Την αδυναμία του να αναγνωρίσει τα πρόσωπα αποκάλυψε στην πρόσφατη συνέντευξή του στο GQ ο Brad Pitt και όλος ο κόσμος ασχολείται με το τι ακριβώς είναι αυτή η πάθηση. Πρόκειται για κάτι σπάνιο, κάτι που δεν το ακούς συχνά και γι΄αυτό πάρα πολλοί δεν έχουν πιστέψει τον Pitt. Μάλιστα, ο ηθοποιός το είπε στη συνέντευξή του πως το έχει και πώς όταν το λέει σε φίλους και συναδέλφους, δεν τον πιστεύουν.
Πίσω στο 2013 ο Brad Pitt είχε ξαναμιλήσει για την αδυναμία του να αναγνωρίζει τα πρόσωπα και τότε είχε εξηγήσει πως κάποιες φορές ήταν τόσο σοβαρά τα πράγματα, ώστε κλεινόταν στον εαυτό του, στο σπίτι του, και δεν έβλεπε κανέναν. Ενδεχομένως, αυτή η πάθηση να ήταν μια από τις βασικές αιτίες για το τέλος του γάμου με την Jolie και τις τόσες δικαστικές διαμάχες.
Τι είναι λοιπόν η προσωπαγνωσία που έχει ο Brad Pitt;
Πρόκειται για μια πάθηση που δεν έχει κάποια απώλεια μνήμης, κάποια ζημία στην όραση ή κάποιες γνωστικές λειτουργίες που να γίνονται με δυσκολία, όπως αναφέρει το Ινστιτούτο Νευρολογικών Διαταραχών των ΗΠΑ.
Η προσωπαγνωσία είναι τύφλωση μόνο ως προς το πρόσωπο των ανθρώπων, όχι αχρωματοψία ή κάποια γενικά οπτική διαταραχή, εξηγεί η δρ. Borna Bonakdarpour, συμπεριφορίστρια νευρολόγος. Δεν έχει επίσης σχέση με άνοια ή με δυσκολία να βρεις τη σωστή λέξη.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Έχει διάφορα στάδια και μπορεί κάποιος που πάσχει να μη μπορεί να αναγνωρίσει τα κοντινά του πρόσωπα, δηλαδή φίλους και μέλη της οικογένειας του, ενώ άλλοι μπορεί να μην αναγνωρίζουν ούτε το δικό τους πρόσωπο. Άλλοι μπορεί να μην αντιλαμβάνονται τη διαφορά ανάμεσα σε ένα πρόσωπο και ένα αντικείμενο.
Έρευνες έχουν αποδείξει ότι οι άνθρωποι με προσωπαγνωσία γίνονται σε βάθος χρόνου πολύ αγχώδεις και μπορεί να έχουν ως και κατάθλιψη, επειδή επιλέγουν την απομόνωση και αντιμετωπίζουν μόνοι τους τον φόβο που φέρνει αυτή η πάθηση. Με την προσωπαγνωσία ακόμα και οι βασικές κοινωνικές συναναστροφές καθίστανται δύσκολες ως προς την καθοδήγηση τους και πολλοί διακόπτουν κάθε κοινωνική συναναστροφή με φίλους και οικογένεια.
Τι προκαλεί την προσωπαγνωσία;
Από τα ως τώρα γνωστά ιατρικά στοιχεία, πρόκειται για μια πάθηση που έρχεται εκ γενετής ή μπορεί να εμφανιστεί σε μεταγενέστερο στάδιο της ζωής. Η εκ γενετής είναι πολύ σπάνια, αλλά εκτιμήσεις υποδηλώνουν πως ένας στους 50 ανθρώπους που πάσχουν, αντιμετωπίζουν μια μορφή της εκ γενετής νόσου. Αρκετοί επιστήμονες θεωρούν ότι είναι κληρονομική η μετάδοση.
«Δε φαίνεται να υπάρχει κάποια εμφανής δομική ανωμαλία στον εγκέφαλο», διευκρινίζει ο δρ. Andrey Stojic, διευθυντής στη νευρολογική κλινική του Κλίβελαντ. Καθώς λοιπόν δεν υπάρχουν στοιχεία στον εγκέφαλο που να οδηγούν κάπου την έρευνα, κανείς δε γνωρίζει τι ακριβώς την προκαλεί, εφόσον μιλάμε για μη κληρονομική περίπτωση.
Σε κάποιες περιπτώσεις έχει παρατηρηθεί ότι εμφανίζεται μετά από τραυματισμό στο κεφάλι. Άλλες αιτίες είναι τα πολλαπλά εγκεφαλικά ή το Αλτζχάιμερ. Η διάγνωση της νόσου από νευρολόγους γίνεται μέσα από μια σειρά από τεστ και χρειάζεται να περάσει αρκετό διάστημα και στάδια ώστε να γίνει η διάγνωση, γιατί οι γιατροί θέλουν να σιγουρέψουν πως δεν πρόκειται απλώς για ένα σύμπτωμα μιας γενικότερης εκφυλιστικής νευρολογικής πάθησης.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, η πάθηση αυτή δεν έχει κάποια θεραπεία ή κάποια προληπτική διαδικασία, όμως κάποιος που έχει προσωπαγνωσία μπορεί να εκπαιδευτεί σε ασκήσεις της όρασης και του εγκεφάλου για να αναγνωρίζει πρόσωπα. Οι ειδικοί συνιστούν συνήθως σε κάποιον να εστιάζει στο χρώμα των μαλλιών, στον τρόπο που περπατάει κάποιος και στη φωνή, ώστε τουλάχιστον να αποφεύγουν την ντροπή του να μην αναγνωρίζουν τους δικούς τους ανθρώπους.
Ίσως γι΄αυτό να σκέφτεται να αποσυρθεί από την υποκριτική, όπως ανέφερε επίσης στη συνέντευξη στο GQ.
Πηγή: New York Times
Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:
Ηλιάνα Παπαγεωργίου: Ο νέος της σύντροφος είναι ο άντρας που παντρεύτηκε