Madonna. Κάποτε το σύμβολο της σεξουαλικής απελευθέρωσης, η γυναίκα που ήθελαν όλοι να περάσουν ένα βράδυ μαζί της στο Χόλιγουντ, η γυναίκα-όνειρο, το άπιαστο. Για όλους, μηδενός εξαιρουμένου, ο χρόνος είναι αμείλικτος και τους παίρνει όσα κάποτε ήταν. Κι αν αυτό που ήσουν κάποτε, είχε όλη αυτή τη δόξα και τη λάμψη που είχε η ζωή της Madonna, τότε η πτώση είναι πιο ηχηρή και σαφώς πιο δύσκολα διαχειρίσιμη.

Αν θέλουμε να είμαστε δίκαιοι, οφείλουμε να αναγνωρίζουμε πρώτα απ΄όλα αυτό, όταν μπαίνουμε στη διαδικασία να κρίνουμε τη Madonna για τα άπειρα φίλτρα που βάζει στις φωτογραφίες της και για τις παλαβομάρες που αναρτά στο TikTok.

Δεν έχει υπάρξει κανείς από εμάς Madonna, οπότε δεν μπορούμε να ξέρουμε πως επηρεάζει την ψυχολογία και το μυαλό αυτή η μετάβαση από το απόλυτο «πάντα», στο σχεδόν «τίποτα». Κι εδώ, αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, οφείλουμε να ομολογήσουμε πως η Madonna δεν αποτελεί πια κάποιο idol ή icon, δεν επηρεάζει τίποτα, δεν έχει λάμψη, δεν ενδιαφέρει και πολλούς, είτε μουσικά είτε σε άλλο επίπεδο.

Θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι μια γυναίκα που απλά απολαμβάνει να τρολάρει στα social media και ενδεχομένως να γουστάρει όλη αυτή την κατάσταση με την κατακραυγή ή την αποθέωση, που πάνε ούτως ή άλλως χέρι χέρι.

Οκ, προφανώς σε όλους μας μοιάζει ανοίκειο να βλέπουμε μια γυναίκα στα 64 της να μοιάζει πιο νέα από την κόρη της. Αυτοί που θα μπουν στη διαδικασία να κράξουν τη Madonna, είναι γυναίκες της ίδιας ηλικίας που μπορεί να τις κάνει να νιώθουν μειονεκτικά ή άνθρωποι που δεν έχουν υπάρξει ακόμα 60+ και δε γνωρίζουν το ψυχικό βάρος που έχει η απώλεια της νεότητας.

Σίγουρα, η Madonna δεν είναι η πρώτη 64χρονη γυναίκα που δεν θέλει με τίποτα να βλέπει τα σημάδια της ηλικίας της στο σώμα της και που δεν έχει συμβιβαστεί με την ειμαρμένη. Απλώς εκείνη είναι που ήταν κάποτε αυτό το σπουδαίο και τώρα βρίσκεται στο άλλο άκρο ως προς την απήχηση που έχει στο κοινό.

Η χθεσινή της ανάρτηση στο Instagram με φωτογραφίες όπου είναι τόπλες και φοράει εσώρουχα που παραπέμπουν σε καμπαρέ, με μια τσάντα Balenciaga στα χέρια της, προκάλεσε ξανά σχόλια για το σφριγηλό της δέρμα, όπως αποτυπώνεται στις φωτογραφίες και σίγουρα δεν είναι έτσι στην πραγματικότητα.

Madonna

Madonna

Madonna

Η Madonna σαφώς και δέχεται ηλικιακό ρατσισμό. Για την ακρίβεια, είναι ο δέκτης δύο τάσεων. Από τη μία αυτοί που δεν μπορούν να βλέπουν μια 64χρονη γυναίκα να μην αποδέχεται την ηλικία της και να την κατηγορούν πως προκαλεί κόμπλεξ σε όσους είναι στην ίδια ηλικία, άρα καταργεί το age positivity κι από την άλλη αυτοί που μιλάνε για age shaming.

Ισχύει απόλυτα κάτι από τα δύο; Μάλλον όχι. Μπορεί να έχουν όλοι την τάση να δίνουν ορισμούς, να το παίζουν πιο ιντελεκτουέλ λέγοντας κοινωνικά τσιτάτα, αλλά στην πράξη αρνούμαστε όλοι να δούμε το προφανές: δεν υπάρχει άνθρωπος που να είναι συμβιβασμένος με την απώλεια της νεότητας του. Ή, έστω, δεν υπάρχουν ιδιαίτερα πολλοί.

Γιατί να έχουμε την απαίτηση από τη Madonna να είναι μια τέτοια; Ίσα ίσα που αυτή δικαιούται ακόμα περισσότερο να φρικάρει με την εικόνα της. Η 64χρονη δεν μπορεί να φέρει το βάρος όλων των γυναικών που ίσως νιώθουν άβολα που δεν έχουν το ίδιο «τσίτα» δέρμα όπως αυτό που η ίδια φιλτράρει στις αναρτήσεις της. Μπορεί να φέρει μόνο το βάρος του εαυτού τους. Και τα πεπραγμένα της δείχνουν πως αυτό το βάρος της είναι…βαρύτατο.

Madonna

Madonna

Και πολλές φορές, αυτός ο ηλικιακός ρατσισμός που δέχεται, αποπροσανατολίζει και την ουσία του πράγματος. Δεν είναι κακό που η Madonna μπορεί να έχει σχέση με 20άρηδες. Οτιδήποτε είναι συναινετικό και ενήλικο, δεν θα έπρεπε να μας απασχολεί. Ούτε είναι κακό να βάζει πού και πού και κάποιο φίλτρο για να λειαίνει λίγο το δέρμα της, έστω και ως ψευδαίσθηση. Σάματις είναι η μόνη; Ούτε επίσης είναι θέμα το αν έχει κάνει πλαστικές ή όχι.

Το ζήτημα με τη Madonna είναι όταν προσπαθεί να πείσει πως μοιάζει με 25άρα, όταν βάζει όχι ένα-δυο φίλτρα αλλά 10 στις φωτογραφίες της κι όταν πίνει νερό από μπολάκι σκύλου ή άλλα τέτοια ακραία που μπορεί να κάνει στο TikTok.

Madonna

Madonna

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Το επιβεβαίωσε με μια ανάρτηση η Φουρέιρα: Είναι έγκυος

MTV EMAs 2022: Οι πιο viral στιγμές των πρώτων gender neutral βραβείων – Μεγάλη νικήτρια της βραδιάς η Taylor Swift

Ηλιάνα Παπαγεωργίου: Ξεκαθαρίζει το τοπίο για Βίκυ Καγιά και bullying στο GNTΜ σε νέα της ανάρτηση