Για ακόμα μια φορά τα νερά της Μεσογείου έγινα τόπος ταφής για τους άτυχους μετανάστες που ψάχνουν απλά μια καλύτερη μοίρα στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που μεταδίδει το BBC, βάρκα που μετέφερε μετανάστες βυθίστηκε ανοιχτά της Ιταλίας (στο νησί Λαμπεντούζα) με αποτέλεσμα 41 άνθρωποι να βρουν τραγικό θάνατο.
Μια ομάδα τεσσάρων ατόμων που επέζησαν από την καταστροφή είπε στους διασώστες ότι επέβαιναν σε μια βάρκα που είχε ξεκινήσει από το Σφαξ της Τυνησίας και βυθίστηκε λίγο πριν φθάσει στην Ιταλία.
Περισσότεροι από 1.800 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι στιγμής φέτος στο πέρασμα από τη Βόρεια Αφρική προς την Ευρώπη.
Οι αρχές της Τυνησίας λένε ότι το Σφαξ, μια πόλη λιμάνι περίπου 80 μίλια (130 χιλιόμετρα) από τη Λαμπεντούζα, είναι μια δημοφιλής πύλη για τους μετανάστες που αναζητούν ασφάλεια και μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη.
Τις τελευταίες ημέρες, ιταλικά περιπολικά και φιλανθρωπικές ομάδες διέσωσαν άλλους 2.000 ανθρώπους που έφτασαν στη Λαμπεντούζα.
Οι επιζώντες, τρεις άνδρες και μια γυναίκα, είπαν στους διασώστες ότι επέβαιναν σε μια βάρκα που μετέφερε 45 άτομα, μεταξύ των οποίων τρία παιδιά.
Είπαν ότι το σκάφος τους έφυγε από το Σφαξ την Πέμπτη την περασμένη εβδομάδα, αλλά βυθίστηκε μέσα σε λίγες ώρες.
Πρόσθεσαν ότι διασώθηκαν από φορτηγό πλοίο και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν σε πλοίο της ιταλικής ακτοφυλακής.
Η ιταλική ακτοφυλακή ανέφερε δύο ναυάγια στην περιοχή την Κυριακή, αλλά δεν είναι σαφές εάν αυτό το σκάφος είναι ένα από αυτά.
Η Τυνησία έχει δει ένα κύμα ρατσισμού κατά των μαύρων Αφρικανών τους τελευταίους μήνες και οι προσπάθειες να εγκαταλείψουν τη χώρα με πλοίο έχουν αυξηθεί.
Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν καταγράψει περισσότερους από 17.000 θανάτους και εξαφανίσεις στην κεντρική Μεσόγειο από το 2014, καθιστώντας την το πιο επικίνδυνο πέρασμα για τους μετανάστες στον κόσμο.
Τον περασμένο μήνα, η ΕΕ υπέγραψε συμφωνία 118 εκατομμυρίων δολαρίων (90 εκατ. £) με την Τυνησία σε μια προσπάθεια να περιορίσει την παράτυπη μετανάστευση.
Τα χρήματα πρόκειται να δαπανηθούν σε προσπάθειες για να σταματήσει το λαθρεμπόριο, να ενισχυθούν τα σύνορα και να επιστρέψουν μετανάστες.
Η ακροδεξιά κυβέρνηση της Ιταλίας έχει υιοθετήσει μια πολιτική που αναγκάζει τα πλοία διάσωσης να ελλιμενίζονται σε λιμάνια πιο μακριά, αντί να τα αφήνει να αποβιβάζουν διασωθέντες μετανάστες στη Λαμπεντούζα ή τη Σικελία.
Λέει ότι στόχος είναι να διαδοθούν οι αφίξεις σε ολόκληρη τη χώρα, αλλά οι ΜΚΟ λένε ότι η πολιτική μειώνει τον χρόνο που μπορούν να περιπολούν περιοχές όπου τα ναυάγια είναι πιο συνηθισμένα.
* Φωτογραφία: Getty Images