Ο Τζάστιν Τριντό ισχυρίστηκε ότι υπάρχουν «επαρκή στοιχεία» πως η Ινδία είναι υπεύθυνη για την υποτιθέμενη δολοφονία του Χάρντιπ Σινγκ Νιτζάρ, εξέχοντος ηγέτη των Σιχ, ισχυρισμός που το Νέο Δελχί απέρριψε ως «παράλογο».
Πρόκειται για την εθνοθρησκευτική ομάδα που σχετίζεται άμεσα με τον ινδικό πολιτισμό, ο καναδός θρησκευτικός ηγέτης της οποίας, πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε στο φορτηγό του από δύο μασκοφόρους ένοπλους. Ήταν βράδυ, στα μέσα Ιουνίου, στον πολυσύχναστο χώρο στάθμευσης του Guru Nanak Sikh Gurdwara στην πόλη Surrey, όταν ο Χάρντιπ Σινγκ Νιτζάρ βρέθηκε νεκρός, ενώ από τις αρχές Ιουλίου, εκατοντάδες Σιχ αυτονομιστές βγήκαν στους δρόμους στο Τορόντο, στο Λονδίνο, στη Μελβούρνη και στο Σαν Φρανσίσκο, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν κατά της ινδικής κυβέρνησης, σύμφωνα με τα δυτικά Μέσα, η οποία πιστεύουν ότι είναι υπεύθυνη για τον θάνατό του.
Οι Σιχ στο πρόσφατο παρελθόν
Μάλιστα, η οργή μετά τη δολοφονία του 45χρονου, έφερε στο φως ένα μακροχρόνιο ζήτημα ορισμένων ομάδων που απαιτούν μια ξεχωριστή πατρίδα για τους Σιχ, που ως θρησκευτική μειονότητα που αποτελεί περίπου το 2% του πληθυσμού της Ινδίας.
Χρήσιμο να αναφερθεί, το γεγονός ότι ο Μπαλπριτ Σιγχ, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Σιχ του Καναδά, είπε ότι πιστεύει ότι το κίνημα Khalistan ήταν κάπως αδρανές και σε μεγάλο βαθμό ειρηνικό τις τελευταίες δεκαετίες, αν και έχει δει μια αναζωπύρωση, ιδιαίτερα μεταξύ των νέων που δεν έζησαν τη βία της δεκαετίας του 1980, αναφερόμενος στη στάση της Ινδίας, όταν το κίνημα βρισκόταν στο αποκορύφωμά του. Ήταν τότε που στην πολιτεία Παντζάμπ, κατεγράφησαν βίαιες επιθέσεις και θάνατοι, αφού οι ένοπλες δυνάμεις διεξήγαγαν ειδικές επιχειρήσεις κατά του κινήματος.
Σε ό,τι αφορά τα παρόντα στοιχεία, ο Καναδός πρωθυπουργός, υποστήριξε στη Βουλή των Κοινοτήτων του Καναδά τη Δευτέρα ότι, τις τελευταίες εβδομάδες, οι Αρχές εθνικής ασφάλειας διερεύνησαν τους ισχυρισμούς ότι το Νέο Δελχί βρισκόταν πίσω από μια δολοφονία που χρηματοδοτήθηκε από το κράτος.
«Οποιαδήποτε εμπλοκή μιας ξένης κυβέρνησης στη δολοφονία ενός Καναδού πολίτη σε καναδικό έδαφος αποτελεί απαράδεκτη παραβίαση της κυριαρχίας μας. Ο Καναδάς είναι κράτος δικαίου, η προστασία των πολιτών μας για την υπεράσπιση της κυριαρχίας μας είναι θεμελιώδης. Ως εκ τούτου, οι κορυφαίες προτεραιότητές μας ήταν, οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου και οι υπηρεσίες ασφαλείας μας να διασφαλίζουν τη συνεχή ασφάλεια όλων των Καναδών και να ληφθούν όλα τα μέτρα για να λογοδοτήσουν οι δράστες αυτής της δολοφονίας».
Ο Τριντό, φαίνεται να σημειλώνει, μεταξύ άλλων, ότι η δολοφονία «είναι αντίθετη με τους θεμελιώδεις κανόνες με τους οποίους συμπεριφέρονται οι ελεύθερες, ανοιχτές και δημοκρατικές κοινωνίες». Η υπουργός Εξωτερικών της χώρας, τόνισε πως ο Καναδάς απέλασε έναν «κομβικό Ινδό διπλωμάτη» και «αναμένει από την Ινδία να συνεργαστεί πλήρως» ώστε να φτάσουν στο τελικό αποτέλεσμα από κοινού.
Η απάντηση της Ινδίας
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ινδίας από πλευράς του, ανέφερε σε ανακοίνωσή του, ότι «απέρριψε» τις δηλώσεις του Τριντό και του υπουργείου Εξωτερικών του, προσθέτοντας ότι οι ισχυρισμοί για εμπλοκή της Ινδίας σε οποιαδήποτε πράξη βίας στον Καναδά είναι «παράλογοι και υποκινούμενοι», επιχειρώντας από την δική του πλευρά να προβάλλει ομοίως χαρακτηρισμούς πέρι κράτους δικαίου και οργανωμένης πολιτείας.
«Είμαστε μια δημοκρατική πολιτεία με ισχυρή δέσμευση για το κράτος δικαίου», ανέφερε η δήλωση.
Η δε απέλαση ενός ανώτερου Καναδού διπλωμάτη, ως απάντηση στους ισχυρισμούς του Τριντό, αντανακλά την πολιτική κλιμακούμενης διένεξης ανάμεσα στις δύο χώρες. Όπως ανακοινώθηκε, το πρωί της Τρίτης, ο διπλωμάτης διετάχθη να εγκαταλείψει τη χώρα μέσα σε διάστημα πέντε ημερών, μερικές ώρες μετά την απέλαση από την Οτάβα ενός ινδού διπλωμάτη.
Υενθυμίζεται πάντως ότι ο Τριντό, συνάντησε την περασμένη εβδομάδα για τη σύνοδο κορυφής της G20, τον Μόντι στο Νέο Δελχί και αναφέρθηκε στο ζήτημα. Μετά τη συνάντηση, το γραφείο του Μόντι είπε ότι ο Ινδός ηγέτης είχε «έντονες ανησυχίες για τη συνέχιση των αντι-ινδών ακτιβιστών εξτρεμιστικών στοιχείων στον Καναδά».
Την ίδια ώρα, έχουν διακοπεί όπως ήταν αναμενόμενο, οι συζητήσεις που Ινδία και Καναδάς είχαν προγραμματίσει για την εμπορική συμφωνία που διαπραγματεύονταν, όσο οι υποψίες για τη δολοφονία του από εξωτερικούς παράγοντες, ενισχύονται εξαιτίας του γεγονότος ότι ο ίδιος ήταν υποστηρικτής της ιδέας ενός ξεχωριστού κράτους Khalistani, αφενός, αφετέρου διότι η προσωπική ιστορία του ως «ακτιβιστής», τον είχε μετατρέψει πολλάκις σε στόχο επιθέσεων.
Πηγή Φωτογραφίας: Twitter