Προσπαθεί να ξεφύγει από την καταιγίδα ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς. Μετά τη διαρροή των απόρρητων εγγράφων από το Πεντάγωνο των ΗΠΑ (Pentagon Leaks το βάφτισαν τα αμερικανικά ΜΜΕ) που εμπλέκουν τη χώρα του σε αγοραπωλησίες όπλων και με τη Σερβία και με την Ουκρανία, ο Βούτσιτς έσπευσε με δηλώσεις του να διαψεύσει ότι η χώρα του είχε τέτοιου είδους δραστηριότητα. Άφησε, ωστόσο, κι ένα παράθυρο ανοιχτό, δεδομένου ότι παραδέχτηκε ότι σερβικά πυρομαχικά μπορεί να χρησιμοποιούνται στον συγκεκριμένο πόλεμο.

Το συγκεκριμένο έγγραφο αποκαλύφθηκε από το πρακτορείο Reuters. Πρόκειται για μια σύνοψη των απαντήσεων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων στα αιτήματα της Ουκρανίας για στρατιωτική εκπαίδευση και όπλα ή πυρομαχικά. Η Σερβία κατατάσσεται στις χώρες που είτε έδωσαν την συγκατάθεσή τους για την αποστολή στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία, είτε το έχουν κάνει ήδη. Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι η Σερβία αρνήθηκε να παράσχει στρατιωτική εκπαίδευση σε μέλη των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, αλλά ότι δεσμεύτηκε να στείλει όπλα ή πυρομαχικά.

Μέσω τρίτων χωρών έφτασαν τα πυρομαχικά

Η Σερβία, βέβαια, έχει στην επικράτειά της τις περισσότερες από τις στρατιωτικές βιομηχανίες της πρώην Γιουγκοσλαβίας και είναι από τις πιο ενεργές χώρες στις εξαγωγές όπλων και πυρομαχικών, που της αποφέρουν σκληρό συνάλλαγμα. Ο πρόεδρος Βούτσιτς είπε πως η χώρα του θα εξακολουθήσει να επενδύει στην αμυντική βιομηχανία της και δήλωσε σίγουρος ότι σερβικά πυρομαχικά θα εμφανίζονταν «από τη μία ή την άλλη πλευρά στο πεδίο των μαχών» στην Ουκρανία. Τόνισε ότι ανάμεσα στις χώρες που έχουν εξαχθεί βρίσκονται η Τουρκία, η Ισπανία και η Τσεχία, κράτη τα οποία έχουν παραδεχτεί επισήμως ότι έχουν αποστείλει πυρομαχικά στη Ρωσία και την Ουκρανία.

Τα δημοσιεύματα είχαν διαψεύσει τόσο ο υπουργός Άμυνας της χώρας Μίλος Βούτσεβιτς, αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς.

Η κυβέρνηση Βούτσιτς έχει τηρήσει ουδέτερη στάση στον πόλεμο στην Ουκρανία. Δεν κρύβει τους δεσμούς της με τη Μόσχα, αλλά παράλληλα επιθυμεί να διατηρήσει την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Το Βελιγράδι έχει επανειλημμένως καταδικάσει τη ρωσική εισβολή, αλλά έχει αρνηθεί να συμμετάσχει στις δυτικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.