Χιλιάδες άνθρωποι απομακρύνονται από οικισμούς κατά μήκος του νότιου τμήματος του ποταμού Δνείπερου της Ουκρανίας, μετά την καταστροφή του φράγματος Νόβα Καχόβκα, που είχε ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν τεράστιες εκτάσεις.

Η κατάρρευση του φράγματος στο νότιο άκρο της τεράστιας δεξαμενής Καχόβκα απελευθέρωσε έναν χείμαρρο, επιφέροντας απόγνωση χιλιάδες πολίτες που βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή του πολέμου μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον γενικό εισαγγελέα της Ουκρανίας, Αντρέι Κόστιν, περισσότεροι από 17.000 άνθρωποι απομακρύνονται από τις πλημμυρισμένες περιοχές.

Όπως επισημαίνει ο ίδιο, «πάνω από 40.000 άνθρωποι κινδυνεύουν να πλημμυρίσουν».

Ο Κόστιν αναφέρει, ακόμη, ότι 25.000 επιπλέον άνθρωποι θα πρέπει να εκκενώσουν τη ρωσοκρατούμενη πλευρά του ποταμού Ντνίπρο.

Συγκλονιστικά βίντεο από τις καταστροφές

Δρόμοι έχουν μετατραπεί σε χειμάρρους, σπίτια παρασύρονται από τα ορμητικά νερά και οι πρώτες εικόνες καταστροφής από τη Χερσώνα κάνουν τον γύρο του κόσμου και συγκλονίζουν. Την ίδια στιγμή, εκφράζονται ζωηρές ανησυχίες για εκτεταμένες περιβαλλοντικές καταστροφές, με τη στάθμη των υδάτων να έχει ανέβει σημαντικά και περί τους 40.000 κατοίκους να κινδυνεύουν.

Αυτή είναι η πραγματικότητα στη νότια και ανατολική Ουκρανία, με το Κίεβο να ανακοινώνει εισαγγελικές έρευνες για να διαπιστωθεί εάν έχουν τελεστεί εγκλήματα πολέμου από τη Ρωσία, στην περίπτωση της ανατίναξης του φράγματος Καχόβκα.

Σειρά αναρτήσεων που περιλαμβάνουν βίντεο και φωτογραφίες από την περιοχή έχουν κυκλοφορήσει στο Twitter και δείχνουν τη στιγμή που ολόκληρα σπίτια παρασύρονται, ενώ το οδικό δίκτυο είναι σε πολλά σημεία εντελώς κατεστραμμένο.

Ζελένσκι: «Ρώσοι τρομοκράτες κατέστρεψαν το φράγμα»

«Ο κόσμος οφείλει να αντιδράσει», δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι μετά την καταστροφή του φράγματος Καχόβκα στη νότια Ουκρανία. «Η Ρωσία βρίσκεται σε πόλεμο κατά της ζωής, κατά της φύσης, κατά του πολιτισμού» δήλωσε στο Telegram, κατηγορώντας τους Ρώσους ότι ναρκοθέτησαν το φράγμα, πριν το ανατινάξουν.

«Η Ρωσία ανατίναξε μια βόμβα, προκαλώντας τεράστιες περιβαλλοντικές ζημιές», δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στους «Εννέα του Βουκουρεστίου», ένα σχήμα που συγκεντρώνει εννέα χώρες της κεντρικής και της ανατολικής Ευρώπης, μέλη του ΝΑΤΟ.

«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη περιβαλλοντική καταστροφή που έχει προκληθεί από τον άνθρωπο στην Ευρώπη εδώ και δεκαετίες», συνέχισε. «Η Ρωσία είναι ένοχη για βάρβαρη οικοκτονία» δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προσθέτοντας ότι οι ρωσικές δυνάμεις πρέπει να τεθούν υπόλογες.

«Είναι αδύνατη η ανατίναξη ενός φράγματος με τον έναν ή τον άλλον τρόπο εξωτερικά, με βομβαρδισμό» είπε ο Ουκρανός πρόεδρος, αναφερόμενος στο σενάριο που προώθησε η Μόσχα για να εξηγήσει την καταστροφή, επιρρίπτοντας την ευθύνη στο Κίεβο.

«Απόψε στις 02:50, Ρώσοι τρομοκράτες διενήργησαν εσωτερική πυροδότηση των δομών του υδροηλεκτρικού φράγματος Καχόβκα. Περίπου 80 οικισμοί είναι στη ζώνη των πλημμυρών», δήλωσε ο Ζελένσκι έπειτα από έκτακτη σύσκεψη υψηλόβαθμων αξιωματούχων.

«Κάνουμε τα πάντα για να σώσουμε τους ανθρώπους», ανέφερε στην πλατφόρμα Telegram και πρόσθεσε πως στη σύσκεψη «συμφωνήθηκε δέσμη διεθνών μέτρων και μέτρων ασφαλείας προκειμένου η Ρωσία να λογοδοτήσει για αυτή την τρομοκρατική επίθεση».

Σολτς: «Πρέπει να σταματήσει η ρωσική επιθετικότητα»

Ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, κατηγόρησε τη Ρωσία για την επίθεση στο φράγμα, αναφέρει το Reuters.

Μιλώντας σε ένα δημαρχείο που διοργάνωσε ο ραδιοτηλεοπτικός σταθμός RTL, ο Scholz είπε: «Από όλες τις απόψεις, αυτή είναι επιθετικότητα από τη ρωσική πλευρά για να σταματήσει την ουκρανική επίθεση, για να υπερασπιστεί τη χώρα της. Αυτό δείχνει ότι αυτή είναι μια νέα διάσταση».

Ο Σολτς είπε επίσης ότι σκοπεύει να μιλήσει ξανά με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά πρόσθεσε ότι δεν το έκανε για πολύ καιρό και τώρα δεν ήταν η κατάλληλη στιγμή.

Γκουτέρες: «Μνημειώδης ανθρωπιστική καταστροφή»

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, αποκαλεί την ανατίναξη του φράγματος Νόβα Καχόβκα ως συνέπεια της ρωσικής εισβολής, αναφέρει το Reuters.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Γκουτέρες είπε «ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο, αυτή είναι μια άλλη καταστροφική συνέπεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία».

«Οι επιθέσεις εναντίον αμάχων και κρίσιμων πολιτικών υποδομών πρέπει να σταματήσουν. Πρέπει να ενεργήσουμε για να διασφαλίσουμε τη λογοδοσία και τον σεβασμό του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», συνέχισε.

Ο Γκουτέρες πρόσθεσε ότι ήταν μια «μνημειώδης ανθρωπιστική, οικονομική και οικολογική καταστροφή».

«Τουλάχιστον 16.000 άνθρωποι έχουν ήδη χάσει τα σπίτια τους με το ασφαλές και καθαρό πόσιμο νερό να κινδυνεύει για πολλές χιλιάδες ακόμη», είπε.

Πρόσθεσε ότι ο ΟΗΕ συντονίζεται με την ουκρανική κυβέρνηση για την αποστολή υποστήριξης, συμπεριλαμβανομένων των ταμπλέτων για πόσιμο νερό και για τον καθαρισμό του νερού.

Η Ουκρανία και η Ρωσία ζήτησαν και οι δύο από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να συνεδριάσει για να συζητήσει το περιστατικό.

Σαρλ Μισέλ: «Θα θέσω το θέμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο»

Την πρότασή του για βοήθεια στις πλημμυρισμένες περιοχές μετά την επίθεση σε ουκρανικό φράγμα αναμένεται να καταθέσει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου.

Ο κ. Μισέλ με ανάρτησή του στο Twitter δηλώνει «συγκλονισμένος από την πρωτοφανή επίθεση στο φράγμα Νόβα-Καχόβκα. Η καταστροφή πολιτικών υποδομών χαρακτηρίζεται ξεκάθαρα ως έγκλημα πολέμου – και θα κάνουμε τη Ρωσία και τους εκπροσώπους της να λογοδοτήσουν».

«Θα θέσω το θέμα τον Ιούνιο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και θα προτείνω περισσότερη βοήθεια στις πλημμυρισμένες περιοχές. Οι σκέψεις μου με όλες τις οικογένειες στην Ουκρανία που επλήγησαν από αυτήν την καταστροφή», καταλήγει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Βρετανός ΥΠΕΞ: «Πολύ νωρίς να γίνει οποιαδήποτε αξιολόγηση»

«Άκουσα αναφορές για έκρηξη στο φράγμα και τον κίνδυνο πλημμύρας. Είναι πολύ νωρίς να γίνει οποιουδήποτε είδους ουσιαστική αξιολόγηση για τις λεπτομέρειες», δήλωσε ο Κλέβερλι στο Reuters κατά την επίσκεψή του στο Χρεμπέλκι, έξω από το Κίεβο, ύστερα από συνομιλίες με τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην ουκρανική πρωτεύουσα χθες, Δευτέρα.

«Αλλά αξίζει να θυμόμαστε ότι ο μοναδικός λόγος που αυτό αποτελεί ζήτημα είναι λόγω της απρόκλητης, πλήρους κλίμακας εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία».

«Θα συνεχίσουμε να αξιολογούμε την κατάσταση που βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά το καλύτερο πράγμα που θα μπορούσε να κάνει τώρα η Ρωσία είναι να αποσύρει τα στρατεύματά της άμεσα», δήλωσε.

Γερμανίδα ΥΠΕΞ: «Η ρωσική εισβολή υπαίτια για το φράγμα»

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ κατέστησε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία υπαίτια για την καταστροφή του φράγματος Καχόβκα, λέγοντας ότι η Γερμανία εργάζεται εντατικά για να αποκτήσει μια σαφή εικόνα της κατάστασης εκεί.

«Ένα φράγμα κοντά σε πυρηνικό σταθμό χρησιμοποιήθηκε ως πολεμικό όπλο και ανθρώπινες ζωές εκτίθενται σε σοβαρό κίνδυνο. Υπάρχει μόνο ένα πράγμα που ευθύνεται γι’ αυτή την περιβαλλοντική καταστροφή: ο εγκληματικός πόλεμος της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία» έγραψε σε ανάρτησή της στο Twitter.