Σαν κάστρα στην άμμο που τα παρασέρνει το κύμα, έτσι γκρεμίζεται και η φήμη των παρουσιαστών της prime time ζώνης στην άλλη άκρη του Ατλαντικού.

Μόλις λίγες ώρες πριν, κυκλοφόρησε ένα εκτενές ρεπορτάζ για τον Τζίμι Φάλον, από το περιοδικό Rolling Stone, στο οποίο παρουσιάζεται το τοξικό εργασιακό περιβάλλον που επικρατεί στο «The Tonight Show» και αναδεικνύει πως πίσω από μια υπέρλαμπρη και επιτυχημένη εκπομπή, υπάρχει το απόλυτο σκοτάδι. Το άγχος, η πίεση, η τοξικότητα, ο φόβος.

Ο Τζίμι Φάλον είναι ο τρίτος κατά σειρά παρουσιαστής που κατηγορείται ανοιχτά, μετά την Έλεν Ντετζένερις και τον Τζέιμς Κόρντεν, δύο πρόσωπα που αποχώρισαν «ησύχως» από τις εκπομπές τους, πριν βιώσουν το ολοκληρωτικό cancel. 

Φάλον

Οι κατηγορίες εις βάρος του Τζίμι Φάλον

Συνολικά, λοιπόν, 16 νυν και πρώην μέλη της εκπομπής του Τζίμι Φάλον, τον κατηγορούν για τοξικότητα, σε βαθμό που τους οδηγούσε σε κλάμματα και επιβάρυνε την ψυχική υγείας τους, με αποτέλεσμα να τους πέφτουν τα μαλλιά και να περνούν αυτοκτονικές σκέψεις από το μυαλό τους. Αναφέρουν πως ο Τζίμι Φάλον είχε συνεχόμενα ξεσπάσματα και πώς αν ήταν σε άσχημη διάθεση, τότε ήταν ένας ανεμοστρόβιλος που τους γ@@σε. 

Υποστηρίζεται, μάλιστα, από τους 16 εργαζομένους πως η έκρυθμη συμπεριφορά του Τζίμι Φάλον αποτυπώνεται και στην αλλαγή των παραγωγών της εκπομπής, με 9 να έχουν αλλάξει σε 8 χρόνια που βρίσκεται ο ίδιος στο τιμόνι του σόου. Κανένας από αυτούς δεν έχει καταφερθεί εις βάρος του Φάλον, αλλά και κανένας δεν έχει μιλήσει θετικά.

Για να επιβεβαιώσει το ρεπορτάζ του, το Rolling Stone συνομίλησε με 50 άτομα που εργάστηκαν στο παρελθόν ή εργάζονται τώρα για το Tonight Show. Αρκετοί αναγνώρισαν στον Φάλον την ικανότητα να είναι αστείος, κανείς όμως δεν είχε να πει κάτι καλό για το εργασιακό περιβάλλον. Οι περισσότεροι αναφέρουν πως ο Τζίμι Φάλον έγινε τοξικός όταν έγινε η μετάβαση της εκπομπής από την εποχή του Late Night with Jimmy Fallon στην εποχή του The Tonight Show.

Φάλον

«Οι παραγωγοί ένιωθαν την πίεση και αυτό έφτασε στους υπαλλήλους. Άνθρωποι που δούλευαν για τους παραγωγούς, ένιωθαν την πίεση πως το παραμικρό λάθος θα τους οδηγούσε στην απόλυση. Άλλωστε, υπάρχουν τόσα βιογραφικά στο NBC (το δίκτυο που εκπέμπει το σόου) που περιμένουν να σου πάρουν τη θέση».

Η πλειονότητα των 14 που έχουν φύγει από το σόου, υποστήριξε πως η αποχώρηση τους έγινε για λόγους ψυχικής υγείας, με 7 να λένε πως η ψυχική τους κατάσταση επηρεάστηκε άσχημα από τις εμπειρίες τους. Άλλοι απλώς απολύθηκαν. «Κανείς δεν έλεγε “Όχι” στον Τζίμι Φάλον. Όλοι περπατούσαν σε μια λεπτή ισορροπία, ειδικά οι παραγωγοί. Ποτέ δεν ήξερες ποιον Τζίμι θα αντιμετωπίσεις και πότε θα έχει κάποιο ξέσπασμα», αναφέρεται στο άρθρο του περιοδικού.

Το ρεπορτάζ του περιοδικού, έρχεται σε «συνέχεια» των κατηγοριών που είχαν βρει το φως της δημοσιότητας, το 2015, από τη New York Post, με επίκεντρο πάλι τον Τζίμι Φάλον. Τότε είχε αναφερθεί πως ο παρουσιαστής έπινε τόσο που μύριζε η ανάσα του αλκοόλ. Όμως, το εν λόγω ρεπορτάζ δεν είχε την ίδια δυναμική με αυτό του Rolling Stone, κι έτσι τα πνεύματα κατευνάστηκαν γρήγορα.

Η συγγνώμη του Τζίμι Φάλον στους υπαλλήλους του

Όχι όμως και τώρα. Μετά τον σάλο που ξέσπασε, ο Τζίμι Φάλον μίλησε στους υπαλλήλους της εκπομπής λέγοντας χαρακτηριστικά πως «αισθάνομαι τόσο άσχημα που δεν μπορώ να το περιγράψω με λόγια. Συγγνώμη αν έφερα σε δύσκολη θέση εσάς, τους φίλους ή την οικογένειά σας. Ποτέ δεν σχεδίαζα να δημιουργήσω αυτού του είδους την ατμόσφαιρα. Τα πηγαίνετε περίφημα».

Ο Τζίμι Φάλον παραδέχθηκε, επίσης, πως στο παρελθόν έκανε ντροπιαστικά πράγματα και πρόσθεσε πως «επιθυμώ αυτή η εκπομπή να είναι διασκεδαστική, θα πρέπει να έχει ανοιχτή πρόσβαση σε όλους, να έχει χιούμορ, να είναι το καλύτερο τοκ σόου με τους καλύτερους ανθρώπους. Απλά ήθελα να πω…μου λείπετε». 

Υπενθυμίζεται πως η εκπομπή, όπως όλες στην αμερικανική τηλεόραση, έχει σταματήσει να προβάλλεται, εξαιτίας της απεργίας των σεναριογράφων (και πλέον και των ηθοποιών) που ξεκίνησε τον περασμένο Μάιο στην Αμερική.

Η απομυθοποίηση (και η αποκαθήλωση) των παρουσιαστών

Ο Τζίμι Φάλον δεν είναι ο πρώτος, αλλά ούτε και ο τελευταίος που γίνεται αποδέκτης τέτοιων κατηγοριών. H απαρχή έγινε με την Έλεν Ντετζένερις, όταν το 2020 ένα δημοσίευμα του BussFeed News προκάλεσε -αν μη τι άλλο- αίσθηση. Ήταν ένα ρεπορτάζ που έκανε λόγο για τοξικό περιβάλλον, περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης από εκτελεστικούς παραγωγούς, καθώς και καταγγελίες για ρατσισμό και υποτίμηση. Η παρουσιάστρια τότε απάντησε με ένα email, δηλώνοντας απογοητευμένη, με όσα γίνονταν κάτω… από τη μύτη της. Βέβαια, η δημόσια συγγνώμη άργησε πολύ, γεγονός που της καταλόγισαν επίσης.

Το αποτέλεσμα ήταν τον επόμενο χρόνο να ανακοινωθεί πως το σόου, μετά από 19 χρόνια και 3.000 επεισόδια, έφτανε στο τέλος του. Ήταν τεράστια η κατακραυγή, δεν γινόταν διαφορετικά. Το «The Ellen Show» στην τελευταία του χρονιά είχε χαμηλή τηλεθέαση, καμία σχέση με τις ένδοξες εποχές του, και ένα φινάλε που σίγουρα η Ντετζένερις δεν φανταζόταν για την εκπομπή της.

Κι ενώ ήδη το cancel έκανε την εμφάνισή του, ο Τζέιμς Κόρντεν ήταν ο επόμενος παρουσιαστής που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων. Ο παρουσιαστής του εξίσου επιτυχημένου «The Late Late Show», άκουσε τα εξ αμάξης όταν ο ιδιοκτήτης του φημισμένου εστιατορίου Balthazar, στη Νεά Υόρκη, τον κατηγόρησε για αγένεια στο πρόσωπο των υπαλλήλων.  Αυτό όμως ήταν κακι μία δήλωση που ξεκίνησε έναν διάλογο.

Διότι λίγο αργότερα, ο Γκρέγκ Ντάνκαν είπε δημόσια πως είχε σκηνοθετήσει τον Κόρντεν σε ένα επεισόδιο του βρετανικού σόου A League of Their Own και το μόνο που είχε να πει για τον ίδιο ήταν πως επρόκειτο για τον «δυσκολότερο και πιο αλαζόνα παρουσιαστή με τον οποίο έχω δουλέψει».

Μιλώντας σε μια εκπομπή στο Youtube, ο Ντάνκαν υποστήριξε ότι ο Τζέιμς Κόρντεν του είπε κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, πίσω στο 2013, πριν καν δηλαδή αποκτήσει αυτή τη φήμη, το εξής. «Τι στον διάβολο συμβαίνει εδώ; Βάζεις μια κάμερα εδώ, μια κάμερα εκεί. Είναι τόσο προφανές το πώς θα τραβήξεις πλάνα. Είσαι ηλίθιος».

«Είναι ο δυσκολότερος και πιο αλαζόνας παρουσιαστής που έχω δουλέψει. Μου ζητήθηκε από την εταιρεία παραγωγής να σκηνοθετήσω ένα challenge που θα ήταν μέρος του σόου A League of Their Own. Ήταν η έβδομη σεζόν, το τρίτο επεισόδιο. Δεν θα το ξεχάσω. Επεξεργαζόμασταν το στήσιμο όταν άρχισε να ξεσπά και να φωνάζει. Με είπε ηλίθιο», είπε αρχικά ο Ντάνκαν, ο οποίος έφυγε από το γύρισμα πιστεύοντας πως ο Κόρντεν είχε απλά μια άσχημη μέρα. 

Ο Ντάνκαν εξήγησε πως αυτό το ξέσπασμα ήταν αναμενόμενο, καθώς τον είχαν προϊδεάσει οι παραγωγοί όταν τον ρώτησαν στην πρώτη επικοινωνία πώς τα πάει με δύσκολους παρουσιαστές. «Τους είπα “εντάξει, δεν έχω θέμα, έχω δουλέψει με τους Three Tenors και δεν υπάρχουν πιο πριμαντόνες από τους τραγουδιστές όπερας”. Μάλιστα, κάναμε πρώτα κι ένα γύρισμα off camera για να ξέρω τι με περιμένει».

Για να προλάβει την καταστροφική καταιγίδα, ο Τζέιμς Κόρντεν ανακοίνωση την αποχώρηση του από το σόου του, επικαλούμενος πως η απόφαση του πάρθηκε επειδή ήθελε να επιστρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο, τον τόπο καταγωγής του. Βέβαια, σε αντίθεση με την Έλεν, ο Κόρντεν είχε έναν πολύ καλύτερο επίλογο στην εκπομπή του, με πολλή συγκίνηση.

Τι πραγματικά συμβαίνει στα late night shows;

Αυτό το γκροτέσκο που συνοδεύει τρία σόου της Αμερικής, δεν είναι ότι προκαλούν έκπληξη. Αυτά που οι τηλεθεατές βλέπουν σε μια 2ωρη εκπομπή, είναι αποτέλεσμα πολύ πιεστικής δουλειάς, που περνάει από συγκεκριμένα πρόσωπα. 

Σε μια πιο σφαιρική εικόνα, η αλήθεια είναι κάπου στη μέση. Σαφέστατα το γεγονός ότι άλλαξαν 9 αρχισυντάκτες και 16 άνθρωποι μαρτυρούν τις άθλιες συνθήκες σε ένα εργασιακό περιβάλλον, αποδεικνύουν πως δεν είναι ρόδινα όλα. Και θεωρώ πως όποιος πιστεύει πως συνέβαινε το αντίθετο, μέχρι της απόδειξης του εναντίον, πλανάται πλάνην οικτρά. Όμως, από την άλλη, οι ισορροπίες είναι πολύ λεπτές.

Όταν μία εκπομπή έχει εκατομμύρια τηλεθεατές, τότε δεν μπορεί να είναι και «παιδική χαρά». Οι απαιτήσεις είναι υψηλές, το άγχος ριζώνει σε όλους όσους βρίσκονται από πίσω, η πίεση είναι υπέρμετρη, ο ανταγωνισμός τεράστιος. Είναι πολύ εύκολο να χαθεί η μπάλα, δυστυχώς. Και αυτά δεν περιορίζονται μόνο στην αμερικανική τηλεόραση.

Σε καμία περίπτωση το τοξικό δεν είναι, βέβαια, και δικαιολογημένο. Όμως πίσω από το glamour, τη δόξα και την επιτυχία, θα υπάρχουν πάντα εκείνοι που θα γίνονται ο σάκος του μποξ. Κάθε φορά που κάτι αντίστοιχο βγαίνει στη δημοσιότητα για τους παρουσιαστές, θα σκέφτομαι πάντα το «The Morning Show» του Apple Tv+ που αποτυπώνει πλήρως το τι ακριβώς συμβαίνει πίσω από εκπομπές. The Show must go on παρόλα αυτά, μέχρι τον επόμενο….

*Κεντρική φωτογραφία: Instagram / Jimmy Fallon