Πηγές του Al Jazeera ανέφεραν το απόγευμα της Παρασκευής ότι «οι διαπραγματεύσεις, με τη μεσολάβηση του Κατάρ, για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και ανταλλαγής κρατουμένων μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς προχωρούν γρήγορα».

«Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και οι εξελίξεις θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν μια σημαντική αλλαγή στον αιματηρό πόλεμο των τριών εβδομάδων», τονίζεται χαρακτηριστικά από το γνωστό ειδησεογραφικό δίκτυο.

Πάντως, λίγο μετά την μετάδοση πληροφοριών για επαφές με στόχο την κατάπαυση του πυρός στη Μέση Ανατολή, το Al Jazeera δημοσιοποίησε τις σχετικές εκτιμήσεις ενός αναλυτή, που ισχυρίστηκε ότι «είναι πολύ νωρίς για να είμαστε σίγουροι σχετικά με το τι συμβαίνει».

Χαμάς

«Νομίζω ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για να μην αυξήσουμε υπερβολικά τις προσδοκίες. Είναι περίπλοκο ζήτημα οι συζητήσεις για κατάπαυση του πυρός, αυτή τη στιγμή», είπε συγκεκριμένα στο Al Jazeera ο Σουλτάνος Μπαράκατ από το Πανεπιστήμιο Χαμάντ Μπιν Χαλίφα.

«Η κατάπαυση του πυρός απαιτεί έναν μηχανισμό παρακολούθησης, απαιτεί από μία τρίτη πλευρά να επαληθεύσει τις ενέργειες και – πολύ σημαντικό – μια πλευρά ως εγγυήτρια. Το Κατάρ μπορεί ενδεχομένως να παίξει αυτόν τον ρόλο.

Σίγουρα μιλάνε Χαμάς και Ισραήλ, αλλά πρέπει να βρουν μια φόρμουλα για την κατάπαυση του πυρός. Είναι η μοναδική σύγκρουση στον κόσμο όπου δεν υπάρχει τρίτος για να μεσολαβήσει», είπε στη συνέχεια.

Μετά την είδηση ότι οι διαπραγματεύσεις «προχωρούν» για κατάπαυση του πυρός και ανταλλαγή κρατουμένων, ο Ibrahim Fraihat από το Ινστιτούτο της Ντόχa έκανε λόγο για μια «τεράστια αποκάλυψη» και τονίζει ότι θα παίξουν σημαντικό ρόλο οι όροι της συμφωνίας.

«Θα είναι μια ανθρωπιστική εκεχειρία, θα είναι μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός ή θα είναι το τέλος αυτού του πολέμου;», αναρωτιέται ο Fraihat μέσω του Al Jazeera.

Το Ισραήλ σφυροκοπά τη Χαμάς και από τη θάλασσα

Το Ισραήλ σφυροκοπά τη Χαμάς και δια θαλάσσης, με τον στρατό να πραγματοποιεί επιδρομές και να ανεβάζει τα σχετικά πλάνα στο Χ.

Όπως αναφέρει ο IDF, οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ, τα μαχητικά του 13ου Στόλου του Πολεμικού Ναυτικού της χώρας κατέστρεψαν «υποδομές της Χαμάς και επιχείρησαν σε συγκρότημα που χρησιμοποιούσαν οι ναυτικές δυνάμεις κομάντο της οργάνωσης».

«Μαχητικά του 13ου Στόλου πραγματοποίησαν στοχευμένη επιδρομή από τη θάλασσα στα νότια της Λωρίδας της Γάζας κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης, οι δυνάμεις κατέστρεψαν υποδομές της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς και επιχείρησαν σε συγκρότημα που χρησιμοποιούσαν οι ναυτικές δυνάμεις κομάντο της οργάνωσης.

Στην επίθεση συμμετείχαν επιπλέον σκάφη του πολεμικού ναυτικού και αεροσκάφη. Τα στρατεύματα εγκατέλειψαν την περιοχή με την ολοκλήρωση της αποστολής».

Ο ανατριχιαστικός διάλογος διοικητή της Χαμάς και στρατιώτη – «Ορκίζομαι θα τους σκοτώσω»

Παγκόσμιο αποτροπιασμό προκαλούν οι φρικαλεότητες της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς που έχει προχωρήσει σε σφαγές αμάχων εισβάλλοντας σε κιμπούτς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Σε μια περίοδο που η Δύση ολοένα και περισσότερο καταδικάζει τις βαρβαρότητες της Χαμάς, τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης προβάλλουν ένα ηχητικό ντοκουμέντο που έχει φέρει στο φως ο στρατός και σε αυτό ακούγεται κατά τα όσα μεταδίδουν, ένας ανατριχιαστικός διάλογος μεταξύ διοικητή της οργάνωσης και τρομοκράτη και αποκαλύπτονται την ίδια στιγμή οι σφαγές που έγιναν, την 7η Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με την αναφορά του ισραηλινού στρατού, το τηλεφώνημα από τον τρομοκράτη στον επικεφαλής της μονάδας έγινε για να περιγραφεί η βάναυση δράση στην περιοχή της Λωρίδας της Γάζας.

«Ορκίζομαι, θα τους σκοτώσω. Είμαστε μέσα. Αυτοί ζουν ευτυχισμένοι και εμείς εκτοπισμένοι» ακούγεται να λέει ο τρομοκράτης στο τηλεφώνημα.

«Θέλω να πυροβολήσω την πόρτα» λέει επίσης και στη συνέχεια ακούγονται πυροβολισμοί. «Τα παιδιά θέλουν να μιλήσουν στους γονείς τους και να πουν αντίο» καταλήγει η συνομιλία.