Η Βαρκελώνη σχεδιάζει να απαγορεύσει όλες τις βραχυχρόνιες ενοικιάσεις κατοικιών τύπου Airbnb για τουρίστες από το Νοέμβριο του 2028, καθώς ο δήμαρχος της ισπανικής πόλης προσπαθεί να ελέγξει το αυξανόμενο κόστος ενοικίασης για τους ντόπιους.
Η Βαρκελώνη πόλη θα σταματήσει να δίνει νέες άδειες και δεν θα ανανεώνει τις υπάρχουσες, ώστε το 2029 κανένα σπίτι να μην έχει άδεια να νοικιάζεται ως τουριστικό κατάλυμα, δήλωσε ο δήμαρχος Τζάουμε Κολμπόνι σε συνέντευξη Τύπου, όπως αναφέρει το BBC. Σήμερα υπάρχουν περίπου 10.000 σπίτια καταγεγραμμένα ως ενοικιαζόμενα για τουρίστες.
Ο ίδιος δήλωσε ότι: «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε το γεγονός ότι οι περισσότεροι νέοι που εγκαταλείπουν το σπίτι τους, αναγκάζονται να εγκαταλείψουν και τη Βαρκελώνη. Τα μέτρα που έχουμε λάβει δεν θα αλλάξουν την κατάσταση σε μία μέρα. Αυτά τα πράγματα χρειάζονται χρόνο. Αλλά με αυτά τα μέτρα φτάνουμε σε ένα σημείο καμπής».
Η αντιδήμαρχος και υπεύθυνη Πολεοδομίας Λαία Μπονέτ, θεώρησε την κίνηση αυτή ως «ισοδύναμη με την κατασκευή 10.000 νέων διαμερισμάτων», τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους ντόπιους για οικιστική χρήση. Παράλληλα με την ανάκληση των αδειών τουριστικών διαμερισμάτων, ο δήμαρχος της Βαρκελώνης ανακοίνωσε ότι η νέα νομοθεσία θα υποχρεώνει τους κατασκευαστές κτιρίων να διαθέτουν τουλάχιστον το 30% των νέων κατοικιών για κοινωνική στέγαση.
Τα μέτρα αυτά αποσκοπούν στην ανακούφιση της πίεσης που ασκείται όσον αφορά την αγορά κατοικίας. Να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει δραματική αύξηση των τιμών λόγω του υπερτουρισμού. Το γεγονός αυτό εκτόπισε τους ντόπιους της Βαρκελώνης που δεν μπορούσαν να ανταπεξέλθουν οικονομικά στις συνθήκες αυτές.
Οι τιμές ενοικίασης ανά τετραγωνικό μέτρο στη Βαρκελώνη αυξήθηκαν 14% τους 12 μήνες έως τον Απρίλιο και είναι οι υψηλότερες μεταξύ των ισπανικών πόλεων, σύμφωνα με την Idealista, τον μεγαλύτερο ιστότοπο της χώρας για καταχωρίσεις ακινήτων.
Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τουρισμού της Βαρκελώνης, την πόλη επισκέφθηκαν 16 εκατομμύρια τουρίστες το 2023.
«Υπό διωγμό» τα Airbnb στην Ευρώπη
Στην Ιταλία, η Φλωρεντία, ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Ιταλίας, απαγόρευσε τις νέες βραχυπρόθεσμες μισθώσεις κατοικιών σε πλατφόρμες όπως το Airbnb στο ιστορικό της κέντρο, στην πιο πρόσφατη προσπάθεια της τοπικής αρχής να αποδεσμεύσει περισσότερες κατοικίες για τους ντόπιους. Οι κανόνες, τους οποίους ενέκρινε η πόλη της Τοσκάνης, προβλέπουν επίσης φοροαπαλλαγές για τρία χρόνια στους ιδιοκτήτες υπαρχουσών βραχυπρόθεσμων μισθώσεων εφόσον στραφούν σε κανονικές μισθώσεις. Παράλληλα, στη Ρώμη, το Μιλάνο και τη Βενετία εξετάζονται επίσης περιορισμοί.
Στο Άμστερνταμ περιορίζουν σημαντικά το Airbnb. Κάθε ιδιοκτήτης μπορεί να εκμεταλλευτεί το ακίνητό του μέσα από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης για μόλις 30 ημέρες τον χρόνο. Μετά από αυτό το χρονικό όριο, ο ιδιοκτήτης χρειάζεται ειδική άδεια.
Κάτι αντίστοιχο γίνεται στην Ιρλανδία. Στο Δουβλίνο το χρονικό όριο που επιτρέπεται είναι οι 90 ημέρες για βραχυχρόνιες μισθώσεις.
Σύμφωνα με το Euronews, το Βερολίνο είχε απαγορέψει καθολικά το Airbnb. Πλέον, η απαγόρευση έχει αρθεί, όμως έχουν επιβληθεί αυστηροί κανόνες και τσουχτερά πρόστιμα για τους παραβάτες. Συγκεκριμένα, οι οικοδεσπότες Airbnb θα πρέπει να έχουν ειδική άδεια για να νοικιάσουν ένα ολόκληρο ακίνητο με βραχυχρόνια μίσθωση. Εάν θέλει κάποιος να παραχωρήσει και μια δεύτερη κατοικία, μπορεί να το κάνει για 90 ημέρες τον χρόνο το ανώτερο. Στο Μόναχο, οι βραχυχρόνιες μισθώσεις ολόκληρων κατοικιών περιορίζονται σε οκτώ εβδομάδες ετησίως, και επίσης χρειάζονται ειδική άδεια. Στη Στουτγάρδη, το χρονικό όριο είναι 10 εβδομάδες ετησίως χωρίς να χρειάζεται κάποια άδεια.
Στο Παρίσι, όσοι επιθυμούν για γίνουν οικοδεσπότες Airbnb θα πρέπει να εγγραφούν στο δημαρχείο. Έχουν μάλιστα περιορισμό στην ενοικίαση για μέγιστο 120 ημέρες τον χρόνο. Εάν θέλουν να νοικιάσουν και δεύτερο ακίνητο για περισσότερες από 120 ημέρες, πρέπει να το μετατρέψουν επίσημα σε επιπλωμένο τουριστικό κατάλυμα.
Πόλεις όπως η Νέα Υόρκη, το Βανκούβερ και το Τόκιο επιμένουν πλέον ότι οι οικοδεσπότες πρέπει να ζουν στα διαμερίσματα που νοικιάζουν, ενώ το Σαν Φρανσίσκο και το Σιάτλ περιορίζουν τον αριθμό των ακινήτων που μπορεί να καταχωρίσει ένας οικοδεσπότης.
Το Ντάλας έχει απαγορεύσει τα διαμερίσματα βραχυχρόνιας διαμονής από ορισμένες γειτονιές, ενώ πολλές άλλες πόλεις -μεταξύ αυτών το Λονδίνο, το Άμστερνταμ και το Παρίσι- έχουν θέσει όρια στον αριθμό των διανυκτερεύσεων που μπορεί να νοικιάζεται ένα διαμέρισμα ετησίως στην αγορά.
Πηγή: BBC
Photo Credit: Shutterstock