Για «κάλεσμα της Ιστορίας» έκανε λόγο η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην ομιλία της στην Ευρωβουλή, γύρω από την είσοδο της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θέτοντας την Ουκρανία ως το πρώτο βήμα για να γίνει το μπλοκ ένα μπλοκ 30 και πλέον χωρών.

«Το μέλλον της Ουκρανίας, είναι στην Ένωσή μας», είπε χαρακτηριστικά η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην ομιλία της στο Στρασβούργο, στον ετήσιο λόγο της, το περίφημο State of the Union, μέσα από τον οποίο άνοιξε την πόρτα και για μια αλλαγή στην ευρωπαϊκή συνθήκη εισόδου χώρας στο μπλοκ.

Ουκρανία, Μολδαβία, Σερβία είναι οι 3 χώρες που οραματίζεται η φον ντερ Λάιεν ως άμεσες εισαγωγές στην Ε.Ε., όραμα που μπορεί να χαρακτηριστεί ως και ουτοπικό, αφού είσοδος της Ουκρανίας στην Ένωση μπορεί να προκαλέσει τον Πούτιν, ενώ και η Σερβία είναι μια χώρα που έδειξε περισσότερη κλίση προς τη Ρωσία σε αυτούς τους 19 μήνες από την ημέρα της εισβολής.

Το όνειρο μιας αυξημένης Ε.Ε. δεν είναι μόνο της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Το έχουν εκφράσει ο Μακρόν και ο Αυστριακός Καγκελάριος Καρλ Νιχάμερ. Η θεωρία από την πράξη όμως απέχουν χιλιόμετρα. Όχι μόνο για τις προαναφερθείσες αντικειμενικές δυσκολίες και τους δυνητικούς κινδύνους. Αλλά και γιατί η διαδικασία ένταξης στην Ε.Ε. έχει πολλούς αστερίσκους και γκρίζες ζώνες που καλύπτονται από τις καλές δημόσιες σχέσεις. Τα στάνταρ έχουν τεθεί τόσο ψηλά, που καμία εκ των τριών χωρών δεν τα καλύπτει αυτή τη στιγμή.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν βασίζει στην άμεση διεύρυνση της Ε.Ε. την παρουσία της σε υψηλά αξιώματα, είτε αφορούν την Κομισιόν (δεν έχει ανακοινώσει αν θα είναι υποψήφια για τη θέση) είτε αλλού στην Ε.Ε, σε έναν αγώνα που ξεκινάει με το που μπει το 2024. Την ίδια στιγμή, ο αντίπαλός της, ο Σαρλ Μισέλ, έχει μιλήσει για έναν πιο εφικτό στόχο ένταξης από το 2030 και μετά.

Κινεί τις διαδικασίες η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

«Η ένταξη είναι βασισμένη σε αξίες και η Κομισιόν θα υπεραμύνεται πάντοτε αυτού του κανόνα. Απαιτείται σκληρή δουλειά και ηγεσία. Αλλά υπάρχει ήδη μεγάλη πρόοδος σε αυτό το ζήτημα», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν.

Για να συμβεί αυτό, πρέπει να αλλάξουν οι κανόνες του μπλοκ, ακόμα και η βασική συνθήκη. «Πάντοτε θα υποστηρίζω αυτή τη Βουλή και όλους όσοι θέλουν να αλλάξουν την Ε..Ε και να την κάνουν πιο λειτουργική για τους πολίτες. Και ναι, αυτό περιλαμβάνει ακόμα και αλλαγή στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση και Συνθήκη, αν και όπου απαιτηθεί», τόνισε η 64χρονη πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά συμπλήρωσε πως κάποια πράγματα μπορούν να γίνουν και χωρίς να πρέπει να αλλάξει πρώτα η Συνθήκη.

Ο τελευταίος λόγος μπορεί να πέφτει στους ηγέτες των 27 κρατών-μελών που θα ψηφίσουν για ένταξη μιας χώρας, αλλά η Κομισιόν δίνει την κατεύθυνση και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι αρκετά σεβάσμια φιγούρα για όλους. Και με πολλά ερείσματα. Σε μερικές εβδομάδες η Κομισιόν θα δημοσιεύσει έναν πίνακα με το σκορ χωρών που είναι στον προθάλαμο της εισόδου.

Είναι η περίοδος που θα συνέλθουν στη Γρανάδα οι ηγέτες των χωρών για να συζητήσουν την επέκταση της Ε.Ε. Μάλιστα, η φον ντερ Λάιεν έχει ζητήσεη η Κομισιόν να ετοιμάσει μια σειρά από αναθεωρητισμούς σε πολιτικές του μπλοκ ως προς την ένταξη και να φτιάξει μια προσομοίωση για το πώς θα ήταν η Ευρωβουλή και η Κομισιόν σε μια Ε.Ε. των 30 μελών.

«Η Ιστορία τώρα μας καλεί να δουλέψουμε την ολοκλήρωση της Ένωσης. Σε έναν κόσμο όπου κάποιοι επιλέγουν χώρες για να τις κατακτήσουν μία προς μία, δεν έχουμε περιθώριο να αφήνουμε τους Ευρωπαίους φίλους μας πίσω. Σε έναν κόσμο όπου το μέγεθος και το βάρος μετράνε, είναι ξεκάθαρα μέρος της στρατηγικής και της ασφάλειας της Ευρώπης να ολοκληρώσει την Ένωση», ολοκλήρωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αναφερόμενη σαφώς στον Πούτιν.

* Πηγή: Politico