Με κάθε τρόπο προσπαθεί να απαντήσει η Βόρεια Κορέα στα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια της Νότιας Κορέας με τις ΗΠΑ, τα οποία ξεκίνησαν από το πρωί της Δευτέρας. Μετά την εκτόξευση πυραύλων Κρουζ από υποβρύχιο, η οποία έγινε χθες τα ξημερώματα, λίγο πριν την επίσημη έναρξη των ασκήσεων, το βορειοκορεατικό καθεστώς προχώρησε σε μία ακόμα ενέργεια: Δοκιμή δύο βαλλιστικών πυραύλων μικρού βεληνεκούς (SRBM), οι οποίοι δυνητικά μπορούν να πλήξουν οποιοδήποτε σκάφος κινείται προς τις ακτές τους.

Οι συγκεκριμένοι πύραυλοι εκτοξεύθηκαν στην θαλάσσια περιοχή ανατολικά της χώρας προς την Ιαπωνία. Αρκετά μακριά από την περιοχή των ασκήσεων ώστε να μην αντιμετωπιστεί ως εχθρική ενέργεια, αλλά αρκετά κοντά για να στείλουν το μήνυμα ότι μπορούν να αποτρέψουν τέτοιου είδους επιθέσεις. Είναι φανερό ότι το καθεστώς του Κιμ Τζονγκ Ουν προσπαθεί να πείσει τόσο τους πολίτες του, όσο και τη διεθνή κοινότητα ότι είναι ικανό να απαντήσει σε προσπάθεια εισβολής, άρα και να τους αποτρέψει να το σκεφτούν.

Πρόβες εισβολής οι ασκήσεις

Η Πιονγκγιάνγκ επισήμως έχει χαρακτηρίσει τις κοινές ασκήσεις ΗΠΑ-Νότιας Κορέας ως πρόβες εισβολής στο έδαφός της. Πράγματι, τα στρατιωτικά γυμνάσια περιλαμβάνουν ναυτικό αποκλεισμό θαλάσσιων περιοχών και αποβάσεις σε ακτές. Τόσο η Σεούλ, όμως, όσο και η Ουάσιγκτον αρνούνται αυτήν την κατηγορία και επιμένουν ότι η άσκηση «Freedom Shield» (Ασπίδα Ελευθερίας) έχει καθαρά αποτρεπτικό και αμυντικό χαρακτήρα.

Η βορειοκορεατική τηλεόραση ανακοίνωσε χθες ότι ο ηγέτης της χώρας Κιμ Τζονγκ Ουν έχει ζητήσει από το στρατό να αυξήσει τη δική του προετοιμασία σε «αληθινό πόλεμο». Αυτό θα διαρκέσει καθ’ όλο το δεκαήμερο των ασκήσεων. Οι νοτιοκορεατικές υπηρεσίες, πάντως, αναφέρουν ότι πέρα από τις δοκιμές των πυραύλων δεν αναφέρεται κάποια άλλη στρατιωτική δραστηριότητα στη Βόρεια Κορέα, ούτε στην περιοχή των συνόρων, ούτε και σε άλλη στρατιωτική τοποθεσία.