Ο Matthew McConnaughey δεν έκρυψε ποτέ ότι είναι ένας περήφανος Τεξανός, ένα παιδί του Όστιν. Και παρά το ότι στο Τέξας, όσο προοδευτικός κι αν είσαι, παραμένεις ένας Τεξανός, έχει προσπαθήσει αρκετά για να αλλάξει τη νοοτροπία μιας πολιτείας που είναι κράτος εν κράτει. Το κάνει όμως πάντοτε διακριτικά και επιδερμικά για να μην έρθει σε σύγκρουση με ένα κοινό που τον στηρίζει, στηρίζει τις επιχειρήσεις του και ζητωκραυγάζει κάθε φορά που τον βλέπει στο γήπεδο των Austin FC να βαράει το τύμπανο.

Σε κάθε περίπτωση, είναι από τους ανθρώπους που πρέπει να βγουν μπροστά σε περιόδους κοινωνικής κρίσης και μια τέτοια διάγει το Τέξας εδώ και 3 εβδομάδες, μετά τη δολοφονία 19 παιδιών και 2 δασκάλων στο δημοτικό σχολείο του Ουβάλντε. Η κουβέντα για τον έλεγχο στην οπλοκατοχή έχει ενταθεί αυτές τις ημέρες, αφού μετά από το Ουβάλντε, συνέβησαν άλλα δύο περιστατικά με θανάσιμους πυροβολισμούς, ένα στην Οκλαχόμα και ένα στη Φιλαδέλφεια.

Ο Matthew McConnaughey βρέθηκε χθες στον Λευκό Οίκο και ζήτησε από τους υπερασπιστές της ελεύθερης οπλοκατοχής να αντιληφθούν την κατάσταση και τις απαιτήσεις του 89% του αμερικανικού λαού και να βάλουν έστω ένα χαμηλό όριο ελέγχου με το background check, δηλαδή το ιστορικό των ανθρώπων που αγοράζουν τα όπλα. Παράλληλα, ο ηθοποιός ζήτησε να ανέβει το ηλικιακό όριο αγοράς τυφεκίων τύπου AR-15 από τα 18 στα 21 έτη.

«Θέλουμε ασφαλή και προστατευμένα σχολία και θέλουμε νόμους οπλοκατοχής που δε θα κάνουν τόσο εύκολο σε κακούς ανθρώπους να πάρουν τα γαμ… τα όπλα», ήταν η επωδός του σε μια ομιλία που κράτησε 22 λεπτά.

Ο Matthew McConnaughey είναι και του λόγου του ένας απ΄αυτούς που έχουν όπλο στην κατοχή τους, όμως είχε το θάρρος να ζητήσει να πάψουν να χρησιμοποιούν διαρκώς ως επιχείρημα το δικαίωμα της Δεύτερης Τροπολογίας του συντάγματος.

«Έχουμε ένα παράθυρο ευκαιρίας αυτή τη στιγμή, το οποίο δεν το είχαμε στο παρελθόν. Ένα παράθυρο όπου φαίνεται ότι η πραγματική αλλαγή μπορεί να συμβεί», τόνισε και πιθανότατα αναφέρεται στο ότι για πρώτη φορά υπάρχει τέτοια συζήτηση στο Τέξας, μια πολιτεία-γαϊδούρι, που έχει πεισμώσει για δεκαετίες και δεν ακούει ούτε ένα «ναι μεν, αλλά…» ως προς την οπλοκατοχή.

Πώς ερμηνεύτηκε στα social αυτή η ηγετική στάση του Matthew McConnaughey

Ο McConnaughey δεν θέλησε να δεχτεί ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους και στα 22 λεπτά που μίλησε, αναφέρθηκε στη σύνδεσή του με το Όστιν, το Τέξας, έφερε στην κουβέντα και τη μητέρα του που ήταν νηπιαγωγός σε νηπιαγωγείο περίπου 1 μίλι από το δημοτικό του Ουβάλντε και είπε πως «Στο Ουβάλντε έμαθα να ελέγχω τη δύναμη και την ικανότητα ενός εργαλείου όπως το όπλο».

Μαζί με τη γυναίκα του Camila Alves, πήγαν με το αυτοκίνητο τους στο Ουβάλντε μια μέρα μετά τις δολοφονίες και συζήτησαν με τις οικογένειες των θυμάτων και άλλων παριστάμενων που το μακελείο διέλυσε τη ζωή τους. «Όλοι οι γονείς μου είπαν ότι θέλουν τα παιδιά τους να συνεχίσουν να ονειρεύονται. Θέλουν να κάνουν αυτή την απώλεια ζωών να έχει αξία», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφέρθηκε μάλιστα και στην ιστορία της Maite Rodriguez, μιας πιτσιρίκας που ήταν στα θύματα των φονικών, η οποία είχε όνειρο να γίνει βιολόγος θαλάσσιας ζωής, με τη γυναίκα του Camila να στέκεται δίπλα και να κρατάει τα πράσινα sneakers που φορούσε η Maite. «Αυτά είναι τα ίδια πράσινα Converse που φορούσε στα πόδια της. Αποδείχτηκε πως ήταν η μόνη καθαρή απόδειξει για να την αναγνωρίσουν μετά τους πυροβολισμούς», περιέγραψε ο Matthew McConnaughey.

Φυσικά, ο 53χρονος ηθοποιός δεν πετάει σε ροζ συννεφάκια. Στην ομιλία του αναγνώρισε πως αυτή η αλλαγή στη νομοθεσία που προτείνεται, δεν θα βάλει τέλος στους μαζικούς πυροβολισμούς, αλλά θα χρειαστούν περαιτέρω ενέργειες. «Πρέπει να επενδύσουμε στην ψυχική υγεία. Πρέπει να ασφαλίσουμε τα σχολεία μας. Πρέπει να περιορίσουμε τις εντυπώσεις που δημιουργεί η μιντιακή κάλυψη. Πρέπει να επανακτήσουμε τις οικογενειακές μας αξίες. Πρέπει να επανακτήσουμε τις αξίες της Αμερικής και έχουμε ανάγκη την υπεύθυνη οπλοκατοχή. Είναι αυτό πανάκεια; Διάολε, όχι. Αλλά οι άνθρωποι πονάνε».

Κατά την παρουσία του στην Ουάσινγκτον, ο Matthew McConnnaughey συναντήθηκε με τον Joe Biden και με τους δημοσιογράφους που κάλυψαν την ομιλία του στην αίθουσα Τύπου του Λευκού Οίκου, αλλά πιο σημαντικές ήταν οι συνομιλίες του με τον Chuck Schumer, τον επικεφαλής της πλειοψηφίας στη Γερουσία, τον Dick Durbin, επικεφαλής της νομοθετικής επιτροπής της Γερουσίας, που είναι αρμόδια για τη νομοθεσία της οπλοκατοχής, και με τον Chuck Grassley, τον επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, από την Αϊόβα.

Για πολλούς, αυτό το step up του Matthew McConnaughey έρχεται ως συνέχεια της επιθυμίας που είχε εκφράσει παλιότερα να κατέβει για υποψήφιος Κυβερνήτης του Τέξας, κάτι που τελικά δεν έκανε. Η ομιλία του εκλήφθηκε από αρκετούς κακοπροαίρετους ως το ξεκίνημα μιας πολιτικής σταδιοδρομίας. Είτε έτσι είτε αλλιώς, η δική του μορφή μπορεί να πείσει ένα μεγάλο ποσοστό των Τεξανών να αποδεχτούν έστω αυτή τη μικρή αναθεώρηση.

* Με πληροφορίες από Guardian

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

ΗΠΑ: Τα όπλα είναι περισσότερα από τους πολίτες – Η «κρυφή» αναλογία που τρομάζει