Δεν μπορούσε να κρύψει τη χαρά του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά την κατάρρευση της συμμαχίας των έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης ύστερα από την αιφνιδιαστική αποχώρηση της Μεράλ Ακσενέρ.

Σε δηλώσεις του το Σάββατο σε δημοσιογράφους, ο Ερντογάν είπε ότι «εμείς πριν από πολλούς μήνες είχαμε πει το τι θα συμβεί. Είναι όπως λένε οι Πέρσες “έκατσαν, συνομίλησαν και διαλύθηκαν”. Το είχαμε πει. Έτσι ακριβώς συνέβη».

«Εμείς εδώ το μέλημα μας είναι η επιβίωση, εκείνοι ως μέλημα έχουν τη μοιρασιά! Εμείς έχουμε ως μέλημα την επιβίωση. Ζήσαμε έναν σεισμό, την μεγαλύτερη καταστροφή όλων των καταστροφών. Εμείς προσπαθούμε να τον αντιμετωπίσουμε, πως θα απομακρύνουμε τα συντρίμμια. Όπως είπα στον λαό μου, δώστε μας ένα χρόνο», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της γείτονος χώρας.

Η διάλυση του συνασπισμού

Την Παρασκευή, μετά τη συνάντηση των αρχηγών της πλατφόρμας των έξι κομμάτων της τουρκικής αντιπολίτευσης που έχουν συνασπιστεί κατά του προέδρου Ερντογάν, η πρόεδρος του Καλού Κόμματος ΙΥΙ Μεράλ Ακσενέρ, εξέφρασε ανοιχτά τη διαφοροποίησή της, λίγα 24ωρα πριν από την επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητας του προσώπου που θα είναι απέναντι στον Ταγίπ Ερντογάν.

Ενώ αναμενόταν λοιπόν η ανακοίνωση της υποψηφιότητας, η Ακσενέρ δημοσιοποίησε την αντίθεσή της με το ενδεχόμενο να στηριχθεί από την αντιπολίτευση ο πρόεδρος του κεμαλικού κόμματος CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα, η Ακσενέρ δήλωσε ότι «παρ’ όλες τις διαφορές μας, καταλήξαμε σε συναίνεση σε πολλά θέματα, όπως ένα ενισχυμένο κοινοβουλευτικό σύστημα για τα κοινά προβλήματα και μια πρόταση συνταγματικής τροποποίησης. Χθες συζητήσαμε ποιος θα είναι ο κοινός υποψήφιος. Πέντε κόμματα εξέφρασαν την άποψή τους για την υποψηφιότητα ενός μόνο ονόματος, του Κιλιτσντάρογλου».

Γιαβάς ή Ιμάμογλου

«Έχουμε εκφράσει την άποψή μας για δύο ονόματα που ακούμε συχνά στους δρόμους για περισσότερα από τρία χρόνια τώρα και που φέρονται να κερδίζουν το Ερντογάν σε όλες τις δημοσκοπήσεις εδώ και καιρό. Είναι ο Μανσούρ Γιαβάς και ο Εκρέμ Ιμάμογλου». 

Η Ακσενέρ συνέχισε την κριτική στον συνασπισμό της αντιπολίτευσης δηλώνοντας πως «έχει χάσει την ικανότητά του να αντικατοπτρίζει τη βούληση του έθνους, έχει πάψει να είναι μια κοινή πλατφόρμα».