To Forbes δημοσίευσε την ετήσια λίστα με τους 400 πλουσιότερους Αμερικάνους, στην οποία συμπεριλαμβάνονται γνώριμα ονόματα, ενώ πολλοί είναι και αυτοί που έχουν αποκλειστεί.

Εντύπωση προκαλεί ότι παρά την πανδημία, που είχε αντίκτυπο και στην οικονομία, φαίνεται μια συνολική αύξηση του πλούτου που αγγίζει το 40%, δηλαδή από 3,2 τρισεκατομμύρια δολάρια ανέρχεται σε 4,5 τρισεκατομμύρια δολάρια και αυξημένη καθαρή περιουσία από 2,1 δισεκατομμύρια δολάρια σε 2,9 δισεκατομμύρια δολάρια.

Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, ο ιδρυτής της Amazon, Jeff Bezos βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με αξία 201 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο Elon Musk, ο οποίος τριπλασιάστηκε σε καθαρή περιουσία από πέρυσι, φτάνοντας τα 190,5 δισεκατομμύρια δολάρια, κυρίως λόγω της αύξησης των μετοχών της Tesla.

Στην τρίτη θέση είναι ο Mark Zuckerberg, ο οποίος χάνει τις δύο πρώτες θέσεις για πρώτη φορά μέσα σε τρεις δεκαετίες. Ο Bill Gates έρχεται στο νούμερο τέσσερα και ο συνιδρυτής της Google, Larry Page, συμπληρώνει την πρώτη πεντάδα.

Ακόμα, 51 δισεκατομμυριούχοι αποκλείστηκαν από τη λίστα, μεταξύ των οποίων βρίσκονται ο Donald Trump και η Oprah Winfrey. Παράλληλα 44 νεοεισερχόμενοι εισάγονται στην κατάταξη, με το πλουσιότερο άτομο να είναι επίσης το νεότερο.

Οι τρεις συνιδρυτές της Airbnb, Brian Chesky, Joe Gebbia και Nathan Blecharczyk, είναι μεταξύ των 10 μεγαλύτερων φετινών κερδισμένων καθώς η περιουσία τους αυξήθηκε κατά 222% ή περισσότερο.

Ο επιχειρηματίας κρυπτογράφησης, Sam Bankman-Fried, ο ιδρυτής των κρυπτονομισμάτων FTX, εντάσσεται στη λίστα ως ο πλουσιότερος αυτοδημιούργητος νεοφερμένος στην ιστορία του The Forbes 400. Επτά επιχειρηματίες κρυπτονομισμάτων συμμετέχουν στη λίστα φέτος, συμπεριλαμβανομένων των συνιδρυτών της Coinbase, Brian Armstrong και Fred Ehrsam.

Νέοι στην λίστα είναι και ο R.J Scaringe, ιδρυτής της ηλεκτρικής αυτοκινητοβιομηχανίας Rivian και ο Jeff Yass. Ο αριθμός των γυναικών στο Forbes 400 παραμένει σταθερός στις 56, και μόλις 14 μέλη της λίστας είναι κάτω των 40.

Πώς μπαίνει κάποιος στη λίστα του Forbes

Όσον αφορά τα δημογραφικά στοιχεία της περιφέρειας, οι περισσότεροι από τους πλουσιότερους της Αμερικής επιλέγουν να κατοικούν στην Καλιφόρνια με 89 μέλη να βρίσκονται στο Σαν Φρανσίσκο, και ακολουθούν 67 στη Νέα Υόρκη και 37 στο Τέξας και τη Φλόριντα.

Το όριο για να μπει κανείς στην λίστα του Forbes είναι καθαρή περιουσία 2,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ποσό αυξημένο κατά 800 εκατομμύρια δολάρια σε σχέση με πέρυσι. Οι περιουσίες υπολογίστηκαν χρησιμοποιώντας μετοχές, τιμές και συναλλαγματικές ισοτιμίες της 3ης Σεπτεμβρίου του 2021.

Photo: Forbes.com