Οι αμερικανοί εισαγγελείς, έχουν στα χέρια τους μια ηχογράφηση του Ντόναλντ Τραμπ στην οποία ο ίδιος παραδέχεται ότι διατηρούσε στην κατοχή του απόρρητα έγγραφα, ακόμα και μετά την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο.

Από πληροφορίες που διασταυρώνει το BBC και το CNN με σχετικές έρευνες, το υπουργείο Δικαιοσύνης ερευνά τον χειρισμό απόρρητου υλικού από τον Τραμπ, την ώρα που ίδιος διαρκώς αρνείται πως διέπραξε το εν λόγω αδίκημα.

Η έρευνα αναφέρεται ότι πλησιάζει στο τέλος της και να μην οδηγεί σε ικανοποιητικά τεκμήρια για κατηγορίες. Η ηχογράφηση λέγεται ότι προέρχεται από μια συνάντηση στο κλαμπ γκολφ του Τραμπ στο Νιου Τζέρσεϊ τον Ιούλιο του 2021, περίπου έξι μήνες μετά την αποχώρησή του δηλαδή από την εξουσία.

Η επίθεση στο Ιράν και ο φάκελος «Συνεργάτες»

Δύο άτομα που γνωρίζουν το θέμα είπαν στο CBS ότι ακούγεται να αναγνωρίζει ότι υπάρχουν περιορισμοί εθνικής ασφάλειας σε ένα στρατιωτικό υπόμνημα, επειδή περιγράφει λεπτομερώς μια πιθανή επίθεση στο Ιράν. Λέει μάλιστα, ότι εξακολουθεί να είναι απόρρητο και πως έπρεπε να είχε αποχαρακτηριστεί πριν φύγει από τον Λευκό Οίκο.

Ο Τραμπ, φέρεται ακόμα να ισχυρίζεται ότι θέλει να μοιραστεί πληροφορίες από το έγγραφο, αλλά γνωρίζει ότι μια τετοια αρμοδιότητα δεν του προσφέρεται, εφόσον δεν είναι πλέον πρόεδρος εν ενεργεία. Δεν είναι σαφές βέβαια, εάν ο Τραμπ είχε το έγγραφο κατά τη διάρκεια της συνάντησης ή απλώς το περιέγραφε σε αρκετούς βοηθούς που ήταν εκεί. Άλλες αναφορές ωστόσο, δηλώνουν ότι ακούγεται ο ήχος του χαρτιού που κουνάει.

Το υλικό πάντως, φαίνεται να έρχεται σε αντίθεση με το επανειλημμένο επιχείρημα του Τραμπ ότι όλο το υλικό που αφαίρεσε από τον Λευκό Οίκο δεν είναι σε ισχύ μετά την παύση από το αξίωμα. Θα μπορούσε επίσης να είναι ικανοποιητικό στοιχείο λοιπόν, μόνο εάν οι εισαγγελείς ήταν σε θέση να αποδείξουν ότι ο πρώην πρόεδρος, γνώριζε ότι δεν έπρεπε να έχει στην κατοχή του απόρρητα έγγραφα.

Αν η υπόθεση έπαιρνε τον δρόμο της Δικαιοσύνης με φερόμενο κατηγορούμενο τον πρώην αμερικανό πρόεδρο, τότε θα μιλούσαμε για μια ακόμα δίκη που πρόκειται να εκκρεμεί σε βάρος του ύστερα από τα σκάνδαλα διαπλοκών, με τα οποία ήδη αναμειγνύεται.