Ένα από τα χειρότερα δυστυχήματα των τελευταίων 20 χρόνων σε ορυχεία βίωσε η Κολομβία. Από την έκρηξη που προκλήθηκε σε ορυχείο άνθρακα κοντά στη μικρή πόλη Σουτατάουσα, στο κέντρο της χώρας, έχασαν τη ζωή τους 21 άνθρωποι. Όλη, δηλαδή, η βάρδια που εργαζόταν εκείνη τη στιγμή στο συγκεκριμένο σημείο.
Η έκρηξη οφείλεται σε συρρώρευση μεθανίου, το οποίο είναι εξαιρετικά εύφλεκτο. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, προκλήθηκε σπινθήρας από τη σκαπάνη ενός ανθρακωρύχου κι αυτό ήταν αρκετό για να σκορπίσει τον θάνατο. Παρά το γεγονός, όμως, ότι οι εκθέσεις των εμπειρογνωμόνων κάνουν λόγο για τυχαία γεγονότα, η κυβέρνηση της Κολομβίας ανακοίνωσε ότι ανεστάλη η άδεια της εγκατάστασης, η οποία είχε παραχωρηθεί στην μεγάλη τοπική εταιρεία Minminer.
Στο μικροσκόπιο οι συνθήκες ασφαλείας
Κυβερνητικά στελέχη, αλλά και τοπικοί παράγοντες, τονίζουν ότι θα ελεγχθούν οι συνθήκες ασφαλείας σε όλο το ορυχείο κι όχι μόνο στο συγκεκριμένο σημείο και θα απαιτήσουν μεγάλες αποζημιώσεις από την εταιρεία, αν αποδειχτεί ότι οι εργαζόμενοι είχαν εκτεθεί σε κίνδυνο χωρίς να το γνωρίζουν. Οι έρευνες στρέφονται περισσότερο στις συνθήκες εξαερισμού και στο αν λειτουργούσε το σύστημα συναγερμού, που προειδοποιούσε για την συσσώρευση μεθανίου στην ατμόσφαιρα της στοάς.
Θολό παραμένει και το αν υπήρξε τελικά προσπάθεια απεγκλωβισμού κάποιων ανθρακωρύχων. Οι αρχικές ανακοινώσεις έκαναν λόγο για 11 νεκρούς και δέκα εγκλωβισμένους, για τους οποίους γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια να απεγκλωβιστούν πριν τελειώσει το οξυγόνο που τους είχε μείνει. Οι ανακοινώσεις αυτές αποσύρθηκαν αργότερα και υπήρξε ένα λιτό δελτίο τύπου, στο οποίο ανακοινωνόταν απλώς ο θάνατος όλων των εργατών. Άλλοι εννέα εργάτες που εκείνη τη στιγμή βρίσκονταν πιο μακριά από το σημείο, αλλά κατευθύνονταν εκεί, σώθηκαν και μπόρεσαν να βγουν στην επιφάνεια πριν καταρρεύσει το σημείο της στοάς που βρίσκονταν.
Τα δυστυχήματα σε ορυχεία είναι, δυστυχώς, συχνά στην Κολομβία. Καταγράφονται πάνω από 100 κάθε χρόνο σε διάφορα ορυχεία της χώρας, χωρίς βέβαια να έχουν τέτοιες φονικές συνέπειες. Οι νεκροί, πάντως, που ανασύρονται κάθε χρόνο από τις στοές ξεπερνούν τους 100 κάθε χρόνο. Το 2022 καταγράφηκαν 122 νεκροί, κυρίως από καταρρεύσεις σε στοές. τη δεκαετία 2012-2022 σημειώθηκαν πάνω από 1.2000 περιστατικά με απώλειες ανθρώπινων ζωών και τραυματισμούς.