Ο σπουδαίος ηθοποιός, Michael Caine, ανακοίνωσε ότι βγαίνει σε σύνταξη σε ηλικία 88 ετών, μετά την τελευταία του ταινία Best Seller. Ο Caine μίλησε στο BBC Radio 5 Live για την απόφασή του να αποσυρθεί μετά από 70 χρόνια.

O Caine είναι μια σπουδαία κινηματογραφική φιγούρα, αφού έχει συμμετάσχει σε περίπου 130 ταινίες και έχοντας παίξει ρόλους στους The Italian Job, Alfie και Zulu.

Τον τελευταίο καιρό, πρωταγωνίστησε σε ταινίες του Κρίστοφερ Νόλαν, όπως στην τριλογία The Dark Knight, καθώς και στο The Prestige και Dunkirk. 

Έχει προταθεί έξι φορές για Όσκαρ, κερδίζοντας δύο για το «Hannah and Her Sisters» το 1986 και το «The Quiet American» το 2002. Ο Caine είναι ο μόνος ηθοποιός που προτάθηκε για Όσκαρ στις δεκαετίες του ’60, του ’70, του ’80, του ’90 και του 2000 και τα επιτεύγματά του είναι πολύ μεγάλα για να χωρέσουν όλα σε αυτό το άρθρο.

Ο λόγος που o Caine αποφάσισε να σταματήσει

Σε συνέντευξη του στο Gentleman’s Journal, ο Caine είχε μιλήσει προηγουμένως για τη συνταξιοδότηση, προτείνοντας ότι «δεν αποσύρεται από τις ταινίες, οι ταινίες τον αποσύρουν. Τα σενάρια σταματούν να έρχονται, ή τα χρήματα δεν είναι αρκετά καλά, και τότε δεν αξίζει καν να σηκωθούμε από το κρεβάτι».

«Έχω αυτή την σκηνή με το αλκοόλ στο «Best Sellers», η οποία αποδείχθηκε ότι θα είναι και η τελευταία που θα κάνω. Δεν έχω δουλέψει για δύο χρόνια. Αντιμετωπίζω προβλήματα στην σπονδυλική στήλη που επηρεάζουν τα πόδια μου, οπότε δεν μπορώ να περπατήσω καλά.

Γράφω και βιβλία και μερικά που εκδόθηκαν ήταν επιτυχημένα, οπότε δεν είμαι πλέον ηθοποιός – είμαι ένας συγγραφέας. Το καλό με το να είσαι συγγραφές είναι ότι δεν χρειάζεται να ξυπνάς στις 6 το πρωί για να πηγαίνεις σε studio».

Είχε πει ότι δεν θα ήθελε να ζήσει μέχρι τα 100, γιατί δεν θα μπορούσε να το αντέξει. «Εάν έπρεπε να σταματήσω να εργάζομαι, επειδή έχω ένα πολύ υψηλό βιοτικό επίπεδο, δεν θα μπορούσα να το διατηρήσω. Προτιμώ να πεθάνω παρά να επιστρέψω όταν ήμουν νέος, ζώντας σε ένα μικρό δωμάτιο χωρίς τίποτε άλλο από ένα κρεβάτι».