Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι το μέλλον της χώρας του εξαρτάται από την έκβαση των μαχών σε στρατηγικής σημασίας περιοχές στο ανατολικό μέτωπο.

«Είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση στα ανατολικά – είναι πολύ οδυνηρό. Πρέπει να καταστρέψουμε τη στρατιωτική δύναμη του εχθρού. Και θα την καταστρέψουμε», είπε ο Πρόεδρος της Ουκρανίας στο καθιερωμένο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, το οποίο μεταδόθηκε τη Δευτέρα (13/03).

«Σε Μπιλοχορίφκα και Μαρίνκα, Αβντίφκα και Μπαχμούτ, Βουλεντάρ και Καμιάνκα και σε άλλες περιοχές, όπου διακυβεύεται το μέλλον μας. Εκεί όπου δίνεται ο αγώνας για το μέλλον όλων των Ουκρανών», τόνισε ο Βολοντίμιρ Ζελένκσκι, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Πρόταση στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι για μετονομασία της Ρωσίας

Η Ουκρανία θα ήθελε να μετονομάσει τη Ρωσία και ο Πρόεδρος της χώρας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δεν απορρίπτει την ιδέα, όπως έγινε γνωστό τη Δευτέρα (13/03).

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το «Politico», έχει κυκλοφορήσει ένα διαδικτυακό αίτημα που προτρέπει την ουκρανική κυβέρνηση να αλλάξει επίσημα το όνομα της Ρωσίας σε «Μοσχοβία», ένας όρος που προέρχεται από τον 13ο αιώνα και αναφέρεται σε μεγάλες εκτάσεις της σημερινής βορειοδυτικής Ρωσίας.

Πάντως, η Βαλέρια Σακχβορόστοβα, συγγραφέας αυτής της διαδικτυακής αίτησης, ισχυρίστηκε ότι η αλλαγή του ονόματος είναι δικαιολογημένη, καθώς θα καταστρέψει τις ψευδείς αφηγήσεις της Ρωσίας σχετικά με την κοινή καταγωγή με την Ουκρανία, καθώς και την καταπάτησή της στην ιστορία με τους Ρως του Κιέβου.

«Για τους ξένους, τα ονόματα “Ρως” (όπως σημειώνονταν οι Ρως του Κιέβου στους ιστορικούς χάρτες) και τα ονόματα “Ρωσία”, “Russie” και “Russland” φαίνονται σχεδόν πανομοιότυπα, σαν να πρόκειται για το όνομα ενός κράτους που έχει υποστεί ορισμένες αλλαγές με την πάροδο του χρόνου και μεταφράσεις σε διάφορες γλώσσες”, έγραψε η Βαλέρια Σακχβορόστοβα στην αναφορά προς τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Αυτό οδηγεί σε σύγχυση σε διεθνές επίπεδο. Γράφονται βιβλία μυθοπλασίας, γυρίζονται ταινίες και η Ρωσία παρουσιάζεται ως Ρως, κάτι που είναι απαράδεκτο”, πρόσθεσε η ίδια, επισημαίνοντας: «Η μετονομασία της χώρας θα έπληττε την καρδιά της πολιτιστικής παράδοσης της Ρωσίας και το όραμα της ιστορίας της».

Photo credits: Shutterstock