Πάρα πολλοί πιστεύουν ότι το αλκοόλ είναι μια από τις βασικές αιτίες που το σπέρμα ενός άντρα μπορεί να είναι αδύναμο και να μη μπορεί να τεκνοποιήσει. Για άλλους, η καφεΐνη είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας, είτε την παίρνει από τον καφέ είτε από τα ανθρακούχα αφεψήματα-ποτά. Όμως, για κανένα από τα δύο δεν υπάρχει επαρκές ερευνητικό περιεχόμενο που να δηλώνει με σιγουριά ότι ένα από τα δύο οφείλεται απόλυτα σε ένα αδύναμο σπέρμα.

Αντιθέτως, σύμφωνα με βίντεο του BBC, υπάρχει ένας παράγοντας που μπορεί να προκαλέσει ζημιά στους όρχεις και είναι φαινόμενο που ενδεχομένως να το δούμε να αυξάνεται στα επόμενα χρόνια, όσο αυξάνεται και η θερμοκρασία του πλανήτη.

Η υπερβολική ζέστη προς τους όρχεις που προκαλείται από τον συνδυασμό θερμοκρασίας και εσώρουχου, είναι ένας από τους βασικότερους, αν όχι ο πιο βασικός παράγοντας για τη μείωση της κινητικότητας στο σπέρμα. Οι επιστήμονες εξηγούν πως η πρώτη παραγωγή σπέρματος ξεκινάει σε ηλικία περίπου 13 ετών και κάθε νέα παραγωγή διαρκεί τρεις μήνες.

Όταν όμως αυξάνεται η θερμοκρασία στην περιοχή των όσχεων, τότε δημιουργείται μια δυσκολία στο σπέρμα ώστε να κινηθεί, καθώς είναι απαραίτητη η δροσιά. Κι αυτό είναι ζήτημα και περιβαλλοντικών συνθήκων, αλλά και επιλογής του εσώρουχου. Όσο πιο στενά τα μποξεράκια, τόσο περισσότερη πίεση και ζέστη στους όρχεις, με αποτέλεσμα να προκαλείται χαμηλή κίνηση στις μονάδες σπέρματος.

Δείτε το επεξηγηματικό βίντεο εδώ.

* Φωτογραφία: Unsplash/ Deon Black