Σε φυλάκιση τριών ετών καταδικάστηκε ο Αιγύπτιος ερευνητής Πάτρικ Τζορτζ Ζακί επειδή είχε καταγγείλει διακρίσεις σε βάρος των χριστιανών της Αιγύπτου, απόφαση που εξώθησε μορφές του αγώνα για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να ανακοινώσουν πως αποχωρούν από τον «εθνικό διάλογο» στη χώρα με σκοπό να πάρουν όλοι τον λόγο.
Ο Ζακί συνελήφθη μετά την καταδίκη του από το έκτακτο δικαστήριο κρατικής Ασφαλείας στη Μανσούρα, 130 χιλιόμετρα βόρεια του Καΐρου και είχε αφεθεί ελεύθερος τον Δεκέμβριο του 2021, έπειτα από 22 μήνες προφυλάκισης. Η Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε τη «σκανδαλώδη» ετυμηγορία, υπογραμμίζοντας ότι η «όψη του Πάτρικ να οδηγείται εκτός της αίθουσας ήταν τρομακτική».
Δεν επιτρέπεται η υποβολή έφεσης στις αποφάσεις τέτοιων δικαστηρίων εξαίρεσης.
Ο Ζακί διέτρεχε κίνδυνο να του επιβληθεί ποινή ως και πέντε ετών κάθειρξης διότι δημοσίευσε το 2019 άρθρο σε ηλεκτρονική εφημερίδα στο οποίο αναφερόταν σε μια εβδομάδα παραβιάσεων των δικαιωμάτων των Κοπτών, της μεγαλύτερης χριστιανικής μειονότητας στη Μέση Ανατολή, στην οποία ανήκει το 10 ως 15% των 105 εκατομμυρίων Αιγυπτίων.
Μορφές της φιλελεύθερης αντιπολίτευσης ανακοίνωσαν αφού έγινε γνωστή η απόφαση πως αποσύρονται από τον «εθνικό διάλογο» που άρχισε τον Μάιο η κυβέρνηση για να συζητηθούν όλα τα προβλήματα στη χώρα, καθώς ως τις επόμενες προεδρικές εκλογές μένει χρονικό διάστημα μικρότερο του έτους.
Ο δικηγόρος Νιγκάντ Ελ Μποράι έκρινε πως η καταδίκη του Ζακί «καθιστά ανώφελη» τη συμμετοχή του στη διαδικασία του εθνικού διαλόγου ενώ ο συνάδελφός του Μαχινούρ Ελ Μάσρι κάλεσε να υπάρξει «αποχώρηση» από τη «φάρσα του εθνικού διαλόγου».
Ακολούθησαν κι άλλες γνωστές προσωπικότητες, όπως ο αριστερός πολιτικός Χαλέντ Νταγούντ, που εξήγησε πως «παγώνει τη συμμετοχή του καθώς δεν μπορεί να λέγεται ότι γίνεται διάλογος όταν εκδίδονται τέτοιες αποφάσεις», και ο δικηγόρος Άχμεντ Ράγεμπ, μέλος της επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων του εθνικού διαλόγου.
Η ακροδεξιά πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζα Μελόνι δήλωσε ότι «η δέσμευσή μας για να υπάρξει θετική λύση στην υπόθεση του Πάτρικ Ζακί δεν σταμάτησε ποτέ, συνεχίζεται».
Επί των ημερών του αυταρχικού πρώην ηγέτη της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ (1981-11), οι ελευθερίες ήταν πολύ περιορισμένες για τους διανοούμενους και ακόμη περισσότερο για άλλους. Τα περιθώρια έγιναν ακόμη πιο ασφυκτικά αφότου ανέλαβε την εξουσία ο Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι το 2014. Η Αίγυπτος βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης ως προς την πανεπιστημιακή ελευθερία, του Academic Freedom Index, μαζί με τη Σαουδική Αραβία, την Τουρκία και την Κίνα.
Εκατοντάδες φοιτητές και πανεπιστημιακοί συνελήφθησαν από το 2013 εξαιτίας της ισλαμιστικής ιδεολογίας τους, ενώ περίπου 10 ερευνητές βρίσκονται στις φυλακές εξαιτίας του έργου τους, σύμφωνα με την Ένωση για την Ελευθερία της Σκέψης και της Έκφρασης.
Παρά τις συμβολικές ενέργειες της κυβέρνηση Σίσι, κόπτες ακτιβιστές τονίζουν πως οι διακρίσεις συνεχίζονται, τόσο σε ό,τι αφορά την ανέγερση εκκλησιών, όσο και ως προς την πρόσβαση μειονοτικών στη δημόσια διοίκηση.