Παρά την εξαγορά της First Republic από την JPMorgan, την Δευτέρα, που είχε ως στόχο να αμβλύνει την τραπεζική κρίση, εμφανίζονται νέες αναταράξεις, αφού με απότομη πτώση άνοιξε η σημερινή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.
Οι επενδυτές εμφανίζονται ανήσυχοι για την τύχη των περιφερειακών αμερικανικών τραπεζών, αφού ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχωρούσε κατά 1,59%, ο δείκτης Nasdaq κατά 1,46% και ο Standard & Poor’s 500 κατά 1,65% την Τρίτη.
Παράλληλα, η μετοχή της περιφερειακής τράπεζας PacWest υποχωρεί κατά 40% και εκείνη της Western Alliance κατά 20%.
Kορυφαία ρυθμιστική αρχή των ΗΠΑ επιθυμεί τη σαρωτική αναθεώρηση της ασφάλισης καταθέσεων, αφού οι πρόσφατες πτωχεύσεις τραπεζών αποστράγγισαν εν μέρει μια δεξαμενή χρημάτων που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση για την προστασία των πελατών των τραπεζών.
Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφάλισης Καταθέσεων (Federal Deposit Insurance Corp). παρουσίασε τη Δευτέρα τρεις επιλογές για το βασικό ταμείο, το οποίο σήμερα καλύπτει μέχρι 250.000 δολάρια για τους περισσότερους λογαριασμούς. Η ρυθμιστική αρχή υπογράμμισε τον αντίκτυπο των τεχνολογικών αλλαγών και τις υψηλές συγκεντρώσεις ανασφάλιστων καταθετών σε θύλακες του τραπεζικού συστήματος ως λόγους για μια πιθανή αναθεώρηση.
Η FDIC ανέφερε στην έκθεσή της ότι η μετάβαση σε μια προσέγγιση «στοχευμένης κάλυψης», όπου οι επιχειρηματικοί λογαριασμοί θα έχουν μεγαλύτερη κάλυψη από το ισχύον ανώτατο όριο, θα ήταν η καλύτερη επιλογή για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Μια τέτοια αλλαγή, ωστόσο, θα απαιτούσε ανάληψη δράσης από το Κογκρέσο. Άλλες επιλογές περιλαμβάνουν τη διατήρηση της κάλυψης ως έχει ή τη μετάβαση στην κάλυψη όλων των καταθέσεων, δήλωσε η FDIC.
Αν και ο οργανισμός δεν δεσμεύτηκε να ακολουθήσει μια συγκεκριμένη πορεία, η έκθεση της Δευτέρας δρομολογεί μια από τις σημαντικότερες αλλαγές πολιτικής που θα προκύψουν από την πρόσφατη τραπεζική κρίση. Η απόφαση της FDIC να καλύψει όλες τις καταθέσεις – ακόμη και εκείνες που υπερβαίνουν το όριο των 250.000 δολαρίων – για τους πελάτες της Silicon Valley Bank και της Signature Bank μετά τις χρεοκοπίες τους τον Μάρτιο προκάλεσε έντονη συζήτηση για το πώς θα πρέπει να αλλάξει το σύστημα.