Σε λίγες ημέρες θα αρχίσει ξανά η φρενίτιδα των Χριστουγέννων. Άρα και του Home Alone. Άρα και με τον Macaulay Culkin. Άρα να μια καλή αφορμή να μιλήσουμε για τον μικρό αδερφό, τον Kieran Culkin, ο οποίος τρία χρόνια τώρα συμμετέχει σε μια από τις 4-5 πιο επιτυχημένες σειρές της αμερικανικής τηλεόρασης, που ξάφνιασε ευχάριστα ακόμα και το ίδιο το HBO που την έφερε στις οθόνες το 2018.

Κανείς δεν πρέπει να το κατάλαβε ή να το θυμάται, όμως ο Kieran Culkin ήταν παρών στο Home Alone το μακρινό 1990. Ήταν 7-8 ετών εκείνη την εποχή. Στην ταινία έπαιζε ένα από τα ξαδέρφια του αδερφού του, Macaulay. Για δική του καλή τύχη, δεν τον θυμούνται εκεί. Ο αδερφός του είχε την κατάρα να γίνει διάσημος, να περπατάει στο δρόμο σε μεγαλύτερη ηλικία, να τον σταματούν, να τον παρενοχλούν και να του λένε στα μούτρα «δεν είσαι τόσο γλυκός όσο στην ταινία». Ο αδερφός του είχε μετατραπεί σε μια ντίβα 10 ετών που ζητούσε 8 εκατομμύρια μισθό για να παίξει σε ταινίες. Τόσα πήρε στο Richie Rich.

Ο αδερφός του Macaulay έγινε αυτός που συγκέντρωσε πάνω του όλη την ασχήμια του πατέρα τους Kit. Σε μια οικογένεια 7 παιδιών, η μάνα ήταν αυτή που προσπαθούσε να τους κρατήσει ενωμένους. Ο πατέρας ήταν μια κακή φιγούρα γονιού, που έπινε, δεν έκανε μπάνιο και φερόταν άσχημα. «Μέχρι κάποια ηλικία νόμιζα πως όλοι οι μπαμπάδες βρωμάνε» λέει ο Kieran Culkin στο Hollywood Reporter. «Κάποια στιγμή μας σταμάτησε ένας στον δρόμο και είπε στον πατέρα μου “κύριε μου, η οσμή σας είναι προσβλητική”».

Όσο ο Macaulay γινόταν το αλεξικέραυνο της δημοφιλίας για την οικογένεια και κατέληγε να παίρνει από τους γονείς του το δικαίωμα διαχείρισης της περιουσίας του και να το αναθέτει σε δικηγόρους, ο Kieran είχε να θυμάται κάποιες καλές αναμνήσεις, αλλά είχε καταλάβει πως ο πατέρας του δεν ήταν ένας καλός άνθρωπος.

To 2008, η αδερφή του Dakota πεθαίνει σε ηλικία 30 ετών. «Είναι το χειρότερο πράγμα που συνέβη και δεν υπάρχει τρόπος να χρυσώσω το χάπι. Ο καθένας μας το διαχειρίστηκε πολύ διαφορετικά. Νομίζω όλοι μας είμαστε διαλυμένοι μέσα μας. Πάνε τώρα πόσο, 13 χρόνια; Θεέ μου. Είναι τρελό. Αποδέχτηκα τότε ότι θα είναι παντοτινό, ότι ποτέ δεν θα είμαι καλά πια. Πάντα θα είναι επώδυνο. Ακόμα κλαίω στα ξαφνικά καθώς το σκέφτομαι. Κάτι αστείο που έκανε θα πεταχτεί στο κεφάλι μου και θα με κάνει να γελάσω και θα δακρύσω. Κάποιες φορές με πονάει που δε θα της γνωρίσω ποτέ τα παιδιά μου, που δεν θα την έχουν και είναι δύσκολο να περιγράψω το πώς ήταν».

Ο Kieran Culkin ήταν για 30 χρόνια ηθοποιός, αλλά δεν ήξερε αν θέλει να είναι ηθοποιός

Θα έλεγε κανείς πως ο Kieran Culkin μεγάλωσε σε μια οικογένεια που φύτρωναν πάνω της όχι φύλλα, αλλά μόνο αγκάθια. Από τα 6 του χρόνια, μέχρι τα 36 του, ο Culkin έκανε πολλά πράγματα σε ταινίες, σειρές, θέατρο. Έφτασε όμως 36 ετών για να αποφασίσει μέσα του ότι θέλει να είναι ηθοποιός. Όλα όσα είχαν συμβεί στη ζωή του ως τότε, του είχαν θολώσει αυτή την απόφαση. Κι ας είχε πάρει υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα το 2001, μόλις στα 19 του χρόνια, για το Igby Goes Down.

Ήταν το Succession, αυτή η σειρά που κάνει τεράστια επιτυχία στις ΗΠΑ (και στην Ελλάδα) η οποία τον έπεισε για αυτό που θέλει. Ο Kieran Culkin είναι ένας τύπος που από τα 12 του μέχρι τα 39 του, έχει την ίδια μάνατζερ. Στα 31  του γνωρίστηκε με τη γυναίκα του, έκαναν παιδί και εξακολουθούσε να μένει σε ένα μικρό διαμέρισμα στο East Village στο Μανχάταν. Ο ερχομός του δεύτερου παιδιού του τον αναγκάζει να μετακομίζει στο Μπρούκλιν, σε ένα μεγαλύτερο σπίτι.

Όντας για τρία χρόνια ο Roman της σειράς, ο Kieran Culkin βρίσκεται στο σημείο να γεύεται την αναγνωρισιμότητα με νορμάλ τρόπο. Δεν του τραβάνε το καπέλο στο δρόμο. Του ζητούν απλά ένα αυτόγραφο ή μια φωτογραφία. Δεν τον κυνηγάνε για να φωτογραφηθούν μαζί του με το ζόρι. Του λένε απλά ότι είναι πολύ καλός στον ρόλο του. Όπως πολύ καλός ήταν και στο SNL όπου του έγινε η τιμή να το παρουσιάσει πριν μερικές βδομάδες.

Succession θα πει Διαδοχή. Ο μικρός των Culkin διαδέχτηκε τον Macaulay στη θέση της δόξας.

Ο αδερφός του Macaulay είχε πει ότι ο πατέρας τους τον χτυπούσε. Ο Kieran το είχε αρνηθεί αυτό. Οι σχέσεις τους δεν ήταν καλές. Ο Macaulay μετά από χρόνια είναι καλά, περιμένει το πρώτο του παιδί στα 42 του. Ο Kieran Culkin είναι κι αυτός στο απόγειο της καριέρας του. Μέσα από τραύματα, μέσα απ΄αγκάθια, κάπως ένα σπαθί κόβει και ανοίγει ένα καθαρό μονοπάτι. Κάπως έρχονται τα πράγματα στη ζωή και φέρνουν τα αντίθετα του παρελθόντος.

Αν πόνεσες, θα γελάσεις. Αν γέλασες, θα πονέσεις. Ο νόμος της αναπλήρωσης. Όλοι θα φάνε κομμάτι απ΄αυτή την τούρτα. Και δε θα είναι…piece of cake!