Την απόφαση των βρετανικών αρχών να μην επιτρέψουν επίσκεψη τους στον φυλακισμένο Τζούλιαν Ασάνζ, καταγγέλουν οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (Reporters sans frontières, RSF) . Ο ιδρυτής των WikiLeaks, παραμένει κρατούμενος εδώ και σχεδόν τέσσερα χρόνια σε φυλακή υψίστης ασφαλείας έξω από το Λονδίνο, παρά το γεγονός ότι είχαν εξασφαλίσει άδεια γι’ αυτό εκ των προτέρων.
«Είχαμε λάβει επίσημη άδεια για να επισκεφθούμε τον Τζούλιαν, είχε επιβεβαιωθεί (…) αλλά όταν φθάσαμε νωρίς το πρωί στη φυλακή Μπέλμαρς στο Λονδίνο, ο κύριος στην είσοδο μας είπε ότι τα ονόματά μας είχαν αφαιρεθεί από τον κατάλογο των επισκεπτών», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Κριστόφ Ντελουάρ, ο γενικός γραμματέας της RSF.
«Μας είπε πως ο διευθυντής της φυλακής πήρε την απόφαση αυτή επειδή είμαστε δημοσιογράφοι», συνέχισε ο Ντελουάρ. «Η εξήγηση αυτή είναι παράλογη (…) Βρισκόμαστε εδώ ως αντιπρόσωποι μη κυβερνητικής οργάνωσης προκειμένου να επισκεφθούμε τον Τζούλιαν, όχι με τη δημοσιογραφική μας ιδιότητα».
O Κριστόφ Ντελούαρ ζήτησε να απελευθερωθεί ο Τζούλιαν Ασάνζ, ενώ κάλεσε τις ΗΠΑ «να βάλουν τέλος στις δικαστικές διώξεις».
Με τη σειρά τους οι βρετανικές αρχές επιβεβαιώνουν πως δεν επιτράπηκε η είσοδος σε δύο αντιπροσώπους της RSF, επειδή είναι δημοσιογράφοι, όπως «προβλέπει ο κανονισμός» της φυλακής. «Ο Τζούλιαν θορυβήθηκε που δεν επιτράπηκε να συναντηθεί» με τους αντιπροσώπους των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, είπε η σύζυγός του Στέλλα Ασάνζ, η οποία μπόρεσε να τον δει και συμπλήρωσε:
«Η απόφαση των βρετανικών αρχών να εμποδίσουν αυτή τη συνάντηση είναι γελοία», επιμένοντας στο ότι ο εγκλεισμός του στη φυλακή υψίστης ασφαλείας «είναι σκάνδαλο σε όλα τα επίπεδα».
Οι κατηγορίες εις βάρος του Τζούλιαν Ασάνζ
Ο Τζούλιαν Ασάνζ, Αυστραλός πολίτης, 51 ετών, αντιμετωπίζει ποινική δίωξη στις ΗΠΑ για «κατασκοπεία», εξαιτίας της δημοσιοποίησης 700.000 και πλέον εμπιστευτικών και απορρήτων αμερικανικών διπλωματικών και στρατιωτικών εγγράφων, κυρίως για τους αμερικανικούς πολέμους στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.
Μετά τη σύλληψή του από τη βρετανική αστυνομία το 2019, έπειτα από επτά χρόνια που παρέμεινε στην πρεσβεία του Ισημερινού στη βρετανική πρωτεύουσα, όπου είχε καταφύγει το 2012, ο κ. Ασάνζ, έγκλειστος στη φυλακή υψίστης ασφαλείας του Μπέλμαρς, αναμένει την κατάληξη της έφεσής του εναντίον της απόφασης της βρετανικής κυβέρνησης να προχωρήσει στην έκδοσή του.