Περιεχόμενα
Ανάμεσα στις επιθέσεις με νεροπίστολα στη Βαρκελώνη, την απεργία πείνας στα Κανάρια Νησιά, τα νέα τέλη στη Βενετία και τους περιορισμούς στα κρουαζιερόπλοια στην Ελλάδα, έχει γίνει σαφές: Οι κάτοικοι σε πολλές από τις πιο δημοφιλείς ευρωπαϊκές πόλεις έχουν φτάσει στα όριά τους με το φαινόμενο που ονομάζεται υπερτουρισμός, όπως καταγράφεται σε ρεπορτάζ.
Οι ανησυχίες για τον υπερτουρισμό είχαν αρχίσει να εντείνονται χρόνια πριν, πολύ πριν την πανδημία και το προσωρινό κλείσιμο των συνόρων. Μετά από την παύση λόγω του COVID-19, η απότομη επιστροφή των τουριστών προκάλεσε έντονες αντιδράσεις σε αρκετούς προορισμούς. Αυτό το καλοκαίρι, οι αντιδράσεις του κόσμου πήραν νέες μορφές.
Σε κάποιες από αυτές τις πόλεις, η κατάσταση έχει φτάσει σε σημείο ασφυξίας, με αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους ζωής και την επιβάρυνση των υποδομών και των φυσικών πόρων. Αντιμετωπίζοντας αυτή την υπαρξιακή απειλή, οι ντόπιοι εκφράζουν την απογοήτευσή τους και την οργή τους προς τα εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες.
Ειδικοί από την εταιρεία ταξιδιωτικών οδηγών Fodor’s προειδοποιούν τους ταξιδιώτες που σκέφτονται να επισκεφτούν ορισμένους δημοφιλείς προορισμούς, ότι ο υπερτουρισμός θα μπορούσε να τους ωθήσει να αναθεωρήσουν τα σχέδιά τους. Σαφώς, σε πέντε ευρωπαϊκές πόλεις, οι ντόπιοι δεν φαίνεται να επιθυμούν την παρουσία των τουριστών.
Σε πέντε ευρωπαϊκούς προορισμούς «οι ντόπιοι δεν σας θέλουν» αναφέρει η Fodor’s Travel.
Οι 5 προορισμοί που ο υπερτουρισμός οδήγησε σε αντίσταση
Βαρκελώνη

Σύμφωνα με την αναφορά της εν λόγω ομάδας, η Βαρκελώνη διαθέτει πλέον πάνω από 10.000 άδειες ενοικίασης διαμερισμάτων μέσω πλατφορμών όπως η Airbnb, με το μέσο ενοικιαζόμενο σπίτι να νοικιάζεται τώρα κατά 68% πιο ακριβά σε σχέση με πριν από μια δεκαετία.
Παρά τις δεσμεύσεις της τοπικής κυβέρνησης να ανακαλέσει όλες τις άδειες ενοικίασης τύπου Airbnb μέχρι το 2028 και να καταπολεμήσει τα παράνομα τουριστικά διαμερίσματα, οι ντόπιοι υποστηρίζουν ότι είναι πλέον πολύ αργά για να γίνει κάτι ουσιαστικό.
«Το πρόβλημα διαρκεί τουλάχιστον 15 χρόνια», δηλώνει ο Ντάνιελ Πάρντο Ριβοκόμπα, μέλος της ακτιβιστικής ομάδας της Βαρκελώνης Assembly of Neighborhoods for Tourism Degrowth. «Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι κάνουν κάτι. Και πάλι προσποιούνται ότι δραστηριοποιούνται χωρίς να κάνουν πραγματικά τίποτα».
Οι κάτοικοι της Βαρκελώνης καταγγέλλουν ότι η πόλη τους έχει μετατραπεί σε ένα λούνα παρκ για τουρίστες, όπου τα πάντα είναι υπερτιμημένα, ενώ οι ντόπιοι έχουν ουσιαστικά εκτοπιστεί από τους ίδιους τους τόπους τους, με τις τοπικές επιχειρήσεις να κλείνουν, καθώς οι τουριστικές δραστηριότητες είναι πιο επικερδείς.
Λισαβόνα
Σε πολλούς δημοφιλείς προορισμούς στην Ευρώπη, το κόστος στέγασης έχει γίνει αβάσταχτο για τους ντόπιους. Στη Λισαβόνα, για παράδειγμα, υπολογίζεται ότι το 60% των κατοικιών χρησιμοποιούνται πλέον ως καταλύματα διακοπών, μειώνοντας τον αριθμό των διαθέσιμων μονάδων για μακροχρόνιες μισθώσεις και ανεβάζοντας τις τιμές. Η πόλη, η οποία πρόσφατα αναδείχθηκε ως το τρίτο λιγότερο οικονομικά βιώσιμο μέρος για να ζήσει κάποιος παγκοσμίως, έχει χάσει περίπου το 30% του πληθυσμού της από το 2013.
Οι ντόπιοι στη Λισαβόνα ανησυχούν ότι η πόλη τους μπορεί να ακολουθήσει την τύχη της Βενετίας. Με πληθυσμό περίπου 546.000 κατοίκους, η Λισαβόνα υποδέχεται καθημερινά από 30.000 έως 40.000 τουρίστες.

Όπως αναφέρουν κάτοικοι των πόλεων, τόσο στη Λισαβόνα όσο και στο Πόρτο, οι κεντρικές περιοχές έχουν μετατραπεί ουσιαστικά σε περιοχές μόνο για τουρίστες. Η συνοικία Μπάιχα της Λισαβόνας, που εκτείνεται σε 1,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα, φιλοξενεί πλέον πάνω από 70 ξενοδοχεία, ενώ τουριστικά εστιατόρια, καταστήματα σουβενίρ και διεθνείς αλυσίδες έχουν αντικαταστήσει τις τοπικές επιχειρήσεις.
Βενετία

Η Βενετία, η οποία πέρυσι κατέγραψε ρεκόρ 3,5 εκατομμυρίων επισκεπτών για μία νύχτα, εισήγαγε ένα νέο τέλος 5 ευρώ για τους τουρίστες που πραγματοποιούν ημερήσιες εκδρομές σε συγκεκριμένες ημερομηνίες από τα τέλη Απριλίου έως τον Ιούλιο. Η ευάλωτη ιταλική πόλη έχει επίσης θέσει όριο 25 ατόμων για τις ομάδες ξεναγήσεων και απαγόρευσε τη χρήση μεγαφώνων.
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Holidu, η Βενετία φιλοξενεί 21 τουρίστες για κάθε κάτοικο. Αν και η πόλη έχει προκαλέσει παγκόσμια προσοχή με τον τουριστικό φόρο και την απαγόρευση εισόδου κρουαζιερόπλοιων στη λιμνοθάλασσά της, παραμένει υπερπλήρης, με την UNESCO να την έχει εντάξει στον κατάλογο των πόλεων που κινδυνεύουν με εξαφάνιση.
Η Βενετία φέρεται να προγραμματίζει να διπλασιάσει τον αμφιλεγόμενο τουριστικό φόρο, καθώς η υπερβολική προσέλευση τουριστών και η συμφόρηση παραμένουν σοβαρά προβλήματα. Ο φόρος των 5 ευρώ που εισήχθη το 2024 για τον περιορισμό των ημερήσιων εκδρομέων αναμένεται να αυξηθεί σε 10 ευρώ για τους επισκέπτες που κάνουν κράτηση λιγότερο από τέσσερις ημέρες πριν την άφιξή τους.
Μαγιόρκα
Ο πανέμορφος ισπανικός προορισμός συνεχώς κατατάσσεται στη «λίστα των απαγορευμένων προορισμών» του Fodor. Οι φθηνές αεροπορικές πτήσεις έχουν προκαλέσει την εισροή μεγάλου αριθμού τουριστών, με αποτέλεσμα οι πιο δημοφιλείς παραλίες και πόλεις του να γίνονται υπερπλήρεις.
«Η Κάγια Ντέϊ είναι τόσο γεμάτη που η αστυνομία στέκεται στην κορυφή του δρόμου για να ρυθμίσει την κυκλοφορία – δεν περίμενα έτσι να περάσω ήσυχες διακοπές. Τα πάντα είναι υπερτιμημένα και η παραλία μυρίζει λύματα. Φίλοι, μείνετε μακριά. Δεν αξίζει τα λεφτά της: έχει γεμίσει από Instagrammers. Τι απογοήτευση», γράφει ένας επισκέπτης στο διαδίκτυο.

Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τον υπερτουρισμό εισάγοντας από το 2016 φόρο στον τουρισμό, ο οποίος θα αυξηθεί το 2025 για τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο. Ο φόρος αυτός ισχύει και για τη Μινόρκα, την Ίμπιζα και τη Φορμεντέρα. Επιπλέον, έχουν επιβληθεί περιορισμοί, όπως η απαγόρευση πώλησης αλκοόλ κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Κανάρια Νησιά
Το περασμένο καλοκαίρι, οι εντάσεις έφτασαν στο αποκορύφωμά τους, καθώς διαμαρτυρίες ξέσπασαν σε όλη την Ευρώπη. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σε παραλίες της Μαγιόρκα και των Καναρίων Νήσων, σύμφωνα με το Fodor’s, κρατώντας πλακάτ και διαμαρτυρόμενοι για τον υπερτουρισμό.
Οι ειδικοί στον τομέα του τουρισμού χαρακτήρισαν αυτή τη στάση ως μια «τρανταχτή αλλαγή», καθώς μέχρι πρόσφατα υπήρχε έντονη προώθηση του τουρισμού, με τα προφανή οικονομικά οφέλη. Στα Κανάρια Νησιά, η τουριστική βιομηχανία αντιπροσωπεύει το 35% του ΑΕΠ, και το 2023 απέφερε 16,9 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ωστόσο, οι ντόπιοι κατηγορούν κυρίως τους Βρετανούς τουρίστες για την παραβατική τους συμπεριφορά κατά τη διάρκεια των διακοπών τους στα Κανάρια Νησιά. Όπως αναφέρει ένας τοπικός ξεναγός, πολλοί Βρετανοί τουρίστες δείχνουν σεβασμό, αλλά αρκετοί επισκέπτες έρχονται κυρίως για τον ήλιο και το φθηνό αλκοόλ, κάτι που οδηγεί σε προβλήματα με τη συμπεριφορά τους στους ντόπιους.
*Πηγή: Express.co.uk
*Photo Credit: Shutterstock