Όλο και περισσότεροι διάσημοι ανοίγονται και μιλούν ανοιχτά για την αγχώδη διαταραχή και την κατάθλιψη. Σε αυτή τη λίστα προστέθηκε και η Bella Hadid, η οποία άνοιξε την ψυχή της με αφορμή τα λόγια της Willow Smith για τα προβλήματα ψυχικής υγείας που αντιμετώπιζε.

Το μοντέλο ανέβασε φωτογραφίες στο Instagram της, με δάκρυα στα μάτια, αποκαλύπτωντας όσα νιώθει. Εξήγησε πως τα social media δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, κάτι που πλέον είναι πιο ξεκάθαρο από ποτέ. Προκαλούν τα ίδια προβλήματα, τόσο στους διάσημους όσο και στους άσημους.

«Όλοι εσείς που δίνετε τις μάχες σας, σας παρακαλώ να το θυμάστε αυτό», έγραψε. «Μερικές φορές, το μόνο που πρέπει να ακούσεις είναι πως δεν είσαι μόνος. Σας το λέω εγώ λοιπόν, δεν είστε μόνοι. Σας αγαπώ, σας βλέπω και σας ακούω».

Η Bella εξήγησε πως ο κάθε άνθρωπος αντιμετωπίζει τα δικά του προβλήματα, με τον δικό του τρόπο. «Η αυτοβοήθεια και η ψυχική ασθένεια/χημική ανισορροπία δεν είναι γραμμικές και μοιάζουν με τρενάκι που όλο συναντά εμπόδια. Έχουν σκαμπανεβάσματα. Αλλά θέλω να ξέρετε ότι υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ, και το τρενάκι σταματά κάποια στιγμή. (Υπάρχει πάντα χώρος για να ξαναξεκινήσει, αλλά για εμένα, το ότι γνωρίζω πως η κατάσταση θα βελτιωθεί σε κάποιο επίπεδο ακόμη κι αν πάρει μέρες, εβδομάδες ή μήνες, είναι καλό).

Μου πήρε καιρό να το συνειδητοποιήσω, αλλά έχω περάσει αρκετά breakdowns και burnouts για να ξέρω αυτό: Αν δουλέψεις με τον εαυτό σου, περάσεις χρόνο μόνος για να καταλάβεις το τραύμα σου, τα ευαίσθητα σημεία, τις χαρές και τη ρουτίνα, θα μπορείς πάντα να καταλάβεις καλύτερα τον πόνο σου και το πώς θα τον διαχειριστείς» και πρόσθεσε:

«Μόνο αυτό μπορείς να ζητάς από τον εαυτό σου. Τέλος πάντων. Δεν είμαι σίγουρη γατί, αλλά γίνεται όλο και δυσκολότερο το να μη μοιραστώ την αλήθεια μου εδώ πέρα. Σας ευχαριστώ που με βλέπετε και ευχαριστώ που με ακούτε. Σας αγαπώ».

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Bella ? (@bellahadid)

Σύμφωνα με το Anxiety & Depression Association of America, οι αγχώδεις διαταραχές είναι πιο η πιο κοινή ψυχική ασθένεια στις ΗΠΑ, επηρεάζοντας 40 εκατομμύρια ενήλικες στις ΗΠΑ ηλικίας 18 ετών και άνω. Τα ποσοστά έχουν αυξηθεί περισσότερο εν μέσω της πανδημίας, καθώς από τον Αύγουστο του 2020 έως τον Φεβρουάριο του 2021, το ποσοστό των ενηλίκων με πρόσφατα συμπτώματα άγχους ή κατάθλιψης αυξήθηκε από 36,4% σε 41,5%.

Μια άλλη εικόνα που φέρνει στο προσκήνιο η Hadid είναι η σύνδεση μεταξύ ψυχικής υγείας και χρόνιων ασθενειών. Το 2016, η Hadid αποκάλυψε ότι πάσχει από τη νόσο του Lyme, μια ασθένεια που μεταδίδεται από κρότωνες με συμπτώματα, όπως κόπωση και μυϊκό πόνο, που μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα ζωής του ασθενούς. Είναι ευρέως γνωστό ότι η κατάθλιψη είναι μία από τις πιο συχνές επιπλοκές των χρόνιων ασθενειών και εκτιμάται ότι έως και το ένα τρίτο των ατόμων με σοβαρή ιατρική πάθηση έχουν συμπτώματα κατάθλιψης.

Αν και θα υπάρχει πάντα διαμάχη γύρω από τις διασημότητες και τα προνόμιά τους, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όταν αστέρια όπως η Hadid ανοίγουν συζητήσεις για τους αγώνες ψυχικής τους υγείας, αυξάνει την ευαισθητοποίηση σχετικά με τη διαχείρισξ αυτών των θεμάτων και τους διαθέσιμους πόρους, για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση και τη σωστή φροντίδα. «Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα, νομίζω, είναι να αποστιγματίσουμε όλα τα ζητήματα ψυχικής υγείας, ιδιαίτερα το άγχος, επειδή πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι μόνοι με αυτό», είπε η κλινική ψυχολόγος Δρ Ramani Durvasula και πρόσθεσε: «Το άγχος είναι σαν μεγεθυντικός φακός. Μεγεθύνει μόνο τα άσχημα πράγματα. Στην ουσία, αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να πάρουμε αυτόν τον μεγεθυντικό φακό και να τον κάνουμε κανονικό φακό».