Αυτή είναι η τρομακτική στιγμή που ένα επιβατικό αεροπλάνο μπαίνει ανεξέλεγκτα σε διάδρομο προσγείωσης για να προσγειωθεί σε ένα νησί διακοπών στην Ισπανία χθες. Το αεροσκάφος Canaryfly μετέφερε επιβάτες από τη Γκραν Κανάρια στο Λανθαρότε όταν δυσκολεύτηκε να προσεγγίσει. Πλάνα που καταγράφηκε από κάμερα web με θέα στον διάδρομο προσγείωσης στο αεροδρόμιο César Manrique έδειξαν το αεροπλάνο καθώς πλησίαζε στην άσφαλτο στις 12.52 μ.μ. τοπική ώρα.

Η προσπάθεια προσγείωσης για το αεροπλάνο

Καθώς ξεκινά το κλιπ, το αεροπλάνο με έλικα φαίνεται ήδη να παλεύει ενάντια στον άνεμο, αλλά καθώς πλησιάζει στον διάδρομο ο πιλότος ισιώνει το αεροσκάφος προς τα έξω. Με την κάμερα να κοιτάζει την άσφαλτο και τις ρόδες του αεροπλάνου λίγα μέτρα πάνω από αυτήν, όλα δείχνουν ότι η προσγείωση θα είναι ρουτίνα.

Αλλά οι επιβάτες θα ανακάλυπταν σύντομα ότι τους περιμένουν οτιδήποτε άλλο εκτός από ένα συνηθισμένο touchdown. Μόλις οι τροχοί χτυπήσουν στην άσφαλτο, το αεροπλάνο αρχίζει να αναπηδά ανεξέλεγκτα, προτού πέσει σαν πέτρα σε αργή κίνηση στον διάδρομο. Η πρώτη αναπήδηση κλωτσάει το αεροπλάνο πίσω στον αέρα και η μύτη του γέρνει επισφαλώς προς τα εμπρός.

Αναπηδά ξανά στους τροχούς του και γέρνει ακόμα πιο μπροστά. Στην τρίτη αναπήδηση, το αεροπλάνο εκτινάσσεται ψηλά στον αέρα, στρίβει σε γωνία που τραβάει πριν πετάξει πίσω για μια τελευταία φορά. Ωστόσο, αναπηδά από την άσφαλτο για άλλη μια φορά, ωθώντας τον πιλότο να ματαιώσει την προσγείωση και να ανακτήσει το ύψος πίσω στον ουρανό πάνω από το αεροδρόμιο. Σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα Canarian Weekly, ο πιλότος έκανε κύκλους στο νησί και έφερε το αεροπλάνο για μια δεύτερη προσπάθεια.

Μια εικόνα από το FlightRadar που κοινοποιήθηκε από το δημοσίευμα έδειξε ότι η διαδρομή πτήσης του αεροπλάνου ταιριάζει με την περιγραφή. Παρακολουθεί το αεροπλάνο από τη Γκραν Κανάρια προς το Λανθαρότε, όπου φαίνεται ότι έκανε κύκλους στο νησί.

Η επανάληψη της προσπάθειας προσγείωσης

Στη δεύτερη προσπάθεια, ο πιλότος προσγείωσε επιτυχώς το αεροσκάφος. Το περιστατικό είναι το τελευταίο σε μια σειρά από οδυνηρές προσγειώσεις σε όλο τον κόσμο. Από τη Σκιάθο στην Ελλάδα, μέχρι τη Λούκλα στο Νεπάλ, υπάρχουν μερικοί διάδρομοι σε όλο τον κόσμο που θα έβαζαν στην άκρη κάθε έμπειρο ιπτάμενο –ή ακόμα και πιλότο–. Σε ένα περιστατικό, ο εξοπλισμός προσγείωσης έσπασε από ένα αεροπλάνο με προορισμό τις Ηνωμένες Πολιτείες αφού αναγκάστηκε να γυρίσει πίσω και να πραγματοποιήσει έκτακτη προσγείωση τον Μάιο.

Δραματικά πλάνα έδειξαν το αεροσκάφος να προσγειώνεται στην άσφαλτο, με τη βαριά προσγείωση να προκαλεί έναν από τους τροχοφόρους του να αποκολληθεί και να αναπηδήσει στον αέρα.

Άλλες δύσκολες προσγειώσεις αεροπλάνων

Περισσότερα βίντεο που τραβήχτηκαν στο Χίθροου έδειξαν την ουρά ενός τζετ της British Airways να έρχεται σε επαφή με το έδαφος σε μια ανήσυχη προσγείωση κατά τη διάρκεια της καταιγίδας Corrie πέρυσι.

Άνεμοι με ταχύτητα έως και 92 μίλια την ώρα προκάλεσαν καταστροφές σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο στις αρχές του περασμένου έτους, καθώς η καταιγίδα έπληξε τη χώρα, προκαλώντας θύματα, αφήνοντας χιλιάδες χωρίς ρεύμα, κλείνοντας σχολεία και ακυρώνοντας τα τρένα. Το βίντεο δείχνει το αεροπλάνο να έρχεται για να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο του Λονδίνου σε αφύσικη γωνία, προτού ο πιλότος ενεργήσει γρήγορα για να διορθώσει την αποτυχημένη προσγείωση καθώς το πίσω μέρος του αεροπλάνου ξύνεται κατά μήκος του διαδρόμου, τραβώντας προς τα πάνω και αποτρέποντας οποιαδήποτε άλλη ζημιά.

Σε μια άλλη στιγμή το 2017, ένα Boeing B7370-800 πάλεψε μέσα από πλευρικούς ανέμους για να κάνει μια δραματική προσγείωση στο αεροδρόμιο του Σάλτσμπουργκ στην Αυστρία. Το κλιπ δείχνει την πτήση Enter Air να προσγειώνεται με ανέμους ταχύτητας 50 μίλια/ώρα καθώς ο πιλότος παλεύει για να κρατήσει το αεροπλάνο υπό έλεγχο.

Πηγή: DailyMail