρογλου επιβάλλοντας τη συμμετοχή των πολύ δημοφιλών δημάρχων Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου και Άγκυρας Μανσούρ Γιαβάς σε θέσεις αντιπροέδρων.
Οι κακές γλώσσες, πάντως, αναφέρουν ότι στο (μικρό) διάστημα που αποχώρησε από τη συμμαχία δεν δέχτηκε κάποια ενόχληση ούτε από το επιτελείο του Ερντογάν, ούτε από τον κυβερνητικό εταίρο Μπαχτσελί, του οποίου υπήρξε συνεργάτιδα για χρόνια. Οπότε κινδύνεψε να μείνει εκτός νυμφώνος και στα δύο στρατόπεδα και βρήκε μια πολύ ωραία δικαιολογία να επιστρέψει άμεσα στον αντι-ερντογανικό συνασπισμό.