Η είδηση του θανάτου της Halyna Hutchins, από το όπλο του Alec Baldwin, κατά τη διάρκεια γυρισμάτων της ταινίας Rust, έχει βυθίσει στο πένθος το Χόλιγουντ και την παγκόσμια κινηματογραφική βιομηχανία και ταυτόχρονα ξύπνησε μνήμες από αντίστοιχα τραγικά περιστατικά. Ο ηθοποιός χρησιμοποίησε ένα όπλο, που υποτίθεται ότι ήταν άσφαιρο, εκείνο εκπυρσοκρότησε σκοτώνοντας τη 42χρονη και τραυματίζοντας τον σκηνοθέτη Joel Souza.

Στο παρελθόν, όμως, η μεγάλη οθόνη έχει αιματοκυλιστεί ξανά σε γυρίσματα, που τη στιγμάτισαν κι εκείνα με τη σειρά τους, χάνοντας τη ζωή τους άνθρωποι που ήταν στη λάθος στιγμή στο λάθος σημείο. Όπως τα ακόλουθα:

The Crow

O γιος του θρύλου των πολεμικών τεχνών Bruce Lee, έχασε τη ζωή του στις 31 Μαρτίου 1993, κατά τη διάρκεια γυρισμάτων του The Crow. Ο Brandon Lee ήταν μόλις 27 ετών, όταν ένα όπλο που χρησιμοποιήθηκε περιείχε ένα θραύσμα μιας πραγματικής σφαίρας. Την ώρα που ο ηθοποιός περπατούσε σε διάδρομο, γυρίζοντας τη σκηνή του θανάτου του, κρατώντας μια χάρτινη σακούλα παντοπωλείου, ένας άλλος άλλος ηθοποιός τον πυροβόλησε από 15 πόδια απόσταση. Η σφαίρα τον πέτυχε στην κοιλιά και μετά από έξι ώρες χειρουργείου, κατέληξε.

Στο μεταξύ, ηθοποιοί και συνεργείο στην αρχή έκαναν λόγο για απίστευτη ερμηνεία του ηθοποιού, λίγα λεπτά αργότερα όμως κατάλαβαν ότι ο Lee είχε χτυπηθεί από την σφαίρα στην πραγματικότητα.

 

The Twilight Zone

Στην κινηματογραφική της μεταφορά, το 1983, από τη σκηνοθετική ομάδα των Stephen Spielberg, John Landis, George Miller και Joe Dante, έλαβε χώρα ένα σοκαριστικό θανατηφόρο ατύχημα. Τον Ιούλιο του 1982, μαζί με δύο παιδιά ηθοποιούς (Myca Dinh Le και Renee Chen) o Vic Morrow σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια σκηνής που περιείχε τη χρήση ελικοπτέρου και πυροτεχνημάτων. Στην εν λόγω σκηνή, ο Morrow ήταν θύμα Αμερικανικών στρατευμάτων στο Βιετνάμ, τα πυροτεχνήματα εξερράγησαν κόβοντας την ουρά του ελικοπτέρου το οποίο κατέρρευσε αποκεφαλίζοντας τον Morrow και σκοτώνοντας και τα δύο παιδιά.

Στη σκηνοθεσία βρισκόταν ο Landis, ενώ το γεγονός ότι τα παιδιά ήταν να πληρωθούν παράνομα, οδήγησαν σε σωρρεία μηνύσεων. Ο σκηνοθέτης παραβίασε τους νόμους, δικάστηκε αργότερα για ακούσια ανθρωποκτονία λόγω της παράνομης πρόσληψης των παιδιών, με τον ίδιο να δηλώνει τότε πως δεν περίμενε πως η σκηνή θα ήταν επικίνδυνη. Η καριέρα του πήρε την κάτω βόλτα όπως ήταν αναμενόμενο, ενώ η ταινία δεν πήγε και τόσο καλά στο box office.

Midnight Rider

Την πρώτη κιόλας ημέρα των γυρισμάτων για την ταινία Midnight Rider, η βοηθός καμεραμάν, Sarah Jones, έχασε τη ζωή της. Σε σκηνή που γυριζόταν σε σιδηροδρομική γέφυρα, η Jones δεν πρόλαβε να εγκαταλείψει τις ράγες –είχε δοθεί μόλις ένα λεπτό στο συνεργείο για να απομακρυνθεί από το σημείο- και παρασύρθηκε από τρένο. Το 2015 ο παραγωγός της ταινίας καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκιση για φόνο εξ αμέλειας. Ο ίδιος δήλωσε ένοχος, ενώ μετά το θανατηφόρο συμβάν, το σενάριο της ταινίας άλλαξε.

Top Gun

Η ταινία με πρωταγωνιστή τον Tom Cruise, ήταν το τελευταίο εγχείρημα του πιλότου Art Scholl. Κατά τη διάρκεια γυρισμάτων, ο ίδιος δεν μπόρεσε να κρατήσει υψόμετρο την ώρα ενός ελιγμού επίπεδης περιστροφής, με αποτέλεσμα το αεροπλάνο να πέσει στον Ειρηνικό Ωκεανό. Τα συντρίμια και η σορός του δεν βρέθηκαν ποτέ. Τα τελευταία του λόγια ήταν: «Έχω πρόβλημα. Έχω πραγματικό πρόβλημα». Το Top Gun αποτέλεσε μία από τις ταινίες ορόσημο για τον ηθοποιό του Χόλιγουντ, παρ΄όλα αυτά.

Cover Up

Το Cover Up, που ήταν σειρά του CBS για ένα φωτογράφο μόδας/βετεράνο στρατιώτη ειδικών δυνάμεων που πήγαινε σε αποστολές σε όλον τον κόσμο, επιχείρησε να συνεχίσει την παραγωγή με νέο ηθοποιό, αλλά δεν άντεξε μετά την πρώτη σεζόν. Κι αυτό γιατί είχε ήδη στιγματιστεί με τον θάνατο του Jon-Erik Hexum, ο οποίος υποδυόταν τον Mac Harper. Ο ίδιος θα ξεκινούσε γύρισμα στις 12 Οκτωβρίου του 1984, ωστόσο υπήρχαν καθυστερήσεις, οι οποίες τον έκαναν να βαριέται.

Όταν όμως έμαθε και για άλλες καθυστερήσεις, χαριτολογώντας και κρατώντας ένα 44 Magnum γεμάτο με σφαίρες είπε: «Μπορείτε να πιστέψετε αυτές τις βλακείες;» και τράβηξε τη σκανδάλη σημαδεύοντας τον κρόταφό του. Το όπλο δεν είχε αληθινές σφαίρες, ωστόσο η τόσο κοντινή απόσταση προκάλεσε τον θάνατο του. Η σφαίρα έσπασε μέσα στο κρανίο, αφήνοντας τον σε κωματώδη κατάσταση, ενώ στη συνέχεια κηρύχθηκε εγκεφαλικά νεκρός.