Πραγματικά, δεν θυμόμαστε να έχει υπάρξει άλλη παρόμοια περίπτωση στο παρελθόν. Να βλέπουμε ένα πρόσωπο να απασχολεί παγκοσμίως τα media για τόσο πολύ μέσα σε μια εβδομάδα. Ειδικά στην περίοδο που τα νέα παλιώνουν γρήγορα και μετά από 2-3 μέρες ο Τύπος χάνει το ενδιαφέρον του και αναζητά κάτι άλλο, παρεκτός αν υπάρχει κάποιο έγκλημα. Κι όμως, ο Harry κατάφερε να είναι το πιο πολυσυζητημένο πρόσωπο από την περασμένη Τετάρτη και έχει μιλήσει σε όποιον έχει γλώσσα και αυτιά.

Μετά τις δύο συνεντεύξεις σε ITV και CBS που δημοσιεύτηκαν την Κυριακή, ήρθε η παρουσία του στο σόου του Stephen Colbert, όπου μίλησε περισσότερο από κάθε άλλον καλεσμένο στην πορεία της εκπομπής. Σχεδόν 40 λεπτά ήταν στο στούντιο ο Harry, ενώ συνήθως οι καλεσμένοι δεν υπερβαίνουν τα 10-15 λεπτά, ανάλογα και το πόσο αστείοι είναι.

Στη συνέντευξή του ο Harry απάντησε στις διαρροές του Παλατιού, άφησε αιχμές ξανά για την οικογένεια του και έβαλε κατά πάντων για το πώς ερμήνευσαν κάποιες περιγραφές στην αυτοβιογραφία του.

«Είναι ξεκάθαρο πως υπάρχει μια εκστρατεία υπονόμευσης του βιβλίου μου από τη βασιλική οικογένεια. Τόσα χρόνια λένε τη δική τους πλευρά της ιστορίας. Τώρα θα ακουστεί η δική μου. Οι τελευταίες μέρες ήταν επώδυνες και γεμάτες προκλήσεις. Δεν μπορούσα να απαντήσω σε αυτές τις διαρροές του Παλατιού σχετικά με την αυτοβιογραφία μου».

«Μοιράστηκα το πόσους σκότωσα, για να βοηθήσω τους βετεράνους»

Εκείνο που εστίασε πολύ ο Harry, είναι στο πώς ερμηνεύτηκε το ότι αποκαλύπτει πόσους σκότωσε στις δύο θητείες του στο Αφγανιστάν.

«Χωρίς αμφιβολία, το πιο μεγάλο ψέμα που είπαν, είναι ότι καυχιόμουν για το πόσους ανθρώπους σκότωσα στο Αφγανιστάν. Αν άκουγα κανέναν να καυχιέται για κάτι τέτοιο, θα ήμουν εξοργισμένος. Είναι ψέμα αυτό που είπαν. Και ελπίζω, τώρα που το βιβλίο είναι σε κυκλοφορία, να μπορέσουν όλοι να δουν το περιεχόμενο. Και είναι πολύ ανησυχητικό και ενοχλητικό ότι αυτοί που αλλοίωσαν τα λόγια μου, θα τη γλυτώσουν. Οι λέξεις μου δεν είναι επικίνδυνες. Η ερμηνεία που τους έδωσαν όμως, είναι επικίνδυνη.

Έχουν περάσει 10 χρόνια από τότε που το πρωτοείπα και είχε γίνει το πρόσωπό μου πρωτοσέλιδο. Με είχαν ρωτήσει αν έχω σκοτώσει κάποιον στο Αφγανιστάν και είπα ναι. Έβγαλαν τα λόγια μου εκτός context. Το πιο σημαντικό εδώ είναι το γιατί αποφάσισα να το μοιραστώ. Προς τους βετεράνους και τους πολίτες, έκανα μια επιλογή να το μοιραστώ γιατί έχω περάσει δύο δεκαετίες να συναναστρέφομαι βετεράνους ανά τον κόσμο και το πιο σημαντικό είναι να είσαι ειλικρινής. Ο στόχος μου ήταν να μειώσω τον αριθμό αυτοκτονιών με το να μοιραστώ το πόσους σκότωσα και όλη την εμπειρία μου.

Οι περισσότεροι στρατιώτες μπορούν να σου πουν ακριβώς πόσο θάνατο έχουν στην πλάτη τους. Σε συνθήκες πολέμου, υπάρχει συνήθως ένα μεγάλο κομμάτι αδιάκριτων πυροβολισμών. Στην εποχή των Απάτσι και των λάπτοπ, όλα όσα έκανα σε ένα διάστημα δύο θητειών, καταγράφηκε στον χρόνο. Μπορώ πάντοτε να πω με ακρίβεια πόσους εχθρούς σκότωσα. Και ένιωσα ότι είναι ζωτικό να μην κρυφτώ από αυτόν τον αριθμό. Μεταξύ των πολλών που έμαθα στον στρατό, η ανάληψη ευθύνης είναι μάλλον το κορυφαίο στη λίστα Επομένως, ο αριθμός μου είναι 25.

Δεν είναι ένας αριθμός που μου δίνει ικανοποίηση. Ούτε όμως με κάνει να νιώθω ντροπή. Προφανώς, θα προτιμούσα να μην έχω αυτόν τον αριθμό στο στρατιωτικό μου βιογραφικό, αλλά με αυτή την οπτική, θα προτιμούσα να ζω σε έναν κόσμο που δεν υπάρχουν Ταλιμπάν, που δεν υπάρχει πόλεμος. Κάποιες πραγματικότητες όμως δε μπορούν να αλλάξουν».

Η προστασία της Meghan Markle, η σχέση του με τον William και η ξεκάθαρη στόχευσή του κατά της οικογένειας του

Στη συνέχεια, ο Harry αναφέρθηκε ξανά στην κακοποίηση που έγινε στη Meghan Markle από την οικογένεια του και τα μίντια και εξέφρασε την ηρεμία τους που ζουν στην Καλιφόρνια.

«Δεν έχω ξαναδεί το μέγεθος της κακοποίησης και παρενόχλησης που υπέστη η γυναίκα μου, σε κανένα άλλο μέλος της βασιλικής οικογένειας. Κάποιοι υπέστησαν κάτι άλλο. Αλλά το να το βλέπω να γίνεται όπως έγινε, με έκανε να νιώσω αφελής, γιατί κατάλαβα ότι μπορούν να τη γλυτώσουν όσοι της φέρθηκαν έτσι. Αλλά να που είμαστε εδώ, φτιάξαμε μια υπέροχη ζωή στην Καλιφόρνια και η Αμερική είναι πανέμορφη για να ζει κανείς».

Σε ερώτηση του Stephen Colbert για το πώς πιστεύει ότι θα ήταν τα πράγματα αν δεν είχε πεθάνει η Diana, ο Harry υποστήριξε ότι δεν θα είχε αφήσει τίποτα να διαλύσει τις σχέσεις του με τον Κάρολο και τον William.

«Δεν θα είχαμε φτάσει ως εδώ αν ζούσε η μητέρα μου. Είναι αδύνατον να σου πω πού θα βρισκόμασταν, πού θα ήταν οι σχέσεις μας τώρα, αλλά δεν υπήρχε περίπτωση να είχαμε αυτή την απόσταση εγώ και ο αδερφός μου, αν ήταν εδώ η μαμά μας».

Για το τέλος, ο Harry είχε να πει κάτι πολύ ξεκάθαρο και αρκετά επιθετικό προς αυτό που θεωρεί «εκστρατεία αποδόμησης μου από το Παλάτι».

«Αυτό το βιβλίο, η πηγή του είμαι εγώ. Δεν κρύβομαι όπως η οικογένεια μου πίσω από διαρροές και ανώνυμες πηγές. Αυτές είναι οι λέξεις μου, βγαίνουν από το στόμα μου. Κατανοώ ότι για τους Βρετανούς είναι παράξενο να βλέπουν το όνομά μου πίσω από αυτές τις ιστορίες».