Δημόσια παραδοχή από πλευράς Ντόναλντ Τραμπ, με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ να παραδέχεται δημόσια ότι ήταν δική του η απόφαση να προωθήσει τον ισχυρισμό της καλπονοθείας και να προσπαθήσει να ανατρέψει το εκλογικό αποτέλεσμα.

«Σε πολλές περιπτώσεις δεν τους άκουσα» είπε ο Τραμπ στη διάρκεια συνέντευξης στην εκπομπή “Meet the Press” του NBC, όταν ρωτήθηκε γιατί αποφάσισε να αγνοήσει τους δικηγόρους και τους συμβούλους του, που του έλεγαν ότι ηττήθηκε από τον Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές του 2020. «Αλλά άκουσα άλλους. Άκουσα πολλούς άλλους, που έλεγαν ότι οι εκλογές ήταν νοθευμένες».

Υπενθυμίζεται ότι ο Τραμπ έχει παραπεμφθεί σε δίκη για τις προσπάθειές του να ανατρέψει το αποτέλεσμα των εκλογών του 2020, ενώ δηλώνοντας αθώος, αρνείται κάθε εμπλοκή σε παράνομες πράξεις και αδικήματα.

Σημειώνεται δε, ότι στις δημοσκοπήσεις έναντι των άλλων διεκδικητών του χρίσματος των Ρεπουμπλικανών για τις προεδρικές εκλογές του 2024, αντιμετωπίζει διώξεις που σχετίζονται με τις προσπάθειές του για ανατροπή του εκλογικού αποτελέσματος. Στην ομοσπονδιακή δίωξη εις βάρος του οι εισαγγελείς επικαλέστηκαν το γεγονός ότι αν και στενοί συνεργάτες του φέρονται να τον είχαν ενημερώσει για το ότι είχε χάσει, εκείνος επέμεινε να διαδίδει ψευδείς φήμες που, μεταξύ άλλων, έκαναν λόγο για συνωμοσία σε βάρος του.

«Μόνον τον εαυτό μου ακούω»

Στις πιεστικές ερωτήσεις αναφορικά με το πώς έφθασε στο συμπέρασμα της «καλπονοθείας» ο Τραμπ απάντησε ότι ήταν δική του απόφαση. «Καλέσατε κάποιους από τους εξωτερικούς δικηγόρους σας – είπατε ότι είχαν τρελές θεωρίες. Γιατί τους ακούγατε; Μήπως τους ακούγατε επειδή σας έλεγαν αυτό που θέλατε να ακούσετε»;, τον ρώτησε η δημοσιογράφος του NBC, Κρίστεν Γουέλκερ.

«Τους προσλαμβάνεις, δεν τους έχεις γνωρίσει ποτέ αυτούς τους ανθρώπους, παίρνεις σύσταση, αποδεικνύονται RINOs (Republicans in name only – Ρεπουμπλικανοί μόνο κατ′ όνομα) ή αποδεικνύεται ότι δεν είναι τόσο καλοί. Σε πολλές περιπτώσεις, δεν τους σεβόμουν», δήλωσε ο Τραμπ.

«Αλλά σεβάστηκα άλλους. Σεβάστηκα την άποψη πολλών άλλων που υποστήριξαν ότι οι εκλογές ήταν στημένες», πρόσθεσε.

Η έρευνα

Ο Τραμπ, φέρεται να πίεσε τον Μπραντ Ράφενσπεργκερ στην Τζόρτζια και άλλους αξιωματούχους να «μετρήσουν» εκ νέου τα ψηφοδέλτια και να «βρουν» αρκετά ώστε να του εξασφαλίσουν νίκη.

Συνεργάτες του Τραμπ φέρονται να επιχείρησαν επίσης να επιβάλουν δικούς τους εκλέκτορες σε επτά πολιτείες όπου το αποτέλεσμα ήταν αμφίρροπο.

Η ειδική επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων διερευνώντας τις ενέργειες του, οι οποίες φέρονται να οδήγησαν στην εξέγερση της 6ης Ιανουαρίου του 2021, υποστήριξε πως τα στοιχεία δείχνουν ότι εργάστηκε για να «διαβιβάσει ψεύτικα ψηφοδέλτια στο Κογκρέσο και στα Εθνικά Αρχεία». Και αυτό παρά τις προειδοποιήσεις των δικηγόρων του ότι κάτι τέτοιο θα ήταν παράνομο.

«Τα στοιχεία οδήγησαν σε ένα ξεκάθαρο συμπέρασμα: ο άνθρωπος πίσω από τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου είναι ένας και είναι ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο ακολούθησαν πολλοί άλλοι. Κανένα από τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου δεν θα είχε συμβεί χωρίς τη συμμετοχή του», αναφέρεται στην καταληκτική έκθεση της επιτροπής.