Στη δημοκρατία πράγματι δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Τι γίνεται, όμως, όταν οι εκλογές δεν μπορούν να δώσουν διέξοδο; Η πέμπτη εκλογική αναμέτρηση στη γειτονική Βουλγαρία μέσα σε δύο χρόνια (από τον Απρίλιο του 2021) όχι μόνο δεν έλυσε το πρόβλημα της ακυβερνησίας, αλλά φαίνεται να δημιουργεί περισσότερα ζητήματα απ’ αυτά που υπήρχαν πριν.

Το ακροδεξιό-υπερεθνικιστικό κόμμα Αναγέννηση του Κοσταντίν Κοσταντίνοφ μπορεί να τερμάτισε στην 3η θέση, ωστόσο αυτός είναι ο νικητής των εκλογών. Το κόμμα, που υποστηρίζει σθεναρά το καθεστώς Πούτιν, είναι εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΝΑΤΟ και καλλιέργησε αντιεμβολιαστικό προφίλ, πήρε 14,38%  των ψήφων και με τις 40-45 έδρες που θα εξασφαλίσει αποτελεί πλέον ένα ανυπέρβλητο εμπόδιο ώστε να βγουν τα κουκιά για σχηματισμό κυβέρνησης.

Tην πρωτοβουλία ο Μπορίσοφ

Ο κεντροδεξιός συνασπισμός του Μπόικο Μπορίσοφ αναδείχτηκε πρώτο κόμμα με 26,51% των ψήφων και 72-77 έδρες.  Ο κεντρώος συνασπισμός των κομμάτων Υπάρχει Αλλαγή και Δημοκρατικό Κόμμα τερμάτισε δεύτερος με 24,90% των ψήφων και 65-70 έδρες. Μαζί με το Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών (το κόμμα της τουρκικής μειονότητας) και το αριστερό Συνασπισμός για τη Βουλγαρία (που κράτησαν τις δυνάμεις τους) στη βουλή εισέρχεται και το λαϊκιστικό «Υπάρχει Τέτοιος Λαός» του τραγουδιστή και τηλεοπτικού παρουσιαστή Σλάβι Τριφόνοφ, το οποίο παίρνει ποσοστό 4,16%.

Τα επίσημα αποτελέσματα και ο ακριβής αριθμός των εδρών θα ανακοινωθούν μέσα στην εβδομάδα, ωστόσο το σκηνικό έχει διαμορφωθεί ήδη. Ο Μπορίσοφ με την πρωτιά του διατήρησε την πρωτοβουλία των κινήσεων, αν και εμφανίζεται απρόθυμος να μπει σε συνομιλίες ειδικά με τους ακροδεξιούς για να σχηματιστεί κυβέρνηση με πάνω από 121 βουλευτές (από τους συνολικά 240). Ο 63χρονος Μπορίσοφ, τρεις φορές πρωθυπουργός από το 2009 ως το 2021, δήλωσε ότι η γνώμη του λαού είναι σεβαστή, αλλά ότι δεν υπάρχει ξεκάθαρο μήνυμα.

Ορατές οι νέες κάλπες

Ο κεντρώος συνασπισμός των Κίριλ Πέτκοφ και Χρίστο Ιβάνοφ σχηματίστηκε το τελευταίο δίμηνο για να δώσει αέρα νίκης (τα δύο κόμματα είχαν μαζί 73 έδρες στο απερχόμενο κοινοβούλιο, έναντι 67 του κόμματος του Μπορίσοφ). Η δεύτερη θέση που πήρε δεν επιτρέπει αριθμητικά να επιδιώξει έναν συνασπισμό με το μειονοτικό κόμμα και την αριστερά. Κι άλλωστε το αποτέλεσμα θεωρείται ήττα, καθώς τα κόμματα όχι μόνο δεν πέτυχαν να αυξήσουν το συνολικό ποσοστό τους σε σχέση με τις εκλογές του 2022, αλλά έχασαν και δυνάμεις.

Ο λαός στη Βουλγαρία φωνάζει ότι θέλει επιτέλους μια μακρόπνοη κυβέρνηση, που θα τον βγάλει από την κρίση της τελευταίας διετίας, ωστόσο με τις επιλογές του μπερδεύει το κλίμα αντί να το ξεκαθαρίζει. Η οικονομία της χώρας βαδίζει σε βαθιά ύφεση και το πιθανότερο σενάριο από το βράδυ της Κυριακής είναι… μία ακόμα εκλογική αναμέτρηση, στην οποία οι πολιτικοί θα θέσουν πιο καθαρά τα ζητήματα.