Αν το δει κανείς σε φωτογραφίες ή από μακριά, το Casa Katana μοιάζει σαν μια σχισμή στο έδαφος. Λες και η γη είναι παιδάκι που έκανε ποδήλατο, έπεσε, έσκισε το γόνατο και έμεινε το σημάδι. Το αρχιτεκτονικό γραφείο KRAK και ο Κωνσταντίνος Σταθόπουλος οραματίστηκαν πως θα ήταν αν ένα ιαπωνικό σπαθί, η κατάνα, το σύμβολο των Σαμουράι, έκοβε το έδαφος στα δύο και μέσα σε αυτή τη ρωγμή εδάφους, έχτισαν ένα σπίτι που θα μπορούσε να είναι το hideaway κάποιου πολύ πλούσιου ή ένα σπίτι από ένα πολύ μακρινό μέλλον.

Το Casa Katana είναι προσεκτικά τοποθετημένο πάνω από τους βραχώδεις σχηματισμούς της τοποθεσίας και αρκετά ψηλά ώστε να παρέχει ανεμπόδιστη θέα και ιδιωτικότητα ταυτόχρονα. Είναι πλήρως εναρμονισμένο με τις κλιματικές συνθήκες και τις αλλαγές του καιρού, ενώ φιλτράρει το φως και τον αέρα.

Προκειμένου να παρουσιάζει εξαιρετική θερμική συμπεριφορά είναι υπόσκαφη και μελετημένη προσεκτικά, σύμφωνα με τις μεσογειακές-βορειοαφρικανικές κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής. Έχει φτιαχτεί πάνω στον πυλώνα της βιωσιμότητας, παρέχοντας ταυτόχρονα την απόλυτη άνεση.

Μια πισίνα περιμετρικά αποτελεί το «μπαλκόνι», με τη βεράντα να είναι καλυμμένη από την εξοχή της σκεπής, η οποία από πάνω της έχει έδαφος. Ως εικόνα, μπορεί να παρομοιαστεί με πολλά. Θα μπορούσε να είναι το αρχηγείο των Avengers. Ο σχηματισμός του θυμίζει σκάφος των Εκδικητών ή κάποια κατασκευή της Γουακάντα. Άλλοι πάλι κάνουν λόγο για ένα πρόσωπο στο βουνό. Θα μπορούσε να είναι κι ένα emoji, καθώς μοιάζει με ένα duckface.

Με αυτόν τον σχηματισμό πλάκας-λεπίδας, που έχει φτιαχτεί από σκυρόδεμα, ο κάτοικος του σπιτιού βρίσκεται στο επίκεντρο της χρονικής καταστολής. Το παρελθόν και το μέλλον εναγκαλίζονται, αφού πρόκειται για ένα σπήλαιο με όλες τις ανέσεις της σύγχρονης εποχής και με το βλέμμα προς το μέλλον. Το σπίτι δεν διαχωρίζεται από το έδαφος, είναι ένα κομμάτι του, μια φυσική του προέκταση.

Ένα μεγάλο κομμάτι της κατοικίας είναι αφιερωμένο σε υπαίθριους και ημιυπαίθριους χώρους σε ελεύθερη διάταξη. Τα ανοίγματα των κλειστών χώρων ανοίγουν σε μια λογική ημιυπαίθριας μετάβασης, ώστε να λειτουργεί ολόκληρη η κατοικία παθητικά κατά τους θερινούς μήνες.

Με θέα το Λιβυκό Πέλαγος, το Casa Katana είναι ο ορισμός της απομόνωσης, της ενατένισης, του ονείρου!