Όταν το 2017 εγκαινιαζόταν το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) στην Καλλιθέα, το πλάνο συνεργασίας του Ιδρύματος με το κράτος ήταν να υπάρξει ένα πλαίσιο στήριξης ώστε σε βάθος χρόνου η χρηματοδότηση από το Ίδρυμα να μειωθεί και να μην αποτελεί τον βασικό αρωγό της λειτουργίας του. Εν έτει 2022 δεν έχει γίνει τίποτα για να αλλάξει το καθεστώς και το ΙΣΝ προσφέρει κάθε χρόνο 10 εκατομμύρια ευρώ για να καλύπτει πλήρως τις ανάγκες του το ΚΠΙΣΝ.
Αυτό το ποσό αποτελεί το 50% των εσόδων του, με το υπόλοιπο να καλύπτεται από τις επισκέψεις, τις ενοικιάσεις χώρων για καντίνες και πολιτιστικές εκδηλώσεις και όσες οικονομικές συμβάσεις έχει υπογράψει το Κέντρο με ιδιώτες. Σε περιόδους πανδημίας όμως, αυτά δεν είναι σίγουρα έσοδα και χωρίς τη χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, το ΚΠΙΣΝ μπορεί και να είχε μαραζώσει.
Σε συζήτηση που έγινε το Σάββατο, όπου έδωσαν το παρών ο Αντώνης Σαμαράς, η Έφη Αχτσιόγλου, ο καθηγητής Άρης Καλαντίδης και η διευθύνουσα σύμβουλος και Πρόεδρος του ΚΠΙΣΝ, Έλλη Ανδριοπούλου, ο Ανδρέας Δρακόπουλος, Πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, έκρουσε καμπανάκι τονίζοντας πως το Ίδρυμα δεν είναι κάποιο ΑΤΜ για να αντλεί χρήματα όποιος το επιθυμεί.
«Δυο στοιχήματα βάλαμε όταν αποφασίσαμε να κάνουμε την δωρεά. Το πρώτο ήταν να γίνει το έργο, να το αγκαλιάσει ο κόσμος και το πετύχαμε. Το δεύτερο στοίχημα όπως ακόμα παίζεται και ομολογώ ότι φοβάμαι. Αν λέω ότι φοβάμαι είναι επειδή το αγαπάμε το ΚΠΙΣΝ, το έχουμε πονέσει και όχι μόνο οικονομικά. Για επτά χρόνια ήταν η βασική μας δουλειά από το πρωί ως το βράδυ. Το έργο δεν πρέπει να “κάτσει”.
Θέλει τρομερή δουλειά για να αποφευχθεί αυτό, πρέπει να συνεχιστούν οι συνεργασίες, να υπάρχει η ανταπόκριση και από το Δημόσιο. Υπάρχει καλή σχέση αλλά υπάρχει και ένα κενό αυτή τη στιγμή, Το κενό είναι κάπου φυσικό και αναμενόμενο γιατί δεν έχουμε συνηθίσει σε τέτοιες συμπράξεις Ιδιωτικού και Δημοσίου. Ομως το ΚΠΙΣΝ έχει παραδοθεί στην ελληνική κοινωνία από το 2017, ανήκει στο ελληνικό Δημόσιο. Υπάρχει λίγο η φιλοσοφία είναι το Ιδρυμα από πίσω, άστο…».
Το ΚΠΙΣΝ έχει ανάγκη έναν σταθμό μετρό
Ο κ. Δρακόπουλος αναφέρθηκε και στη σύμβαση που υπεγράφη το 2009, η οποία όριζε ότι θα γίνει σταθμός μετρό στην Καλλιθέα για να πηγαίνει ο κόσμος ευκολότερα στο ΚΠΙΣΝ. Κάτι τέτοιο δεν έγινε. Γι΄αυτό ο κ. Δρακόπουλος ζητά από το δημόσιο να τηρήσει τις δεσμεύσεις του για να πάει το Κέντρο Πολιτισμού στην επόμενη φάση και να μη βαλτώσει, όπως τα περισσότερα μεγάλα έργα σε τούτη τη χώρα.
«Βάση της σύμβασης έπρεπε το ελληνικό Δημόσιο να προσφέρει γραμμή μετρό στο ΚΠΙΣΝ. Εχει 20 εκατ. επισκέψεις, και δεν υπάρχει πρόσβαση. Το μετρό έπρεπε να έχει γίνει από την πρώτη στιγμή, προβλέπεται στη σύμβαση από το 2009. Ξέρω, υπάρχουν άλλες προτεραιότητες, πρέπει η χώρα να σταθεί στα πόδια της και να βγούμε από την οικονομική κρίση και την πανδημία, όμως πρέπει και το Δημόσιο να κοιτάξει τις υποχρεώσεις του που είναι παραπάνω από οικονομικές.
Και εμείς (το Ίδρυμα) είμαστε ακόμα εδώ και βοηθάμε, αλλά μια μέρα δεν θα είμαστε. Δεν πρέπει να είμαστε. Το έργο πρέπει να σταθεί στα πόδια του. Το αξίζει το ΚΠΙΣΝ και ο ελληνικός λαός. Το μετρό είναι αναγκαίο για την πρόσβαση. Ακόμα δεν έχει δρομολογηθεί. Για αυτό είμαι αυστηρός. Δεν πρέπει να επαναπαυθούμε».
Ο Αντώνης Σαμαράς, που επί πρωθυπουργίας του δρομολογήθηκε ένα μεγάλο κομμάτι του έργου, δεσμεύτηκε να ζητήσει από την κυβέρνηση Μητσοτάκη να βάλει μπρος για το μετρό.