Σε ανείπωτη τραγωδία εξελίχθηκε η προσπάθεια διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας χθες στη Σανάα, πρωτεύουσα της Υεμένη. Το ντε φάκτο καθεστώς των ανταρτών Χούθι, που ελέγχουν την πόλη, ανακοίνωσε ότι 85 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πάνω από 322 τραυματίστηκαν, όταν ποδοπατήθηκαν στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην είσοδο, όπου διανέμονταν κάποια είδη πρώτης ανάγκης. Ανάμεσα στους νεκρούς είναι γυναίκες και παιδιά, ενώ περίπου 50 από τους τραυματίες βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση.

Στην αρχή υπήρξαν πληροφορίες ότι το ποδοπάτημα ξέσπασε όταν ακούστηκαν ήχοι πυροβολισμών και έκρηξης και οι συγκεντρωμένοι νόμιζαν ότι γίνεται τρομοκρατική επίθεση στο σημείο. Υπάρχουν, ωστόσο, κι άλλες πληροφορίες που αναφέρουν ότι ο κόσμος, από τη λαχτάρα του να βρεθεί πρώτος στη σειρά για τα πακέτα της βοήθειας, άρχισε να στριμώχνεται και κανείς δεν έκανε πίσω την κρίσιμη στιγμή.

Το τραγικό περιστατικό είναι το χειρότερο των τελευταίων δέκα ετών στη ρημαγμένη από τον εμφύλιο πόλεμο Υεμένη. Οι τραυματίες διακομίστηκαν σε νοσοκομεία της πρωτεύουσας και οι οργανωτές της εκδήλωσης για τη διανομή βοήθειας συνελήφθησαν, δεδομένου ότι, όπως αποδείχτηκε, δεν είχαν εξασφαλίσει άδεια για τη διανομή της συγκεκριμένης βοήθειας και προτίμησαν να συγκεντρώσουν χιλιάδες κόσμους σε πολύ κλειστά στενά κι όχι π.χ. σε μια πλατεία, όπου θα ήταν πολύ ευκολότερη η διανομή της.

Πολλοί κάτοικοι της Σανάα είχαν συγκεντρωθεί στο κέντρο διανομής βοήθειας ενόψει του Έιντ αλ Φιτρ, μιας από τις σημαντικότερες γιορτές για τους μουσουλμάνους, που σημαίνει και το τέλος του μήνα νηστείας του Ραμαζανιού. Ο πόλεμος έχει προκαλέσει μία από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις στον πλανήτη, με εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς, εκατομμύρια εκτοπισμένους, επιδημίες, έλλειψη καθαρού πόσιμου νερού και πείνα. Τα τρία τέταρτα του πληθυσμού εξαρτώνται από τη διεθνή ανθρωπιστική βοήθεια, η οποία όμως πολλές φορές δεν φτάνει για όλους. Στις περιοχές που ελέγχουν οι αντάρτες, ακόμη και στην πρωτεύουσα, πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι είναι απλήρωτοι εδώ και μήνες.