Η τουρκική εφημερίδα Bir Gun θα μπορούσε να είχε τίτλο στο εξώφυλλό της τις λέξεις «ακυβέρνητο καράβι», αντ’αυτού προτίμησε τελικά τις εξής: «Το κατάρι βουλιάζει». Αυτή ήταν η περιγραφή της για την κυβέρνηση Ερντογάν, ενόψει των κρίσιμων εκλογών του Μαΐου, η οποία βλέπει τη δημοτικότητά της να πέφτει ολοένα και περισσότερο.
Οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν πλήρως αυτή την εικόνα, μιας και το σενάριο να χάσει αυτή τη φορά τη μάχη της 20ετούς θητείας του ο Τούρκος πρόεδρος, είναι κάτι παραπάνω από πιθανό. Η εν λόγω εφημερίδα αναφέρει, επίσης, πως ο Ερντογάν επεδίωκε να τοποθετήσει εκ νέου τον Σιμτσέκ στο υπουργείο Οικονομικών, εφόσον επανεκλεγεί τον Μάϊο, αλλά φαίνεται πως εισέπραξε ένα βροντερό «όχι» από τον πρώην στενό του συνεργάτη.
Ο Μεχμέτ Σιμτσέκ θεωρείται πως συνέβαλε καθοριστικά στην ανάπτυξη της τουρκικής οικονομίας τα πρώτα χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν, αλλά ο ίδιος αρνήθηκε να ακολουθήσει τον σουλτάνο.
Αρνητική απάντηση εισέπραξε και από τον πρόεδρο του κόμματος «Ευημερίας και Πάλι» Φατίχ Ερμπακάν, ο οποίος είναι γνωστός για τις ακραίες θέσεις που έχει διατυπώσει κατά καιρούς κατά της Ελλάδας. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο ίδιος είχε δηλώσει, μεταξύ άλλων, πως: «Δεν θα επιτρέψει σε ελληνική σημαία να κυματίζει στα υπό κατοχή νησιά του Αιγαίου» κατηγορώντας για ενδοτισμό τον Ερντογάν.
Τελικά, ο Φατίχ Ερμπακάν ανακοίνωσε την απόφαση που έλαβε το κόμμα του, δηλαδή την αυτόνομη κάθοδο στις εκλογές της 14ης Μαΐου, μη συμμετέχοντας σε καμία συμμαχία.
Τουρκία: Πρώτος στις δημοσκοπήσεις ο Κεμάλ Κιλιντσάρογλου
Στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας παρουσιάζονται και τα αποτέλεσμα της τελευταίας δημοσκόπησης, με τον Κεμάλ Κιλιντσάρογλου να διατηρεί προβάδισμα εννέα μονάδων από τον Τούρκο πρόεδρο.
Σε μία ακόμη δημοσκόπηση της εταιρείας Aksoy, που διεξήχθη πριν δέκα ημέρες, καταγράφονται απώλειες του Ερντογάν και άνοδο του Κιλιτσντάρογλου. Ο Τούρκος Πρόεδρος συγκέντρωσε 44,4% και ο Κιλιτσντάρογλου 55,6%.
Είναι γεγονός πως αυτά τα αποτελέσματα των εκλογών θα αποφασίσουν όχι μόνο ποιος θα ηγηθεί της Τουρκίας, αλλά και πώς η χώρα θα κυβερνηθεί, ποια κατεύθυνση θα λάβει η οικονομία της και ποιον ρόλο θα παίξει τόσο στον πόλεμο στην Ουκρανία, όσο και στην Μέση Ανατολή.
Όσον αφορά τον Κιλιτσντάρογλου και τη στάση του προς την Ελλάδα, φαίνεται πως ο ίδιος ζητούσε από τον Ταγίπ Ερντογάν να εισβάλλει στην Ελλάδα, ευθυγραμμιζόμενος με το αφήγημα περί στρατιωτικοποίησης νησιών. Κατηγόρησε μάλιστα τον Ερντογαν, ότι είναι μόνο λόγια σε αντίθεση με τον Μπουλέντ Ετσεβίτ που είχε εισβάλει στην Κύπρο.
Σε ένα άλλο παραλήρημα, ο Κιλιτσντάρογλου είχε κατηγορήσει τον Ερντογάν για ελαστικότητα απέναντι στην Ελλάδα αποκαλώντας τον νταή και πως δεν κάνει τίποτα για τα νησιά «υπό κατοχή».