Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί το γεγονός ότι η Κίνα διαγράφει από το διαδίκτυο τα στοιχεία όλων των celebrities της, κάνοντας τους να φαίνονται σαν «φαντάσματα» σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο. Πολλοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται αν τους συνέβη κάτι τραγικό και εξαφανίστηκαν έτσι ξαφνικά, ενώ παράλληλα δεν μπορούν να βρουν καμία πληροφορία σχετικά με αυτούς.

Η πραγματικότητα είναι ότι ακόμα και αν έχουν αποβιώσει, μπορεί και να μην το μάθουμε ποτέ, καθώς υπάρχουν σχετικοί νόμοι και κανονισμοί που το ορίζουν αυτό. Οποιεσδήποτε συζητήσεις για το γιατί συμβαίνει αυτό λογοκρίνονται στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης, κάτι που προκαλεί ακόμα περισσότερες εικασίες.

Σύμφωνα με κάποιες αναφορές, λέγεται ότι η κίνηση αυτή από την Κίνα έχει περιγραφεί ως καταστολή της «χαοτικής» κουλτούρας των διασημοτήτων, μετά από μια σειρά αντιπαραθέσεων που αφορούσαν καλλιτέχνες. Οι πλατφόρμες δεν θα είναι πλέον σε θέση να δημοσιεύουν λίστες με δημοφιλή άτομα και οι ομάδες θαυμαστών πρέπει να ρυθμίζονται, δήλωσε ο κορυφαίος Κινέζος παρατηρητής διαδικτύου.

Σε δήλωσή της, η Κυβέρνηση του κυβερνοχώρου της Κίνας (CAC) είπε ότι οι ρυθμιστικές αρχές πρέπει να «αυξήσουν το αίσθημα ευθύνης, αποστολής και αναγκαίας δράσης για να διατηρήσουν την πολιτική και ιδεολογική ασφάλεια στο διαδίκτυο». Στη δεύτερη κίνηση, η CAC ανακοίνωσε σχέδιο κανονισμών για αλγόριθμους συστάσεων διαδικτύου.

Θέλει να σταματήσει τους αλγόριθμους που ενθαρρύνουν τους χρήστες να ξοδέψουν μεγάλα ποσά ή χρήματα με τρόπο που «ενδέχεται να διαταράξει τη δημόσια τάξη». Οι εταιρείες Διαδικτύου πρέπει να δυσκολέψουν τη δημιουργία fake λογαριασμών χρηστών και να διευκολύνουν τους χρήστες να απενεργοποιήσουν συστάσεις.

Οι αλγόριθμοι σύστασης χρησιμοποιούνται από οικιακές αγορές, ειδησεογραφικούς ιστότοπους, κοινωνικά μέσα και από πλατφόρμες streaming. Το προσχέδιο είναι ανοιχτό προς συζήτηση έως τα μέσα Σεπτεμβρίου. Βέβαια, στον υπόλοιπο κόσμο μπορούμε να δούμε κανονικά τους celebrities της χώρας, χωρίς κανέναν – ακόμα- περιορισμό.

Οι διαδικτυακές λέσχες των οπαδών διασημοτήτων έχουν γίνει ένα ευρέως διαδεδομένο φαινόμενο στην Κίνα, καθώς η τοπική εφημερίδα The Paper προβάλλει ότι η «οικονομία των σταρ» της χώρας θα μπορούσε να αξίζει 140 δισεκατομμύρια γουάν (18,352,040,000 ευρώ) μέχρι το 2022.

Ποιοι είναι οι celebrities που εξαφάνιση η Κίνα

Πρόσφατα, μια από τις μεγαλύτερες ηθοποιούς της Κίνας αφαιρέθηκε από το διαδίκτυο, χωρίς τα ίχνη της να είναι διαθέσιμα. Ολόκληρη η ύπαρξη της Ζάο Γουέι έχει εξαφανιστεί, με όλες τις εκπομπές στις οποίες εμφανίστηκε να έχουν «κατέβει» από τους ιστότοπους της χώρας.

Επιπλέον, οι κινεζικές πλατφόρμες βίντεο έχουν αφαιρέσει ταινίες που πρωταγωνίστησε ή αυτές που σκηνοθετήθηκαν από την 45χρονη και δεν εμφανίζεται πλέον σε διαδικτυακές πιστώσεις για ταινίες στις οποίες συμμετείχε. Και δεν είναι η μόνη celebrity που της συμβαίνει αυτό.

Το WWD λέει ότι δεν είναι σαφές γιατί ακυρώνεται αυτή τη στιγμή η Ζάο, το πρόσωπο της ιταλικής φίρμας «Fendi» στην Κίνα. Εικάζεται ότι μπορεί να συνδέεται με τις τρέχουσες έρευνες για τον Zhou Jiangyong, ανώτερο αξιωματούχο στο Hangzhou, την πόλη που φιλοξενεί την Alibaba Group Holding. Η Ζάο είναι επίσης κοντά στον Τζακ Μα, τον συνιδρυτή της Alibaba, ο οποίος υπέστη επιθέσεις από την πολιτεία, αφού επέκρινε δημόσια το χρηματοπιστωτικό ρυθμιστικό σύστημα της Κίνας.

Όταν ο καναδο-κινέζος pop σταρ, Κρις Γου, συνελήφθη από την αστυνομία του Πεκίνου τον περασμένο μήνα ως ύποπτος για σεξουαλική κακοποίηση, οι θαυμαστές του συνέχιζαν να τον υπερασπίζονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι περισσότεροι από αυτούς τους λογαριασμούς θαυμαστών, μαζί με τους διαδικτυακούς λογαριασμούς του Γου, έκλεισαν αργότερα.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Galaxy Fanfan (@kriswu)

Ένας άλλος σταρ, ο Zhang Zhehan, ο οποίος κατηγορείται ότι πλήγωσε τα κινέζικα συναισθήματα αφού φωτογραφήθηκε στο περίφημο ναό Yasukuni του Τόκιο, είδε πρόσφατα τις ταινίες και τις τηλεοπτικές του σειρές να διαγράφονται από ραδιοτηλεοπτικούς φορείς και πλατφόρμες streaming. Η κρατική εφημερίδα Global Times ανέφερε ότι ο Zhang «εξαναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη βιομηχανία ψυχαγωγίας».

Το «Netflix» της Κίνας, το iQiyi, είχε προκαλέσει ιδιαίτερες αντιδράσεις στα social media, αφού οι φανς ενός από τα talent shows του κλήθηκαν να σπαταλήσουν γάλα στην προσπάθειά τους να ψηφίσουν. Την Πέμπτη το iQiyi είπε ότι δεν θα μεταδίδει πλέον διαγωνισμούς ταλέντων, που δημιουργούν διασημότητες. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Gong Yu είπε ότι οι παραστάσεις είναι «ανθυγιεινές».

Οι κινεζικές διασημότητες έχουν υποβληθεί σε τέτοιου είδους μεταχείριση στο παρελθόν, όταν προβαίνουν σε πράξεις ενάντια των αρχών ή του κοινού. Πάντως η διαχειριστική υπηρεσία της Ζάο, Pulin Saisi, δήλωσε στο Reuters ότι δεν είχε γνώση της κατάστασης.