Αυτή τη στιγμή, το Closer του Dave Chapelle είναι στα πέντε πιο προβεβλημένα show του Netflix, που όμως έχει δημιουργήσει τεράστιο σάλο, με συνδρομητές αλλά και εργαζόμενους της πλατφόρμας, να ζητούν να διαγραφεί από τη βιβλιοθήκη. Η αιτία είναι τα τρανσοφοβικά σχόλια του κωμικού, στα οποία βασίζεται και το show, ξεσηκώνοντας αντιδράσεις από τρανς άτομα αλλά και από όσους υπερασπίζονται και μάχονται για τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Σημειώνεται, πως ο Dave, ο οποίος έκλεισε συνεργασία με το Netflix το 2019, δεν είναι η πρώτη φορά που ξεδιπλώνει τον τρανσοφοβικό εαυτό του, αφού το είχε συμβεί και στο Sticks & Stones.

«Έκαναν cancel την Τζ.Κ Ρόουλινγκ. Θεέ μου. Το μόνο που είπε ήταν πως το φύλο αποτελεί γεγονός και η τρανς κοινότητα εξαγριώθηκε, άρχισε να την αποκαλεί terf (ακρωνύμιο για τις ριζoσπαστικές φεμινίστριες trans-αποκλεισμού). Είμαι κι εγώ στην ομάδα των terf», λέει σε κάποια φάση του show του. Βέβαια, σε μια εποχή που στη Νέα Υόρκη οι δολοφονίες των τρανς μαστίζουν, με τα περισσότερα θύματα να ανήκουν μάλιστα στην μαύρη κοινότητα, το χιούμορ δεν σηκώνεται εύκολα.

Μάλιστα, τρεις υπάλληλοι που πήραν μέρος σε διαδικτυακή σύσκεψη διευθυντών και αντιπροέδρων την προηγούμενη εβδομάδα, χωρίς να έχουν ενημερώσει προκαταβολικά τον υπεύθυνο, τέθηκαν σε αναστολή. Ανάμεσα τους και η Τέρα Φιλντ, η οποία αυτοπροδιορίζεται ως τρανς άτομο και είχε εκφράσει δημοσίως τη διαφωνία της για το γεγονός ότι το Netflix φιλοξενεί στην πλατφόρμα του το show του Chapelle.

Η θύελλα αντιδράσεων οδήγησε και στη διαμαρτυρία 100 ατόμων, έξω από τα κεντρικά γραφεία του Netflix στο Λος Άντζελες, ανάμεσα τους και προσωπικό της πλατφόρμας και τρανσέξουαλ ακτιβιστές. «Είμαστε εδώ σήμερα όχι επειδή δεν ξέρουμε πώς να δεχόμαστε ένα αστείο. Είμαστε εδώ γιατί ανησυχούμε ότι τα εν λόγω αστεία αφαιρούν ζωές», δήλωσε η διοργανώτρια του, Άσλι Μαρί Πρέστον, σε συνέντευξή της στο πρακτορείο ειδήσεων AFP.

Κατηγόρησε, δε, εταιρείες όπως το Netflix ότι χρησιμοποιούν «αλγοριθμική επιστήμη για να χειραγωγήσουν και να διαστρεβλώσουν τις αντιλήψεις μας για τον εαυτό μας και ο ένας για τον άλλον».

Πριν από την διαμαρτυρία, το Netflix εξέδωσε μια δήλωση υποστήριξης των ακτιβιστών. Κυκλοφόρησε, επίσης, βίντεο με αρκετούς σταρ του Netflix, συμπεριλαμβανομένου του Jonathan Van Ness και της Jameela Jamil, ευχαριστώντας τον κόσμο για τη συμμετοχή του στη διαδήλωση. Υπενθυμίζεται ότι, από την πλευρά του,  ο συν-διευθύνων σύμβουλος της Netflix, Τεντ Σαράντος είπε ότι «τα θαλάσσωσε» επικοινωνώντας με τους εργαζόμενους της εταιρείας που ένιωσαν προσβεβλημένοι από το The Closer.

Η διαμαρτυρία έρχεται μια μέρα αφότου το Netflix ανέφερε ρεκόρ συνδρομητών 213,5 εκατομμυρίων παγκοσμίως.