Περιεχόμενα
Είναι άραγε η μοναρχία ένας θεσμός που μπορεί να συμβαδίσει με το σύγχρονο γίγνεσθαι; Ας συμφωνήσουμε πως χρειάζεται ανανέωση. Και είναι κάτι το οποίο παραδέχονται ανοιχτά ακόμα και ένθερμοι υποστηρικτές της. Ο Πρίγκιπας Γουίλιαμ και η Κέιτ Μίντλετον ενσαρκώνουν αυτό το πνεύμα. Σε τέτοιο πλαίσιο, οι καινοτομίες έρχονται ως φυσιολογική συνέχεια.
Κάπως έτσι, φτάσαμε στο σημείο να βγαίνει αγγελία για έναν τρόπον τινά… βασιλικό CEO! Σε μια επαγγελματική ευκαιρία που περιγράφεται ως «μοναδική» προς κάθε ενδιαφερόμενο. Από τις περιπτώσεις που ουδεμία υπερβολή υπάρχει στο χαρακτηρισμό – το ακριβώς αντίθετο.
Γιατί αυτό που αναζητείται είναι κάποιος ή κάποια που θα βάλει σε τάξη του οίκου του πριγκιπικού ζεύγους της Μεγάλης Βρετανίας. Κάποιος ή κάποια που θα διευθύνει τα 60 μέλη του προσωπικού τους. Ένας μάνατζερ, τουτέστιν.
Μια πολύ απαιτητική δουλειά για πολύ συγκεκριμένο λόγο
Τι προσόντα απαιτούνται σύμφωνα με το job description; «Χαμηλός εγωισμός», «συναισθηματική εξυπνάδα» και ένας συνδυασμός «ηγετικού χαρακτήρα με γνήσια διάθεση προσφοράς». Λίγο αντιφατικά ακούγονται όλα αυτά, έτσι δεν είναι; Από την άλλη, είναι σίγουρα μια θέση που οφείλεις να ενώνεις πολλά στοιχεία ως επαγγελματικά προσόντα. Ακόμα και ετερόκλητα.
Όποιος πάρει τη δουλειά «θα είναι υπεύθυνος για την ανάπτυξη και την εφαρμογή της μακροπρόθεσμης στρατηγικής της βασιλικής οικογένειας και την ενίσχυση μιας επαγγελματικής και συνεργατικής κουλτούρας του Οίκου», αναφέρεται. Θα πρέπει επίσης να είναι «ένας εμπνευσμένος leader, που θα ενεργοποιεί τους άλλους με θετικότητα, ενθουσιασμό και φιλοδοξία».
Αλλά πόσο διαφορετικός θα ήταν αυτός ο άγνωστος ακόμα θετικός, ενθουσιώδης ηγέτης από τους «άντρες με γκρι κοστούμια», τους παρασκηνιακούς δηλαδη διαμεσολαβητές εξουσίας για τους οποίους η Πριγκίπισσα Νταϊάνα και ο Πρίγκιπας Χάρι συχνά παραπονέθηκαν στο παρελθόν, για ίντριγκες και πισώπλατα μαχαιρώματα;
Μας είναι οικεία από το Game of Thrones, η εικόνα του «εξ απορρήτων» που μηχανορραφεί πίσω από την πλάτη αυτών που θεωρητικά έχει ορκιστεί να υπηρετεί. Και δεν είναι δημιούργημα της φαντασίας του Τζορτζ Μάρτιν. Συμβαίνει, κατά κόρον, και στο real life.
Ανανέωση τώρα – Είναι απαραίτητο
Ο Πρίγκιπας Γουίλιαμ και η σύζυγός του αναζητούν έναν άνθρωπο που θα φέρει νέα ήθη και έθιμα στο παλάτι. Έναν μάνατζερ που θα λειτουργεί με εταιρικούς όρους κατά βάση, αλλά χωρίς να καταπατά τις παραδόσεις του στέμματος. Με άλλα λόγια, θέλουν να δανειστούν τις πρακτικές του ιδιωτικού τομέα. Τραβάνε το δικό τους δρόμο γι’ αυτό πρακτικά έχει χωρίσει τα τσανάκια τους σε τέτοια ζητήματα με τον Κάρολο και την Καμίλα.
Για σχεδόν 2 αιώνες, οι σχέσεις μεταξύ των βασιλικών αξιωματούχων και των ιδιωτικών τους γραμματέων ήταν αδιατάρακτες. Τα τυπικά καθήκοντα των δεύτερων είχαν να κάνουν, μεταξύ άλλων, με το χειρισμό της αλληλογραφίας, τις φιλανθρωπίες και τον προγραμματισμό των βασιλικών υποχρεώσεων.
Σε πρώτη ανάγνωση, η δουλειά θυμίζει λίγο αυτή του personal assistant. Αλλά εμπεριέχει τεράστια ισχύ. Οι γραμματείς αποκτάνε πρόσβαση σε όλη την πληροφορία. Επειδή μιλάνε με όλους και για όλα. Είναι το φίλτρο που κατευθύνει τις διασυνδέσεις με τα υπόλοιπα κανάλια των «γαλαζοαίματων». Με τόσους αξιωματούχους και γραμματείς, έχουμε μάλλον την εξήγηση των τόσων διαρροών που έχουν προκύψει όλα αυτά τα χρόνια μέσα από το παλάτι.
Ο Πρίγκιπας Γουίλιαμ και η Κέιτ θα κρίνουν την επιτυχία ή όχι του εγχειρήματος
Η αλλαγή δομής μπορεί να βοηθήσει να διορθωθούν λάθη που έκανε η βασιλική οικογένεια της περίοδο της Βασίλισσας Ελισσάβετ. Έχουν αλλάξει οι εποχές. Παλαιότερα, οι αυλικοί και σύμβουλοι προέρχονταν από την αριστοκρατική ελίτ του έθνους και θεωρούσαν ότι η υπηρεσία τους στο στέμμα ήταν μια δια βίου υπηρεσία την οποία έφερναν εις πέρας με αίσθηση καθήκοντος. Προϊόντος πάντως του χρόνου, έγιναν συνώνυμο του συντηρητισμού και του αναχρονισμού.
Το παραδοσιακό μοντέλο της ιδιωτικής γραμματείας γίνεται όλο και πιο δύσκολο να συνεχιστεί. Αυτό που αναζητείται είναι ο έλεγχος, η πειθαρχία, το αποτελεσματικό. Μετά τη φυγή του Χάρι και της Μέγκαν, το παλάτι θέλει πάση θυσία να αποφύγει περιπτώσεις που να το εκθέτουν στα μάτια της κοινής γνώμης. Αυτοί συνεπώς που (θα) εργάζονται για το στέμμα θα πρέπει να το κάνουν επειδή πραγματικά το θέλουν όχι επειδή αναγκάστηκαν. Κι αυτό συνεπάγεται και ανάλογες οικονομικές απολαβές.
Ο Πρίγκιπας Γουίλιαμ, το έχει πει πολλάκις, ψάχνει το διαφορετικό. Αλλά μόνο όταν αυτό είναι καλύτερο. Μαζί με την Κέιτ Μίντλετον έχουν καταφέρει να φέρουν έναν θετικό αέρα αλλαγής προσλαμβάνοντας νέους με προϋπηρεσία στον ιδιωτικό τομέα και χτίζοντας μια δραστήρια ομάδα social media.
Συνολικά, η αναδιοργάνωση υπό τον CEO φαίνεται σαν μια προσπάθεια να γίνει η εργασία για τη βασιλική οικογένεια λίγο περισσότερο σαν μια κανονική δουλειά. Το αν αυτό θα πετύχει ή όχι θα εξαρτηθεί από τη δέσμευση του πριγκιπικού ζευγαριού να ανταποκριθεί σε μια κατάσταση εταιρικής λογικής και φιλοσοφίας.
* Με πληροφορίες από Vanity Fair
** Κεντρική φωτογραφία: Getty Images