Ένας σκύλος με το όνομα Bear έλαβε ένα τεράστιο βραβείο για τη βοήθεια που παρείχε στις αρχές στον απόηχο των καταστροφικών πυρκαγιών στην Αυστραλία το 2019-20.

Ο εξάχρονος Koolie παρατάχθηκε σε περιοχές που επλήγησαν από τη φωτιά στη Νέα Νότια Ουαλία και το Κουίνσλαντ για να βρει κοάλα.

Χιλιάδες κοάλα χάθηκαν κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών του Μαύρου Καλοκαιριού και εναπόκειτο στον Bear να ψάξει να βρει μερικά που προσπαθούσαν να επιβιώσουν μέσα στην πύρινη κόλαση. Για τις προσπάθειές του, τιμήθηκε στα Animal Action Awards από το International Fund for Animal Welfare (IFAW).

Η IFAW είπε ότι ο Bear «κερδίζει ένα ειδικό βραβείο αναγνώρισης για την ακούραστη δουλειά του στην εύρεση άρρωστων και τραυματισμένων κοάλα κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης κρίσης». Χρησιμοποιεί σκύλους όπως ο Bear σε καταστάσεις κρίσης και σε προσπάθειες διατήρησης από τότε που συνεργάζεται με το University of the Sunshine Coast.

Λένε ότι η όσφρηση ενός σκύλου είναι έως και 10.000 φορές ισχυρότερη από τη μύτη ενός ανθρώπου και γι’ αυτό είναι τόσο πολύτιμοι σε καταστάσεις υψηλού κινδύνου.

Ο Bear και άλλα σκυλιά ανίχνευσης κοάλα εκπαιδεύονται να μυρίζουν τα κοκαλάκια και τη γούνα. Αυτό δεν είναι μόνο θέμα ζωτικής σημασίας για τη διάσωση των κοάλα, αλλά και για την συγκέντρωση δεδομένων σχετικά με τη γενετική και την υγεία του τοπικού πληθυσμού κοάλα.

Το παράδειγμα του Bear

«Το πάθος του είναι εμφανές σε ό,τι κάνει και του πιστώνεται ότι εντόπισε περισσότερα από 100 κοάλα κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών του Μαύρου Καλοκαιριού στην Αυστραλία», ανέφερε η ομάδα σε μια δήλωση.

«Οι νικητές μας μαθαίνουν πολλά. Μας διδάσκουν ότι πρέπει να έχουμε μια ποικιλόμορφη κοινότητα για την προστασία των ζώων για να έχουμε επιτυχία. Μας διδάσκουν ότι το να είμαστε εκεί για τα ζώα παραμένει σημαντικό, αλλά ότι τα ζώα μπορούν να είναι εκεί και για εμάς.

«Αυτό μας υπενθυμίζει πόσο αλληλεξαρτώμενοι είμαστε με τα ζώα του κόσμου και πώς μαζί πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να βελτιώσουμε τα πράγματα για όλους μας».

Ο Bear παρευρέθηκε στην τελετή μέσω βίντεο μαζί με τον χειριστή του, Dr Romane Cristescu, από το Πανεπιστήμιο του Sunshine Coast.