Σε κόλαφο για τους υπέρμαχους της θεωρίας αλλαγής του κλίματος εξελίχθηκε το κυριακάτικο δημοψήφισμα που προγραμματίστηκε στο Βερολίνο. Αντικείμενο του δημοψηφίσματος ήταν να εκφράσουν τη γνώμη τους οι πολίτες για το αν θέλουν η πόλη τους να είναι κλιματικά ουδέτερη ως το 2030. Όπως φάνηκε, όμως, οι Βερολινέζοι είχαν άλλα πράγματα ν’ ασχοληθούν την Κυριακή. Το δημοψήφισμα απέτυχε να συγκεντρώσει στις κάλπες ποσοστό συμμετοχής μεγαλύτερο του 25% και έτσι κρίθηκε άκυρο.
Σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα που καταγράφηκαν, στα 2.999 από τα 3.103 εκλογικά τμήματα της Γερμανίας έχουν καταμετρηθεί 411.884 ψήφοι υπέρ του «ναι» και 392.198 ψήφοι υπέρ του «όχι» στο δημοψήφισμα, ωστόσο αυτοί οι αριθμοί δεν αποτελούν το 25% του εκλογικού σώματος (το οποίο ξεπερνούσε τα 3,8 εκατομμύρια πολίτες). Όπως φάνηκε, δηλαδή, ακόμα κι αυτοί που επέλεξαν να ψηφίσουν εμφανίστηκαν διχασμένοι. Τα αποτελέσματα, βέβαια, δεν έχουν καμία σημασία δεδομένου του μικρού ποσοστού συμμετοχής.
Ηλεκτροκίνηση, χορτοφαγία, ΑΠΕ
Το δημοψήφισμα για κλιματικά ουδέτερο Βερολίνο έως το 2030 αφορούσε πολιτικές που θα οδηγήσουν σε τουλάχιστον κατά 95% κλιματική ουδετερότητα στη γερμανική πρωτεύουσα έως το 2030. Δηλαδή αποκλειστικά ηλεκτροκίνηση, χορτοφαγία και ενέργεια μόνο από ανανεώσιμες πηγές.
Το ζήτημα είναι ηχηρό για όσους ανησυχούν για το κλίμα, δεδομένου ότι το Βερολίνο αποτελεί ένα από τα προπύργιά τους και είχαν κάνει πανστρατιά για να υπερψηφιστεί η πρότασή τους. Μεγάλη σημασία στο δημοψήφισμα έδινε και το κόμμα των Πρασίνων, το οποίο είναι δεύτερη πολιτική δύναμη στην πόλη μετά τις εκλογές του 2021 με ποσοστό που άγγιξε το 20%. Το ότι οι κάτοικοι γύρισαν την πλάτη σε μια απόφαση που τους αφορά άμεσα έχει να κάνει και με την συμπεριφορά γενικότερης αδιαφορίας προς το συγκεκριμένο κόμμα, που είδε τα ποσοστά του να εκτοξεύονται, καλλιέργησε μεγάλες προσδοκίες, ωστόσο δεν φαίνεται να τις εκπληρώνει.
Η κλιματική ουδετερότητα, σύμφωνα με την Ε.Ε., αφορά τη μετάβαση σε μια οικονομία με μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Όσο αυξάνεται, πάντως, το ΑΕΠ μιας χώρας, τόσο αυξάνονται οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Μέχρι στιγμής, καμία οικονομία στον δυτικό κόσμο δεν έχει πετύχει να μεγαλώνει ενώ οι ρύποι μειώνονται. Κανένα δυτικό κράτος ή πόλη δεν είναι κλιματικά ουδέτερη.