Δε χρειάζεται να έχει κάποιος κάποια τρομερή εκπαίδευση για να αντιληφθει ότι η Madonna παλεύει να δείξει στον κόσμο και στον εαυτό της ότι περνάει ακόμα η μπογιά της. Όχι ως γυναίκα ή ως άνθρωπος προφανώς. Αυτό είναι αυτονόητο, ότι δηλαδή για κανέναν άνθρωπο δεν τελειώνει η ζωή και η ανάγκη για ευχαρίστηση, αυτοπεποίθηση και αγάπη προς το σώμα του αν περάσει μια ηλικία. Είναι κάτι που χρειάζεται να ξεκαθαριστεί, γιατί στην περίπτωση της 63χρονης popstar υπάρχει μια απόσταση.

Όχι, δεν είναι σεξιστής ή age shamer κάποιος που δεν γουστάρει ιδιαίτερα να βλέπει αυτό που κάνει τον τελευταίο καιρό η Madonna στο όνομα μιας καλλιτεχνικής περσόνας που έχει χτίσει. Υπάρχουν άπειροι τρόποι να φωνάξει κάποιος σε μια βιομηχανία και να σταθεί απέναντι στα πρότυπα για να πει ότι καμιά γυναίκα δεν τελειώνει στα 45-50-60 της και σίγουρα ο τρόπος της Madonna δεν είναι ο ενδεδειγμένος. Δεν είναι κυρίως γιατί τον έχει τερματίσει. Μια φορά θα έπρεπε να είναι αρκετή για να περάσει το μήνυμα.

Κι αν χρειάζεται δεύτερη ή τρίτη, δεν είναι αναγκαίο να συμβεί τόσο κολλητά, τόσο απανωτά. Μέσα σε ενάμιση μήνα η Madonna έχει δείξει τα οπίσθια της σε βραδινό talk show, στον Jimmy Fallon, και έφερε τον παρουσιαστή σε πολύ άβολη θέση, έχει φωτογραφηθεί για το V Magazine γυμνή αλά Marilyn Monroe και τώρα πάει ένα level πιο πέρα με την ανάρτηση της στο Instagram.

Εκεί, η Madonna είναι φουλ φτιαγμένη, φοράει μαύρα εσώρουχα, από πάνω ένα διχτυωτό ένδυμα που φτάνει μέχρι κάτω από το στήθος, φοράει γόβες-στιλέτο και αποκαλύπτει τις θηλές της σε μια ανάρτηση που θεωρητικά το Instagram θα είχε κάνει μπαν. Όμως, το έχει κάνει με τέτοιο τρόπο ώστε να μην είναι τόσο εμφανές στον αλγόριθμο.

Σε αυτές τις δέκα φωτογραφίες, η Madonna είναι ξαπλωμένη στο κρεβάτι, παίρνει πόζες ερωτικές και σε κάποιες γονατίζει μπροστά στο κρεβάτι, με γυρισμένη πλάτη και δείχνει τα οπίσθια της. Σε μια φωτογραφία κιόλας, χώνει το κεφάλι της κάτω από το κρεβάτι σε ένα κόνσεπτ που είναι βγαλμένο από ταινίες πορνό.  Είναι γνωστό πως τα τελευταία χρόνια τα όρια μεταξύ celebrity και πορνοστάρ δεν είναι διακριτά, αλλά στην περίπτωση της Madonna καταργούνται ολοσχερώς και γίνεται αντιστροφή των ρόλων.

Η Madonna αποδυναμώνει το μήνυμα της με τον τρόπο που το εκφράζει

Δεν υπάρχει πιο ξεκάθαρη αυτοαντικειμενοποίηση και η αλήθεια είναι πως δυσκολευόμαστε να βρούμε το υφέρπον μήνυμα της 61χρονης. Ίσως γιατί κι η ίδια έχει ένα μπερδεμένο μυαλό όπου συγκρούονται η θέληση της να πει πως δεν είναι τελειωμένη καλλιτεχνικά και πώς δεν είναι τελειωμένη μια γυναίκα στην ηλικία της επαγγελματικά και ερωτικά.

Για το δεύτερο σκέλος, νομίζουμε πως δε χρειαζόταν να κάνει όλα αυτά. Αρκεί η σχέση που έχει με έναν άντρα αρκετά χρόνια νεότερο της για να περάσει το μήνυμα πως όντως δεν πρέπει να κολλάμε σε ηλικιακά στερεότυπα και να τελειώνουμε τους ανθρώπους επειδή τους αλλάζει ο χρόνος. Όλοι μας θα το περάσουμε αυτό.

Για το πρώτο σκέλος, το καλλιτεχνικό, έχουμε μια ιδέα να προτείνουμε. Τι θα έλεγε η Madonna απλά να συνδύαζε το καλλιτεχνικό της προσωπείο, έστω αυτό το αρκετά provocative, με νέα μουσική. Τι θα έλεγε να μην την ενδιαφέρει που δεν πουλάει πια εκατομμύρια δίσκους και να ικανοποιείται ακόμα κι από τους 50-100-200.000 που μπορεί να αγοράσουν το άλμπουμ της ή να πάνε στις συναυλίες της; Κανείς δεν θα την κατηγορήσει που δεν έχει την ίδια απήχηση.

Οι εποχές αλλάζουν και δε μπορεί κανείς να αρέσει πάντα στους ίδιους, πάντοτε σε πολλούς. Αυτή είναι και η ομορφιά της ζωής, η άνοδος και η πτώση. Κανείς δεν είναι πάντοτε κορυφαίος. Και δεν υπάρχει πιο οργανικά όμορφο μήνυμα για την αποδοχή του εκάστοτε εαυτού σε ηλικιακό και σωματικό επίπεδο, από την ίδια την αποδοχή. Από την αποδοχή που δεν διατυμπανίζεται με λόγια, αλλά δηλώνεται στην πράξη. Η Madonna με τον τρόπο της μάλλον ενισχύει περισσότερο την κουλτούρα του πορνό, παρά το body και age positivity.

«Ένας Άγγελος με προσέχει» γράφει η τραγουδίστρια στο σχόλιο της ανάρτησης στο Instagram, με τις αντιδράσεις από κάτω να ποικίλλουν. Υπάρχουν οι συντηρητικοί σχολιασμοί που κάνουν λόγο για τα παιδιά της που θα νιώθουν περίεργα με αυτές τις φωτογραφίες, υπάρχουν οι πιο χαλαροί που την αποθεώνουν, υπάρχουν και οι ειρωνικοί.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Madonna (@madonna)