Η Βασίλισσα Elizabeth δεν είναι αθάνατη, όσο πολλοί έχουν αρχίσει να πιστεύουν. Ακόμα και η ίδια έχει συμφιλιωθεί με την ιδέα ότι κάποια μέρα θα φύγει από τη ζωή. Τι θα συμβεί όμως μετά τον θάνατό της; Τα έγγραφα που διέρρευσαν φαίνεται να δίνουν απάντηση σε αυτό ακριβώς το ερώτημα.

Το POLITICO αναφέρει ότι έχει λάβει φακέλους που αποκαλύπτουν ότι η εκδήλωση θα έχει την κωδική ονομασία «Επιχείρηση London Bridge» και θα ξεκινήσει με μια κλήση από έναν δημόσιο υπάλληλο στον Πρωθυπουργό που θα του πει ότι «η Γέφυρα του Λονδίνου έπεσε».

Όταν έρθει η μέρα θα υπάρχει ένα δεκαήμερο μεταξύ του θανάτου και της κηδείας της, με τον πρίγκιπα Κάρολο – ο οποίος θα αναλάβει τη θέση του Βασιλιά – να απευθύνεται στο έθνος την ίδια μέρα που θα πεθάνει η μητέρα του.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα που διέρρευσαν, ο Πρωθυπουργός, όποιος κι αν είναι αυτός, είναι ένας από τους πρώτους που θα ενημερωθεί με ένα τηλεφώνημα σε αυτόν. Στη συνέχεια, θα ειδοποιηθούν τα μέλη του Γραφείου του Ιδιαίτερου Συμβουλίου για τον θάνατό της Elizabeth.

Στη συνέχεια, θα αποσταλεί ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε ανώτερους πολιτικούς που θα γράφει: «Αγαπητοί συνάδελφοι, με θλίψη γράφω για να σας ενημερώσω για τον θάνατο της Αυτού Μεγαλειότητας». Οι ειδήσεις θα κοινοποιηθούν στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και οι δημοσιεύσεις των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης θα κοινοποιηθούν για να διαδώσουν άμεσα την είδηση.

Τι θα γίνει πριν από την κηδεία της Βασίλισσας Elizabeth

Η ημέρα που πεθαίνει ο μονάρχης αναφέρεται ως «D-Day» με κάθε μέρα που οδηγεί στην κηδεία να είναι γνωστή ως «D+1», «D+2» και ούτω καθεξής. Οι σημαίες στο Whitehall θα κατεβούν στη μέση μετά την ανακοίνωση και ο πρωθυπουργός θα είναι το πρώτο μέλος της κυβέρνησης που θα κάνει δήλωση.

Θα διοργανωθεί χαιρετισμός με όπλο καθώς και εθνική σιγή ενός λεπτού εις μνήμη της Βασίλισσας Elizabeth. Από τότε, ο πρωθυπουργός θα βρεθεί με τον πρίγκιπα Κάρολο που θα γίνει βασιλιάς στις 6 το απόγευμα. Ο Κάρολος θα μεταδώσει την είδηση στο έθνος και θα πραγματοποιηθεί λειτουργία μνήμης στον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου.

Την επόμενη ημέρα (D+1), το Accession Council (αποτελούμενο από όλους τους Προσωπικούς Συμβούλους, τους Μεγάλους Αξιωματικούς του Κράτους, τον Λόρδο Δήμαρχο και το City Civic Party, Realm High Commissioners και ορισμένους ανώτερους δημόσιους υπαλλήλους) θα συναντηθεί και θα ανακηρύξει τον Βασιλιά Κάρολο τον νέο κυρίαρχο.

Στη συνέχεια, στις 3:30 το μεσημέρι, ο πρωθυπουργός και το υπουργικό συμβούλιο θα συναντηθούν με τον νέο βασιλιά. Στη μέρα D+2 το φέρετρο της βασίλισσας Elizabeth θα επιστρέψει στο παλάτι του Μπάκιγχαμ (αυτό αν πεθάνει στην κατοικία του στο Νόρφολκ). Θα ταξιδέψει στο σταθμό St. Pancras με το βασιλικό τρένο.

Εάν πεθάνει στο Balmoral στη Σκωτία, τότε θα μεταφερθεί είτε με το βασιλικό τρένο είτε με αεροπλάνο. Στις D+3, ο βασιλιάς Κάρολος θα λάβει τα συλλυπητήρια στο Westminster Hall και το απόγευμα θα ξεκινήσει η περιοδεία στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Θα είναι πράγματι μια πολυάσχολη περίοδος για τον Κάρολο, επειδή στη συνέχεια θα ταξιδέψει στη Βόρεια Ιρλανδία, την ημέρα D+4, όπου θα λάβει πάλι συλλυπητήρια. Θα πραγματοποιηθεί επίσης μια πρόβα για τη μεταφορά του φέρετρου από το παλάτι του Μπάκιγχαμ στο παλάτι του Γουέστμινστερ.

Την D+5, η χθεσινή πρόβα της προηγούμενης μέρας θα πραγματοποιηθεί σε μια τελετουργική διαδρομή μέσω της πρωτεύουσας της χώρας.

Το D-Day+6 έως το D-Day+9 θα περιλαμβάνει προετοιμασίες και πρόβες κηδείας, κινήσεις συλλυπητηρίων και διευθετήσεις από τις αρμόδιες κυβερνητικές υπηρεσίες, όπως το Υπουργείο Εσωτερικών που ασχολείται με τις ρυθμίσεις ασφαλείας και το Τμήμα Μεταφορών για την επίλυση πιθανών θεμάτων υπερπληθυσμού.

Η D+10 θα είναι η επίσημη κρατική κηδεία, η οποία, όπως έχει συμφωνηθεί, θα είναι επίσης «Ημέρα Εθνικού Πένθους». Με άλλα λόγια, θα είναι αργία – η κυβέρνηση ωστόσο δεν σχεδιάζει να διατάξει τους εργοδότες να δώσουν στους υπαλλήλους την αργία.

Η κηδεία θα γίνει στο Αβαείο του Γουέστμινστερ και θα ακολουθήσει σιωπή δύο λεπτών το μεσημέρι. Οι λιτανείες θα πραγματοποιηθούν πριν από την ταφή της βασίλισσας στο αναμνηστικό παρεκκλήσι του βασιλιά Γεωργίου VI.