Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει το Διεθνές Ταμείο Επείγουσας Βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (UNICEF), καθώς 3,7 εκατομμύρια παιδιά στις πληγείσες περιοχές στη Συρία αντιμετωπίζουν πολλούς αυξανόμενους και δυνητικά καταστροφικούς κινδύνους μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε τη χώρα.
Σύμφωνα με την διευθύντρια Ράσελ, ο ψυχολογικός αντίκτυπος των σεισμών στα παιδιά, ο αυξανόμενος κίνδυνος μολυσματικών ασθενειών που μεταδίδονται από την επαφή και το νερό σε εκτοπισμένες οικογένειες και η έλλειψη πρόσβασης των πιο ευάλωτων οικογενειών σε βασικές υπηρεσίες λόγω 12 ετών συγκρούσεων, αποτελούν κίνδυνο δημιουργίας συνεχών και επιδεινούμενων καταστροφών για τα επηρεαζόμενα παιδιά.
«Μόνο η παροχή άμεσης ανακούφισης δεν αρκεί», «παρέχοντας βασικές υπηρεσίες, όπως ασφαλές νερό, υγειονομική περίθαλψη και ψυχοκοινωνική υποστήριξη, μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά και τις οικογένειες να ανακάμψουν από τις φρικτές εμπειρίες που έχουν περάσει, ώστε να αρχίσουν να ξαναφτιάχνουν τη ζωή τους», δήλωσε.
Η UNICEF είχε προηγουμένως εντοπίσει μεταξύ των άμεσων προτεραιοτήτων «την παροχή πρόσβασης σε ασφαλές πόσιμο νερό και υπηρεσίες υγιεινής που είναι απαραίτητες για την πρόληψη της εξάπλωσης ασθενειών», όπως η χολέρα, η οποία εξαπλώνεται στη Συρία από τον Σεπτέμβριο.
Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, 8,8 εκατομμύρια άνθρωποι στη Συρία επλήγησαν από τον σεισμό. Αρκετά σχολεία στις πληγείσες περιοχές έχουν μετατραπεί σε καταφύγια για κατοίκους των οποίων τα σπίτια υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν από τον σεισμό.