Στις πρώτες ημέρες μετά το δυστύχημα που προκάλεσε τον θάνατο της Halyna Hutchins, ο Alec Baldwin προσπαθούσε με κάθε τρόπο να αποδείξει ότι δεν είναι ελέφαντας κι ότι όλα ήταν προϊόν μιας κακής στιγμής, όχι απροσεξίας της παραγωγής και έλλειψης ασφάλειας. Παράλληλα, ενώ οι κάμερες τον κυνηγούσαν και φαινόταν μια προσπάθεια ενοχοποίησης του, ο ηθοποιός εξηγούσε διαρκώς ότι είναι συντετριμμένος από την απώλεια της Hutchins και βρίσκεται σε επαφή με την οικογένεια της για να βοηθήσει όπως μπορεί.

Σε αυτή την πορεία από τις 21 Οκτωβρίου, όταν και έγινε το δυστύχημα, έχουν δει το φως της δημοσιότητας πληροφορίες για τις συνθήκες του επίμαχου γυρίσματος. Ένας από τους ηθοποιούς κατηγόρησε τον Alec Baldwin ότι δεν τσέκαρε ποτέ το όπλο του. Ρεπορτάζ ανέφεραν πως μέλη του συνεργείου χρησιμοποιούσαν κανονικά όπλα πριν το γύρισμα και εκπαιδεύονταν στη σκοποβολή. Άλλες αναφορές θέλουν τον Baldwin να σημάδευε την κάμερα με το όπλο. Υπήρξε επίσης αναφορά για τον βοηθό σκηνοθέτη ο οποίος έδωσε, λέγεται, το όπλο στον Baldwin δίχως να το ελέγξει.

Τώρα, σύμφωνα με το BBC, έρχεται μια ακόμα πιο βαριά κατηγορία που επί της ουσίας χαρακτηρίζει τον Alec Baldwin ως το μοναδικό υπαίτιο. Σε μια μήνυση που κατατέθηκε εναντίον του από την Mamie Mitchell, επικεφαλής της σεναριακής ομάδας που είχε καλέσει από τους πρώτους την αστυνομία, τονίζεται πως στο σενάριο δεν υπήρχε πουθενά περιγραφή για χρήση όπλου και πως ο ηθοποιός έπαιξε ρώσικη ρουλέτα με τη χρήση του, δίχως να δει αν είναι αληθινό ή αν έχει σφαίρα μέσα.

Σε δύσκολη θέση ο Alec Baldwin με αυτή τη μήνυση

Στη μήνυση της Mitchell, όπου κατηγορείται και η παραγωγή, εξηγείται πως το σενάριο γράφει για τρεις κλειστές λήψεις κάμερας: μία στα μάτια του Baldwin, μία σε έναν λεκέ από αίμα στον ώμο του και μια τρίτη λίγο κάτω από το στομάχι, καθώς απλώνει το χέρι για να βγάλει το πιστόλι από τη θήκη. «Δεν υπάρχει τίποτα στο σενάριο που να υποδεικνύει το όπλο να απασφαλιστεί από τον Baldwin ή οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο».

Η δικηγόρος της Mitchell, Gloria Allred, χαρακτήρισε ανεύθυνη τη συμπεριφορά του Alec Baldwin και τον κατηγορεί πως απέτυχε να ακολουθήσει το πρωτόκολλο ασφαλείας. «Έπρεπε να ελέγξει το όπλο πριν πυροβολήσει και να βάλει τον υπεύθυνο οπλισμού να είναι παρών σε αυτόν τον έλεγχο. Υπήρξε μια σειρά από αποτυχίες που έκαναν την πιθανότητα τραυματισμού ή θανάτου αρκετά μεγαλύτερη. Ήταν ένα πιθανό αποτέλεσμα».

Η Mamie Mitchell στεκόταν περίπου 1.5 μέτρο από το σημείο που βρισκόταν ο Alec Baldwin όταν έγινε η εκπυρσοκρότηση. «Ξαναζώ τον πυροβολισμό και τον ήχο της έκρηξης από το όπλο ξανά και ξανά» είχε πει στους ρεπόρτερ. Η Mitchell αποδίδει κατηγορίες επίθεσης, ηθελημένης επιβολής συναισθηματικής δυσφορίας και ηθελημένη πρόκληση ζημιάς. Είναι το δεύτερο πρόσωπο που κάνει μήνυση κατά της παραγωγής μετά τον υπεύθυνο ηλεκτρισμού, τη στιγμή που η αρμόδια για τον οπλισμό έχει δηλώσει πως δε γνωρίζει με ποιον τρόπο βρέθηκε μια ζωντανή σφαίρα στο όπλο.