Αναταραχή έχουν προκαλέσει οι διαρροές απόρρητων εγγράφων πιθανότατα από τις ΗΠΑ, οι οποίες αποκαλύπτουν μεταξύ άλλων ότι εν ενεργεία μέλη των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων έχουν συμμετάσχει σε πολεμικές επιχειρήσεις στο πλευρό της Ουκρανίας μετά την εισβολή της Ρωσίας.

Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας με επίσημη ανακοίνωσή του το πρωί της Μεγάλης Τετάρτης προειδοποίησε ότι οι πληροφορίες που διέρρευσαν είναι ανακριβείς και μπορεί να αποτελούν μέρος προσπάθειας για τη διασπορά παραπληροφόρησης. Μέσα ενημέρωσης, ωστόσο, που εξετάζουν τα έγγραφα θεωρούν ότι είναι αυθεντικά.

Το BBC και ο Guardian, που θεωρούνται από τα πιο αξιόπιστα βρετανικά μέσα και δεν θα διακινδύνευαν σπίλωση της φήμης τους με την διαρροή λανθασμένων πληροφοριών, αναφέρουν ότι τουλάχιστον 50 μέλη των ειδικών δυνάμεων της Βρετανίας ήταν ανεπτυγμένα τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο φέτος στην Ουκρανία, μαζί με δεκάδες συναδέλφους τους άλλων δυτικών κρατών. Οι Βρετανοί, σύμφωνα με το έγγραφο, ήταν σχεδόν διπλάσιοι από τα μέλη του προσωπικού των αμερικανικών και των γαλλικών ειδικών δυνάμεων, που αριθμούν 14 και 15 μέλη αντίστοιχα.

Δεν τα πρόσεξε κανείς στο Discord

Τα έγγραφα, πάντως, δεν ξεκαθαρίζουν ούτε πού ακριβώς ήταν ανεπτυγμένα τα μέλη των ειδικών δυνάμεων, ούτε τι ακριβώς έκαναν. Ούτε έχει ξεκαθαριστεί ακόμα από ποια υπηρεσία έχουν διαρρεύσει και με ποιον τρόπο. Τα βρετανικά ΜΜΕ επισημαίνουν ότι Βρετανοί αξιωματικοί βρίσκονταν στην Ουκρανία για εκπαίδευση των εκεί στρατιωτικών, ωστόσο μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής δεν υπάρχουν περαιτέρω πληροφορίες για το τι έκαναν.

Σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, τα έγγραφα ενδέχεται να αναρτήθηκαν αρχικά σε εξυπηρετητή της πλατφόρμας Discord, που είναι δημοφιλής μεταξύ των θιασωτών βιντεοπαιχνιδιών, και να παρέμειναν εκεί χωρίς να τα προσέξει κανείς ώσπου άρχισαν να κυκλοφορούν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Έχουν φέρει σε αμηχανία αρκετές κυβερνήσεις στη Δύση, ιδίως αυτή των ΗΠΑ. Ο διευθυντής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κέρμπι είπε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τη γνησιότητα ή μη των εγγράφων και τον ανησυχεί η πιθανότητα να υπάρξουν κι άλλες διαρροές στο άμεσο μέλλον.