Στο τέλος του 2021 και στις αρχές του 2022 η τρανς κοινότητα τα έβαζε με τον Dave Chapelle για πράγματα που έλεγε στο comedy special του στο Netflix. Μάλιστα, τα LGBTQ άτομα που εργάζονταν στο Netflix, είχαν κάνει απεργία και πορείες διαμαρτυρίας τότε. Ο σάλος που είχε ξεσπάσει ήταν τεράστιος. Παρόλα αυτά, ούτε ο κωμικός ούτε το Netflix θεώρησαν πως έπρεπε να ζητήσουν συγγνώμη. Τώρα, το Netflix φιλοξενεί ακόμα έναν κωμικό που το special του προκαλεί αντιπαράθεση. Ο λόγος για τον Ricky Gervais.

Στο σόου SuperNature που κυκλοφόρησε πριν λίγες ώρες στη Βρετανία – στην Ελλάδα κυκλοφορεί από την Παρασκευή – ο Βρετανός κωμικός που ως τώρα ήταν από τους πιο αγαπητούς και αποθεωνόταν για το After Life στο Netflix, κάνει κάποια σχόλια που έχουν χαρακτηριστεί τρανσφοβικά. Όπως συνέβη και με τον Chapelle.

Στα πρώτα κιόλας 5-6 λεπτά έχει πει κάποια πράγματα για τις γυναίκες που έχουν πέος, δηλαδή για τις τρανς γυναίκες, όπως «Αγαπώ τις νέες γυναίκες. Είναι υπέροχες έτσι; Οι νέες που βλέπουμε τελευταία. Αυτές με τα γένια και τα πέη. Είναι σκέτος θησαυρός, τις αγαπώ. Και τώρα οι παλιές γυναίκες θα λένε “θέλουν να χρησιμοποιήσουν τις τουαλέτες μας. – Και γιατί να μην τις χρησιμοποιήσουν; – Γιατί είναι για Γυναίκες. – Είναι γυναίκες. Δείτε τις αντωνυμίες τους. Αυτό εκεί το άτομο δεν είναι γυναίκα; – Λοιπόν, έχει το πέος του. – Το πέος ΤΗΣ παλιορατσίστρια. – Κι αν με βιάσει αυτός; – Κι αν σε βιάσει αυτή, παλιοβρώμα TERF».

Αυτό είναι το opening του special του Ricky Gervais. TERF στη Βρετανία λέγονται οι ακραίες και ριζοσπαστικές φεμινίστριες που δεν αποδέχονται τις τρανς γυναίκες ως γυναίκες.

Lia Thomas: Μια τρανς κολυμβήτρια ανταγωνίζεται γυναίκες – Δίκαιο ή καταστροφή του γυναικείου αθλητισμού;

Ο Ricky Gervais επιχειρεί να εξηγήσει με έναν κωμικό τρόπο πως αλλάζουν οι εποχές και μάλιστα φέρνει στο προσκήνιο το cancel που έφαγε ο Kevin Hart όταν ήταν να παρουσιάσει τα Όσκαρ και κάποιοι ξέθαψαν παλιά του tweets όπου έλεγε ότι εύχεται ο γιος του να μην είναι γκέι. Η Ακαδημία του ζήτησε να πει συγγνώμη, αλλά εκείνος αρνήθηκε γιατί αυτά τα σχόλια ήταν 10 ετών πίσω, είχε ζητήσει συγγνώμη γι΄αυτά και τα είχε σβήσει μάλιστα.

«Αν η συγγνώμη δεν έχει κάποια αξία κι αν δεν αποδεχτούμε πως οι άνθρωποι αλλάζουν και εξελίσσονται, τότε ο Kevin Hart θα μπορούσε κάλλιστα να ξαναγράψει τα ίδια πράγματα».

Transpolitics: Σοβαρά τώρα, δεν υπάρχουν γυναίκες..;

Στην πορεία ο Ricky Gervais λέει πως «Δε μπορείς να προβλέψεις τι θα είναι προσβλητικό στο μέλλον. Δεν ξέρεις ποια θα είναι η κυρίαρχη άποψη. Για παράδειγμα το χειρότερο που μπορείς να πεις σήμερα και θα σε εξαφανίσει στο Twitter, θα σου στέλνουν κατάρες, είναι το “Οι γυναίκες δεν έχουν πέος“. Έτσι δεν είναι; Τώρα, κανείς δεν το είχε προβλέψει αυτό. Δε θα βρεις tweet 10 ετών πίσω που θα λένε κάποιοι ότι οι γυναίκες δεν έχουν πέος. Ξέρεις γιατί; Γιατί δεν φανταζόμασταν ποτέ πως θα χρειαστεί να το διευκρινίσουμε αυτό».

Στο τέλος του special ο Gervais ξεκαθαρίζει πως στηρίζει την τρανς κοινότητα και τα δικαιώματα τους, στηρίζει όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα. «Ζήστε όσο καλύτερα μπορείτε, χρησιμοποιήστε τις αντωνυμίες που θέλετε. Γίνετε το φύλο που νιώθετε ότι είστε. Αλλά να τα βρούμε στη μέση κυρίες μου. Αφήστε το πέος. Αυτό λέω μόνο».

Τα λόγια αυτά δεν μείωσαν τις αντιδράσεις και την πλήρη επίθεση που δέχτηκε από την τρανς κοινότητα που θεώρησε ότι ο Ricky Gervais στρέφει κόσμο εναντίον τους και θα τους δολοφονήσουν.

https://twitter.com/discount_Ripley/status/1529026025216266240?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1529026025216266240%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fvariety.com%2F2022%2Ftv%2Fnews%2Fricky-gervais-trans-jokes-netflix-special-supernature-1235275966%2F

https://twitter.com/DRAmRoberts/status/1529026783806476288?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1529026783806476288%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fvariety.com%2F2022%2Ftv%2Fnews%2Fricky-gervais-trans-jokes-netflix-special-supernature-1235275966%2F

Αν δει πάντως κάποιος τον Ricky Gervais και το πλαίσιο στο οποίο λέει όσα λέει, τότε θα καταλάβει ότι μόνο τρανσφοβία δεν υπάρχει στα λόγια του. Και λέει κάτι άλλο χαρακτηριστικό. «Αυτοί οι τύποι προσπαθούν να κατεδαφίσουν ανθρώπους για να σηκώσουν το δικό τους στάτους. Και λένε ότι το κάνουν γιατί προστατεύουν μειονότητες. Αυτό που λένε πρακτικά είναι πως οι μειονότητες δεν έχουν αίσθηση του χιούμορ, το οποίο είναι πατρονάρισμα. Και κατανοώ τι σημαίνει να είσαι μειονότητα. Σε αυτή τη χώρα έχουμε 5% μαύρους, 5% Ασιάστες, 5% LGBTQ. Μικροί αριθμοί.

Τώρα, εγώ είμαι ένας λευκός, ετεροφυλόφιλος πολυεκατομμυριούχος, σωστά; Είμαστε μόνο το 1%. Με βλέπετε να γκρινιάζω; Όχι. Δε με νοιάζει. Απλώς προχωράω. Είμαι σαν τη Rosa Parks. Απλώς εγώ πάλεψα για να μην έχω ποτέ την ανάγκη να μπω σε λεωφορείο. Ο καθένας μπορεί να προσβληθεί, αλλά δεν κατανοούν πως δεν έχουμε τέτοιο σκοπό. Προσπαθούμε απλώς να σας κάνουμε να γελάσετε, να περάσετε καλά».

Τι λέει ο Ricky Gervais; Ότι οι δημόσιοι ακτιβιστές προαποφασίζουν για το αν θα θιχτούν ή όχι οι μειονότητες και τους κάνουν πατρονάρισμα για να κερδίσουν αυτοί σε στάτους.

Το SuperNature είναι ένα σόου που βρέθηκε τα προηγούμενα χρόνια σε πολλές σκηνές στην Αγγλία και σε αρκετές περιπτώσεις στο κοινό ήταν τρανς άτομα. Ούτε ένας δεν γιούχαρε ή δεν έκραξε δημόσια τον Gervais. Μόλις όμως το Netflix αγόρασε το σόου του, τότε που το είδαν οι πολλοί, τότε βγήκαν κάποιοι να μιλήσουν εξ ονόματος όλων και να πουν πως κάτι καλλιεργεί το μίσος εναντίον τους και πώς θα τους σκοτώσουν.

Διαβάστε στο intronews.gr:

Dave Chapelle: Το Netflix ανακοίνωσε 4 νέα comedy specials παρά το σάλο με την τρανς κοινότητα

Chris Rock: Η «σπόντα» για τον Smith και την επίθεση στον Chappelle – «Κανείς δεν ακούει τα πραγματικά θύματα»

Dave Chappelle: Η αστυνομία αποκαλύπτει ότι ο δράστης κρατούσε όπλο με λεπίδα όταν επιτέθηκε στον κωμικό