Ακόμα ένα γερό χτύπημα δέχτηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην προσπάθειά του να παραμείνει στον προεδρικό θώκο της Τουρκίας. Το φιλοκουρδικό κόμμα HDP ανακοίνωσε την Τετάρτη 22 Μαρτίου ότι δεν πρόκειται να κατεβάσει υποψήφιο πρόεδρο στις εκλογές. Αυξάνονται, λοιπόν, δραματικά οι πιθανότητες όλα να κριθούν από τον πρώτο γύρο, δεδομένου ότι το κουρδικό στοιχείο (που εκτιμάται παραδοσιακά στο 10% του συνολικού εκλογικού σώματος) δεν θα χρειαστεί να επιλέξει τον δικό του υποψήφιο στον πρώτο γύρο.

Η Περβίν Μπουλντάν, η συμπρόεδρος του κόμματος, ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου την απόφαση, με τη φράση ότι η Τουρκία έχει ανάγκη τη συμφιλίωση και όχι τη διαμάχη. Δεν είναι τυχαίο ότι μόλις πριν από μία ημέρα η Μπουλντάν, μαζί με τον άλλο πρόεδρος Μιντάντ Σαντζάρ, είχαν συνάντηση με τον υποψήφιο πρόεδρο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος κατά πληροφορίες δεσμεύτηκε ότι αν εκλεγεί θα θέσει ως άμεση προτεραιότητα «την επίλυση του κουρδικού ζητήματος», με ό,τι κι αν συνεπάγεται αυτό.

Δεν δίνει γραμμή για Κιλιτσντάρογλου

Από εδώ και στο εξής, πάντως, οι κινήσεις αναμένονται πολύ προσεκτικές. Η κίνηση του HDP να μην κατεβάσει υποψήφιο προφανώς ανοίγει το δρόμο στον Κιλιτσντάρογλου, όμως είναι δύσκολο να φτάσει στο σημείο το φιλοκουρδικό κόμμα να δώσει επίσημη γραμμή στους ψηφοφόρους του για το τι θα κάνουν. Μπορεί ο Κιλιντσντάρογλου να έχει κουρδική καταγωγή, όμως η συμμαχία κομμάτων που τον στηρίζουν περιέχει και εθνικιστικά κόμματα, τα οποία δεν θα έβλεπαν με καλό μάτι την επίσημη υποστήριξη από το κουρδικό στοιχείο. Το πιθανότερο, λοιπόν, είναι το HDP να καλέσει τους οπαδούς του να ρίξουν την ψήφο τους όπου θέλουν, με το σκεπτικό ότι οι περισσότεροι απ’ αυτούς οπωσδήποτε προτιμούν τον Κιλιτσντάρογλου αντί του Ερντογάν και του κυβερνητικού εταίρου του Μπαχτσελί.

Η επίσημη τουρκική κυβέρνηση κατηγορεί το HDP για σχέσεις με το Δημοκρατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK). Ούτως ή άλλως ο ηγέτης του κόμματος Σελαχετίν Ντεμιρτάς βρίσκεται στη φυλακή από το 2016.

Ο Κιλιτσντάρογλου έχει αποφύγει για την ώρα να δεσμευτεί για συγκεκριμένα μέτρα υπέρ των Κούρδων, αν αναλάβει την εξουσία. Για την ώρα έχει μιλήσει μόνο για διακρίσεις κατά τις κουρδικής γλώσσας, τις οποίες θεωρεί απαράδεκτες, και για την αντικατάσταση δεκάδων δημάρχων σε πόλεις της νοτιοανατολικής Τουρκίας, που είχαν εκλεγεί με το HDP και αποκαθηλώθηκαν από την κυβέρνηση Ερντογάν.