Περιεχόμενα
Η Βόρεια Κορέα είναι γνωστή για την καταπίεση που ασκεί στους πολίτες της και για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, παρόλα αυτά όμως ο Κιμ Γιονγκ Ουν συνεχίζει να αρνείται τα φρικτά βασανιστήρια που βιώνουν οι κρατούμενοι στις φυλακές της χώρας, υποστηρίζοντας πως οι ισχυρισμοί αυτοί αποτελούν μία οργανωμένη εκστρατεία από τις ΗΠΑ εναντίον της.
Ωστόσο, μία έκθεση της ΜΚΟ «Korea Future», έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το αφήγημα του Κιμ Γιονγκ Ουν και αποκαλύπτει τις φρικαλεότητες που έχουν συμβεί και συνεχίζουν να συμβαίνουν σε βάρος των κρατούμενων ανεξαρτήτως φύλου στις σωφρονιστικά ιδρύματα της χώρας.
Η συγκεκριμένη έκθεση, δημοσιεύθηκε την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου 2023 και προκαλεί σοκ, καθώς φέρνει στο «φως» της δημοσιότητας όσα γίνονται στις φυλακές – κολαστήρια. Εξώδικες εκτελέσεις, βιασμοί, αναγκαστικές αμβλώσεις, φυλάκιση χωρίς δίκη, ελάχιστο φαγητό με αποτέλεσμα οι κρατούμενοι να τρέφονται με έντομα για να επιβιώσουν και πολλά ακόμη που καταπατούν αισχρά τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Η έκθεση της «Korea Future»
«Ο σκοπός της έκθεσής μας είναι βασικά να αποκαλύψει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχουν σημειωθεί στα ποινικά συστήματα της Βόρειας Κορέας. Ακόμη και 10 χρόνια μετά τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής από τον ΟΗΕ, εξακολουθούν να υπάρχουν συστηματικές και εκτεταμένες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», δήλωσε ο Kim Jiwon, μιλώντας στο CNN, ο οποίος είναι ερευνητής της «Korea Future», που έχει γραφεία στο Λονδίνο, τη Σεούλ και τη Χάγη και επικεντρώνεται σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Βόρεια Κορέα.
Μάλιστα, η συγκεκριμένη ΜΚΟ, έχει τεκμηριώσει πως έχουν συμβεί περισσότερες από 1000 περιπτώσεις βασανιστηρίων και εκατοντάδες περιπτώσεις βιασμού και άλλων μορφών σεξουαλικής βίας. Ακόμη, στην έκθεση αναφέρεται πως έχουν εντοπιστεί εκατοντάδες άτομα που συμμετείχαν στα βίαια σκηνικά και απαιτείται να ερευνηθεί σε βάθος το ζήτημα καθώς η ομάδα ισχυρίζεται ότι η κατάχρηση εξουσίας γίνεται προσωπικά από αξιωματούχους τόσο υψηλόβαθμους όσο και στρατηγούς. Η «Korea Future» χρησιμοποίησε καταθέσεις μαρτύρων και δορυφορικές εικόνες για να χαρτογραφήσει 206 εγκαταστάσεις κράτησης, σε κάθε επαρχία της Βόρειας Κορέας.
Οι φρικαλεότητες που βίωσαν οι κρατούμενοι
Μεταξύ των υποθέσεων που επισημαίνει η έκθεση είναι αυτές τριών ατόμων που φυλακίστηκαν μετά την προσπάθειά τους να περάσουν τα σύνορα – ένα αξιόποινο έγκλημα σε αυτή τη χώρα. Η ομάδα ισχυρίζεται ότι μία γυναίκα αναγκάστηκε να κάνει έκτρωση όταν ήταν επτά ή οκτώ μηνών έγκυος. Ενώ άλλος κρατούμενος τρεφόταν με μόλις 80 γραμμάρια καλαμποκιού την ημέρα, με αποτέλεσμα από 60 κιλά να πάει σε διάστημα ενός μήνα στα 37 κιλά. Για να επιβιώσει αναγκάστηκε να τραφεί με κατσαρίδες και τρωκτικά. Ένα ακόμη απάνθρωπο βασανιστήριο που συνέβη ήταν όταν ανάγκασαν έναν κρατούμενο να μείνει στην ίδια στάση για 17 ώρες την ημέρα για διάστημα ενός μήνα, ενώ άλλοι που κατάφεραν να επιβιώσουν, και μίλησαν στο CNN, αφηγήθηκαν ότι έτρωγαν ζωοτροφές, ενώ αρκετά συχνά γίνονταν μάρτυρες βιασμών και σκληρών ξυλοδαρμών.
«Δεν κατάλαβαν καν ότι βασανίζονταν»
Ερευνητές τόσο από το «Korea Future» όσο και από τον ΟΗΕ, λένε ότι πολλοί κρατούμενοι λόγω της βάναυσης κακοποίησης αρχίζουν να αισθάνονται ότι κατά κάποιο τρόπο αξίζουν αυτό που βιώνουν. Πολλοί, επίσης, απλώς δεν έχουν ιδέα για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
«Πάντα τους έλεγαν οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι, ότι είχαν κάνει κάτι κακό. Έτσι απλά νόμιζαν ότι ήταν κακοί άνθρωποι και για αυτόν τον λόγο τιμωρούνταν. Αυτό ήταν πολύ βαθιά ριζωμένο στη νοοτροπία τους», δήλωσε ο ερευνητής στο CNN.
«Δεν ένιωθα ότι ήμουν άνθρωπος»
Μια πρώην κρατούμενη η οποία έμεινε στη φυλακή για περίπου ενάμιση χρόνο, παρομοιάζει τη μεταχείρισή της με αυτή ενός ζώου.
«Όταν μεγαλώνουμε κουνέλια, τα κρατάμε σε κρησφύγετα με φράχτες και τους δίνουμε τροφή. Στη φυλακή, ήταν σαν να ήμασταν τα κουνέλια, μας κρατούσαν σε ένα κελί και μας έδιναν φαγητό πίσω από τα κάγκελα… δεν μας αντιμετώπισαν ως ανθρώπους, αλλά ως κάποιο είδος ζώου»
Το κελί της ήταν περίπου δύο τετραγωνικά μέτρα, και αναγκαζόταν να κοιμάται ζιγκ-ζαγκ μαζί με άλλους έτσι ώστε να χωρέσουν όλοι. Ένα βασανιστήριο που περιέγραψε ήταν ότι δεν έπρεπε να κουνιούνται και να μιλάνε. «Δεν έπρεπε να κινούμαστε στο κελί και έπρεπε να καθίσουμε με τα χέρια στα πλάγια και να κοιτάμε μόνο κάτω. Δεν έπρεπε να ακουστεί η φωνή μας, μόνο η αναπνοή μας».
Περιέγραψε ότι τρεφόταν μόνο με καλαμπόκι αναμεμειγμένο με πίτουρο ρυζιού – που χρησιμοποιείται συχνότερα ως ζωοτροφή. «Έμοιαζα με σκελετό, έμοιαζα να είμαι ετοιμοθάνατη», είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Δεν ένιωθα ότι ήμουν άνθρωπος. Σκέφτηκα ότι θα ήταν καλύτερα να ήμουν νεκρή αν έπρεπε να ζήσω έτσι».
Οι συνθήκες που περιγράφονται στην έκθεση της ΜΚΟ συνάδουν με τα ευρήματα των πρόσφατων ερευνών των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένης μιας έκθεσης προς το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ από την Ειδική Εισηγήτρια Elizabeth Salmón, η οποία δήλωσε ότι οι γυναίκες που κρατούνται σε στρατόπεδα πολιτικών φυλακών «υποβάλλονται στα βασανιστήρια και την κακομεταχείριση, την καταναγκαστική εργασία και τη βία λόγω φύλου, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής βίας από κρατικούς αξιωματούχους».
«Εκπαίδευση των κρατουμένων προκειμένου να αναγνωρίζουν την κακοποίηση»
Ο James Heenan, εκπρόσωπος του Γραφείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ δήλωσε μιλώντας στο CNN πως αρχικά θα πρέπει οι κρατούμενοι να εκπαιδευτούν ώστε να αναγνωρίσουν ότι αυτό που τους έχει συμβεί είναι μία βάναυση κακοποίηση ενώ συμπλήρωσε πως οι μαρτυρίες των επιζώντων διασταυρώθηκαν και είναι αληθινές.
«Αυτά τα άτομα λένε συνεπείς ιστορίες… το βάρος της μαρτυρίας είναι μεγάλο και ισχυρό. Δυστυχώς η κατάσταση στις φυλακές της Βόρειας Κορέας ήταν «ένα από τα πιο κραυγαλέα παραδείγματα παραβιάσεων ανθρώπινων δικαιωμάτων, ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».