Ένα ερώτημα πλανάται σήμερα πάνω από τον πλανήτη. Μετά δηλαδή την ανακοίνωση του εντάλματος που εξέδωσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τον Βλαντιμίρ Πούτιν. «Μπορεί να συλληφθεί ο Πούτιν»;

Η αλήθεια είναι πάντως ότι σύμφωνα με το CNN καθώς «οποιοσδήποτε κατηγορείται για έγκλημα από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, το οποίο απαρτίζεται από χώρες-μέλη, μπορεί να δικαστεί. Το δικαστήριο δικάζει ανθρώπους, όχι χώρες, και εστιάζει σε αυτούς που έχουν τις περισσότερες ευθύνες: ηγέτες και αξιωματούχους.

Ωστόσο, η Ρωσία δεν είναι μέλος του δικαστηρίου. Το Δικαστήριο δεν διεξάγει δίκες ερήμην, επομένως ο Πούτιν θα πρέπει είτε να παραδοθεί από τη Ρωσία είτε να συλληφθεί εκτός Ρωσίας. Αυτό φαίνεται απίθανο».

«Δεν υπάρχει περίπτωση ο Πούτιν να δικαστεί στη Χάγη» σχολιάζει με τη σειρά του το BBC, το οποίο εξηγεί ότι αυτό συμβαίνει καθώς η Ρωσία δεν είναι μέλος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου το οποίο μπορεί να προχωρήσει στη σύλληψη όσων βρίσκονται στις χώρες-μέλη.

Ένας περιορισμός όμως τον οποίο θα μπορούσε να υποστεί ο Ρώσος πρόεδρος είναι να του απαγορευθεί να επισκεφθεί ορισμένες χώρες σε μια περίοδο που ετοιμάζεται να προχωρήσει στη σύναψη συμφωνιών με τον Κινέζο ομόλογό του.

Το χρονικό της υπόθεσης

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) εξέδωσε, την Παρασκευή (17/03), ένταλμα σύλληψης κατά του Ρώσου Προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, κατηγορώντας τον ότι ευθύνεται για εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στην Ουκρανία.

Η Ρωσία έχει επανειλημμένα αρνηθεί τις κατηγορίες ότι οι δυνάμεις της διέπραξαν φρικαλεότητες κατά τη διάρκεια της εισβολής της στην Ουκρανία, όπως αναφέρει το Reuters.

Το ΔΠΔ εξέδωσε το ένταλμα σύλληψης του Βλαντίμιρ Πούτιν ως ύποπτο για παράνομη απέλαση παιδιών και παράνομη μεταφορά ανθρώπων από το έδαφος της Ουκρανίας στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Η έρευνα του ΔΠΔ κατά της Ρωσίας και του Βλαντίμιρ Πούτιν για γενοκτονία

Ο εισαγγελέας του ΔΠΔ, Καρίμ Χαν, άρχισε έρευνα για πιθανά εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και γενοκτονία στην Ουκρανία πριν από έναν χρόνο. Μάλιστα, ο ίδιος τόνισε κατά τη διάρκεια τεσσάρων ταξιδιών του στην Ουκρανία ότι εξέταζε φερόμενα εγκλήματα εναντίον παιδιών και τη στοχοποίηση μη στρατιωτικών υποδομών.

Μια – υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ – έκθεση από ερευνητές του Πανεπιστημίου Γέιλ, τον περασμένο μήνα, ανέφερε ότι η Ρωσία κρατούσε τουλάχιστον 6.000 παιδιά από την Ουκρανία σε χώρους στην Κριμαία, που κατέχεται από τη Ρωσία.

Μάλιστα, εντοπίστηκαν τουλάχιστον 43 στρατόπεδα και άλλες εγκαταστάσεις όπου κρατούνταν παιδιά από την Ουκρανία, τα οποία αποτελούσαν μέρος ενός «μεγάλης κλίμακας συστηματικού δικτύου» που λειτούργησε η Μόσχα από την εισβολή της στην Ουκρανία, δηλαδή από τον Φεβρουάριο του 2022.

Η πρώην γενική εισαγγελέας της Ουκρανίας δήλωσε, τον Ιούνιο, στο Reuters ότι ελπίζει ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο θα ασκήσει δίωξη για τις απαγωγές παιδιών ως γενοκτονία. Ο γενικός εισαγγελέας της Ουκρανίας αναφέρει ότι μεταξύ των 71.000 αναφορών για εγκλήματα πολέμου που ερευνά το γραφείο του είναι και οι αεροπορικές επιδρομές εναντίον χιλιάδων πολιτικών στόχων.

Από την πλευρά της, η Ρωσία έχει αρνηθεί σθεναρά ότι οι δυνάμεις της έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία. Λέει ότι δεν στοχεύει σκόπιμα αμάχους και έχει δηλώσει ότι προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια σε εκείνους που επιθυμούν να εγκαταλείψουν την Ουκρανία οικειοθελώς.

Πάντως, η Σύμβαση του ΟΗΕ για τη Γενοκτονία ορίζει τη «βίαιη μεταφορά παιδιών της ομάδας σε άλλη ομάδα» ως μία από τις πέντε πράξεις που μπορούν να διωχθούν ως γενοκτονία. Τέλος, η γενοκτονία θεωρείται ως ένα από τα πιο δύσκολα εγκλήματα για να αποδειχθεί, επειδή απαιτεί αποδείξεις συγκεκριμένης πρόθεσης.

Οι διεθνείς αντιδράσεις στο ένταλμα σύλληψης

Από το Κρεμλίνο, το ρωσικό ΥΠΕΞ, έως την προεδρία της Δούμας, σύσσωμη η ρωσική ηγεσία αψήφησε την απόφαση, με την πρώην πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ να συγκρίνει μάλιστα το ένταλμα με χαρτί τουαλέτας. «Γιάνκηδες, κάτω τα χέρια από τον Πούτιν!» είπε ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας Βιατσεσλάβ Βολόντιν και στενός σύμμαχος του Πούτιν στο Telegram, χαρακτηρίζοντας την κίνηση απόδειξη δυτικής «υστερίας».

Αντιδρώντας για το εις βάρος της ένταλμα σύλληψης η Μαρία Αλεκσέγεβνα Λβόβα-Μπέλοβα δήλωσε: «Είναι σπουδαίο που η διεθνής κοινότητα εκτίμησε αυτό το έργο για να βοηθηθούν τα παιδιά της χώρας μας: ότι δεν τα εγκαταλείπουμε σε εμπόλεμες ζώνες, ότι τα απεγκλωβίζουμε, ότι τους δημιουργούμε καλές συνθήκες, ότι τα περιβάλλουμε με αγάπη, και με ανθρώπους που νοιάζονται». «Όλα αυτά είναι πολύ περίεργα.

Μου φαίνεται ότι αυτό είναι ξεκάθαρη επιβεβαίωση ότι όταν δεν έχεις άλλο τρόπο να εκφοβίσεις μια χώρα, σκέφτεσαι κάτι απολύτως φανταστικό… Σαν μικρά παιδιά, όταν δεν μπορούν να κάνουν τίποτα άλλο, απλά δείχνουν τη γροθιά τους από κάπου μακριά».

Από την πλευρά της ρωσικής αντιπολίτευσης ο Βλανίμιρ Μίλοφ, στενός σύμμαχος του φυλακισμένου Ρώσου αντιφρούντα Αλεξέι Ναβάλνι αντέδρασε λέγοντας για τον Πούτιν «Φυλακίστε τον!». Ένας άλλος σύμμαχος του Ναβάλνι, ο Λεοντίν Βολκόφ είπε: «Ναι, αυτό είναι ένα συμβολικό βήμα. Αλλά τι σημαντικό βήμα! ΥΓ. Αν συναντήσετε τον Πούτιν, μη διστάσετε να τον συλλάβετε και να τον παραδώσετε στο δικαστήριο!»

Ουκρανία

«Πρόκειται για μια ιστορική απόφαση που θα οδηγήσει σε ιστορική λογοδοσία» είπε ο Ζελένσκι στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του στην εφαρμογή Telegram. Ο πραγματικός αριθμός των εκτοπισμένων παιδιών μπορεί να είναι «κατά πολύ» μεγαλύτερος από 16.000, πρόσθεσε, καταγγέλλοντας ότι οι εκτοπίσεις συνιστούν μια πολιτική «κρατικού κακού που ξεκινά ακριβώς από τον κορυφαίο αξιωματούχο αυτού του κράτους».

«Θα ήταν αδύνατον να πραγματοποιηθεί μια τέτοια εγκληματική επιχείρηση χωρίς την έγκριση του ανθρώπου που βρίσκεται στο τιμόνι αυτού του κράτους-τρομοκράτη», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.

Η ηγεσία της χώρας μίλησε για μια ιστορική απόφαση, χαιρετίζοντας την ενέργεια του ΔΠΔ. Ο Μιχαίλο Ποντολιάκ, σύμβουλος του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι τόνισε πως «ο κόσμος άλλαξε. Το ΔΠΔ εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον “στρατηγό” Πούτιν. Είναι ένα σαφές μήνυμα προς τις ελίτ της Ρωσικής Ομοσπονδίας για το τι θα τους συμβεί και γιατί δεν θα είναι “όπως πριν”. Αυτή είναι η αρχή του τέλους της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην τρέχουσα μορφή της στην παγκόσμια σκηνή. Είναι μια ξεκάθαρη νομική διαδικασία. Απλά περιμένετε».

«Οι Τροχοί της Δικαιοσύνης γυρίζουν: Χειροκροτώ την απόφαση του ΔΠΔ να εκδώσει εντάλματα σύλληψης για τον Βλαντίμιρ Πούτιν και τη Μαρία Λβόβα-Μπέλοβα για βίαιη μεταφορά παιδιών από την Ουκρανία. Οι διεθνείς εγκληματίες θα λογοδοτήσουν για απαγωγές παιδιών και άλλα διεθνή εγκλήματα», δήλωσε ο Ουκρανός ΥΠΕΞ Ντμίτρο Κουλέμπα.

Αυτό είναι «μόνο η αρχή», σχολίασε ο Αντρίι Γιέρμακ, επικεφαλής του γραφείου του προέδρου Ζελένσκι, ενώ ο Ουκρανός γενικός εισαγγελέας Αντριι Κόστιν δήλωσε ότι η απόφαση του ΔΠΔ, το είναι «ιστορική για την Ουκρανία και για ολόκληρο το σύστημα διεθνούς δικαίου».

Ευρωπαϊκή Ένωση

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοσέπ Μπορέλ χαρακτήρισε την έκδοση εντάλματος σύλληψης από το ΔΠΔ κατά του Πούτιν μια σημαντική απόφαση για τη διεθνή δικαιοσύνη. Ο Μπορέλ ανέφερε ότι η κίνηση αυτή είναι μόνο η αρχή για να λογοδοτήσει η Ρωσία για τα εγκλήματα και τις φρικαλεότητες της στην Ουκρανία. «Πρόκειται για μια σημαντική απόφαση της διεθνούς δικαιοσύνης και για τον λαό της Ουκρανίας», είπε.

Ηνωμένο Βασίλειο

Το Λονδίνο χαιρέτισε την έκδοση εντάλματος σύλληψης κατά του Ρώσου προέδρου. «Χαιρετίζουμε το βήμα που έκανε το ανεξάρτητο ΔΠΔ για να καταστήσει υπόλογους εκείνους που βρίσκονται στην κορυφή του ρωσικού καθεστώτος, συμπεριλαμβανομένου του Βλαντίμιρ Πούτιν», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι στο Twitter.

Πολωνία

Ο Πούτιν θα πρέπει να δικαστεί ως εγκληματίας πολέμου μαζί με άλλους υπεύθυνους για φρικαλεότητες στην Ουκρανία, δήλωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Πολωνίας. «Πρόκειται για μια σημαντική απόφαση του Δικαστηρίου, η οποία επισημαίνει εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν από τον ρωσικό μηχανισμό βίας», δήλωσε ο Πιότρ Μίλερ στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων PAP.

«Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι επικεφαλής αυτής της μηχανής και θα πρέπει να δικαστεί ως εγκληματίας πολέμου μαζί με αυτούς που εφαρμόζουν άμεσα και έμμεσα τον βάρβαρο πόλεμο».

Τσεχία

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο είχε δίκιο που εξέδωσε ένταλμα σύλληψης κατά του Ρώσου προέδρου Πούτιν για τον πόλεμο του εναντίον της Ουκρανίας, δήλωσε ο Τσέχος υπουργός Εξωτερικών Γιαν Λιπάβσκι.

«Ο Πούτιν είναι αναμφίβολα υπεύθυνος για εγκλήματα πολέμου και θα πρέπει να δικαστεί για το έγκλημα της επίθεσης. Χαιρετίζω την απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου», έγραψε ο Λιπάβσκι στο Twitter.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Photo credits: Shutterstock