Γνώριζαν από πριν οι ΗΠΑ τις κινήσεις της Χαμάς στο Ισραήλ; Να, ένα ερώτημα που ίσως δεν (συμφέρει κανέναν να) απαντηθεί ποτέ. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η γεωπολιτική στόχευση της κυβέρνησης Μπάιντεν αλλάζει άρδην μετά τα όσα έχουν διαδραματιστεί στη λωρίδα της Γάζας και όσα πρόκειται να γίνουν εκεί στο άμεση μέλλον. Οι Αμερικανοί είναι πια αναγκασμένοι να τρέξουν (στρατιωτικά) στη Μέση Ανατολή και να αφήσουν πίσω τους την Άπω Ανατολή και τη Ρωσία.
Η ανάπτυξη αεροπλανοφόρων και η επιφυλακή ναυτικών βάσεων στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου μπορεί να μοιάζει πρόσκαιρη, ωστόσο η κρίση που πυροδότησε αυτές τις αποφάσεις δεν φαίνεται να είναι βραχυπρόθεσμη. Μπορεί να αναγκάσει τις ΗΠΑ να ξανασκεφτούν τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούν τον στρατό τους στη Μέση Ανατολή και αποτελεί τεστ για το πώς το Πεντάγωνο μπορεί να συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία και να διατηρήσει την εστίασή του στην Κίνα, την οποία το Υπουργείο Άμυνας έχει χαρακτηρίσει ως κορυφαία μακροπρόθεσμη προτεραιότητά του.
Οι ΗΠΑ πέρασαν δύο δεκαετίες πολεμώντας τις εξεγέρσεις στη Μέση Ανατολή και την Κεντρική Ασία, όμως άρχισαν να αντιμετωπίζουν μια νέα εποχή ανταγωνισμού μεγάλων δυνάμεων με την Κίνα και τη Ρωσία. Η έξαρση της βίας στη Μέση Ανατολή μπορεί να επισκιάσει τις μακροπρόθεσμες προσπάθειες των ΗΠΑ να επικεντρωθούν στον Ινδο-Ειρηνικό και να στηρίξουν την ικανότητα του ΝΑΤΟ να παίξει το ρόλο της αποτρεπτικής δύναμης κατά της Ρωσίας.
Η κρίση στη Μέση Ανατολή αλλάζει τις προτεραιότητες
Η στρατηγική σημασία της περιοχής της Μέσης Ανατολής σημαίνει ότι οι ΗΠΑ πρέπει να διατηρήσουν μια πιο ουσιαστική καθημερινή παρουσία, ειδικά με το βλέμμα στην Τεχεράνη. Αν και ο Μπάιντεν προσπαθεί να καθησυχάσει, λέγοντας στην πρόσφατη συνέντευξή του στο «60 Minutes» ότι οι ΗΠΑ έχουν την δυνατότητα να είναι παντού ισχυρές, οι προτεραιότητες θα αλλάξουν.
Το Πεντάγωνο είχε αποφασίσει μειώσει τα ναυτικά μέσα στην περιοχή τα τελευταία χρόνια. Μετέφερε τους περισσότερους από τους πόρους του προς την Ασία-Ειρηνικό για να καταπολεμήσει τις απειλές από την Κίνα. Οι ΗΠΑ είχαν για τελευταία φορά δύο ομάδες κρούσης αερομεταφορέων στη Μέση Ανατολή το 2020. Οι αποφάσεις βαδίζουν, πλέον, στην αντίθετη κατεύθυνση: Μεταφέρθηκαν επιθετικά αεροσκάφη A-10 και μαχητικά αεροσκάφη F-15 και F-16 πίσω στον Περσικό Κόλπο, ενισχύοντας τα αεροπορικά μέσα που έχει περιφέρει στην περιοχή τα τελευταία χρόνια. Το Υπουργείο Άμυνας ετοιμάζεται επίσης να αναπτύξει δυνητικά περίπου 2.000 στρατιώτες στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που θα μπορούσαν να πάνε στο Ισραήλ ως αποτρεπτικός παράγοντας.
Άλλη μία αξιοπρόσεκτη αλλαγή: Το Ισραήλ έχει λάβει μέχρι στιγμής αρκετές χιλιάδες βολές πυροβολικού των 155 χιλιοστών από τότε που η Χαμάς ξεκίνησε την επίθεσή της. Αυτό έρχεται λίγες εβδομάδες αργότερα από την αμερικανική απόφαση να αδειάσουν τα προκαθορισμένα αποθέματά τους από βλήματα των 155 χιλιοστών που φυλάσσονται στο Ισραήλ, ως μέρος της ευρύτερης προσπάθειάς τους να ανταποκριθεί στη ζήτηση της Ουκρανίας για τα συγκεκριμένα πυρομαχικά.
Από τον Απρίλιο οι ΗΠΑ έχουν στείλει ένα υποβρύχιο οπλισμένο με τηλεκατευθυνόμενους πυραύλους στην Ερυθρά Θάλασσα. Τον Ιούλιο, επίσης, πήγαν στην περιοχή αμφίβια πολεμικά πλοία και χιλιάδες πεζοναύτες, προκειμένου να εμποδίσουν τις ιρανικές δυνάμεις να καταλάβουν πετρελαιοφόρα στην περιοχή.
Γιατί τόση βιασύνη; Προφανώς για να αποτρέψει την Τεχεράνη και τη Χεζμπολάχ να διευρύνουν τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή.
Διορία ως το 2007 η Κίνα;
Για χρόνια, μια σειρά από κυβερνήσεις, τόσο Ρεπουμπλικάνοι όσο και Δημοκρατικοί, προσπάθησαν να επικεντρωθούν στις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης επιρροής και του στρατού της Κίνας. Τα σχέδια πήγαν πίσω, πρώτα από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, τις οποίες ακολούθησαν οι πόλεμοι των ΗΠΑ στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, και στη συνέχεια με την άνοδο του Ισλαμικού Κράτους.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανανέωσε την ώθηση για συρρίκνωση του στρατιωτικού αποτυπώματος των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή. Η βιαστική αποχώρηση από το Αφγανιστάν προς τα εκεί στόχευε. Τα πράγματα επισπεύσθηκαν από τις πληροφορίες των ΗΠΑ ότι ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έδωσε εντολή στον στρατό του να είναι έτοιμος έως το 2027 να αναλάβει στρατιωτική δράση κατά της Ταϊβάν. Οι ΗΠΑ απέσυραν περισσότερες από οκτώ συστοιχίες πυραύλων Patriot από την περιοχή πέρυσι, συμπεριλαμβανομένων από το Ιράκ, το Κουβέιτ, την Ιορδανία και τη Σαουδική Αραβία και τα συνοδευτικά στρατεύματά τους.
Το Πεντάγωνο αντιμετωπίζει τώρα την πραγματικότητα της περιοχής, η οποία τουλάχιστον προς το παρόν απαιτεί ισχυρή στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ εκεί. Το ερώτημα είναι αν αυτό εκτείνεται πέρα από την τρέχουσα κρίση. Η Μέση Ανατολή έχει σημασία για τις ΗΠΑ λόγω του πετρελαίου, της ισλαμιστικής τρομοκρατίας και του Ισραήλ. Όχι πάντα με αυτή τη σειρά.
** Με πληροφορίες από Wall Street Journal.